Baszkföldön kampányol Pesty László

2021. január 23. 7:56
Spanyolország lehet a hetedik támogató állam – a szükséges aláírások 87 százaléka gyűlt eddig össze.

Az SZNT nemzeti régiós kezdeményezésének kampányfőnöke, Pesty László Spanyolországba utazott, hogy az ottani politikusok segítségét kérje az aláírásgyűjtésben.

A szükséges egymillió aláírás már összegyűlt, és megvan hat országból (Románia, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Litvánia, Svédország) is az előírt minimum aláírásszám, és ha február 7-éig kipipáljuk a hetedik országot is, akkor a Minority SafePack brüsszeli elbukása után még egy érvényes európai polgári kezdeményezés segítheti az unió kisebbségben élő nemzeteit a megmaradásban” – olvashatóak Pesty László szavai az Írdalá.hu közleményében.

A hírről beszámoló Főtér cikke szerint a kampányfőnök stábjával két napot Katalóniában, Barcelonában töltött, pénteken pedig Baszkföldön, Bilbaóban kampányolt, ahol csatlakozott hozzá Juhász Hajnalka magyarországi országgyűlési képviselő, a KDNP és az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke is.

Spanyolországban eddig a szükséges aláírások 87 százalékát sikerült összegyűjteni.

A kezdeményezés határidejét a járvány miatt többször kitolták, ám elég valószínű, hogy a február 7-iki lesz a végső határidő.

A székely petíciónak is nevezett kezdeményezés maradt az utolsó esély az őshonos nemzeti kisebbségek védelme érdekében, miután a múlt héten az Európai Bizottság félresöpörte a Minority Safe Pack-et. A döntés ellen a felvidéki magyar városok egyébként így tiltakoztak.

 

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés