Lloyd Austin lesz a Pentagon első színesbőrű vezetője

2021. január 23. 8:46
Austin miniszterjelölti meghallgatásán azt mondta: küzdeni fog a szexuális támadások felszámolásáért a hadseregen belül, illetve azért, hogy megtisztítsák a hadsereget a rasszistáktól és a szélsőségesektől.

Az amerikai szenátus pénteken jóváhagyta Lloyd Austin kinevezését a védelmi miniszteri tisztségre, és ezzel a 67 éves nyugalmazott tábornok lesz a Pentagon első fekete bőrű vezetője.

Austin egyúttal Joe Biden új amerikai elnök leendő kormányának első tagja, akinek kinevezésére a felsőház rábólintott. Szinte egyhangúlag szavazták meg a védelmi tárca élére: 93 támogató és két ellenszavazatot kapott. Austin kinevezését nehezítette, hogy az előírt hét helyett csupán négy évvel korábban szerelt le, így a kongresszusnak kivételt kellett tennie esetében. A szabályok szerint a védelmi miniszternek civilnek kell lennie, illetve ha szolgált katonaként, akkor kinevezése előtt legalább hét évvel távoznia kellett a hadsereg kötelékéből. A kongresszus korábban is tett már kivételt: négy éve, Donald Trump előző elnök első védelmi minisztere,

Jim Mattis esetében szintén eltekintettek az előírásoktól.   

Austin miniszterjelölti meghallgatásán azt mondta: küzdeni fog a szexuális támadások felszámolásáért a hadseregen belül, illetve azért, hogy megtisztítsák a hadsereget a rasszistáktól és a szélsőségesektől, és olyan légkört teremtsenek, amelyben alkalmasság alapján bárki lehetőséget kaphat az ország szolgálatára. A leendő védelmi miniszter további céljai között szerepel, hogy megerősítse az Egyesült Államok és partnerei közötti kapcsolatokat. Austin Kínát tartja az egyik legnagyobb kihívásnak. A szenátus előző nap elfogadta Avril Haines jelöltségét a nemzeti hírszerzési igazgatói tisztségre. Haines az első nő ebben a pozícióban. Pénteken a felsőház pénzügyi bizottsága egyhangúlag megszavazta Janet Yellen pénzügyminiszteri jelöltségét, aminek köszönhetően Yellen karnyújtásnyira került attól, hogy ő legyen az amerikai pénzügyi tárca első női vezetője. Biden azt ígérte, hogy kormánya az Egyesült Államok sokszínűségét fogja tükrözni.

(MTI)

 

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A muzulmánok megtették az első lépést az atomgomb feletti ellenőrzés
birtoklására.

Ő is megy majd hazudni az ENSZ-be egy kis kapszulával a kezében az iraki tömegpusztító fegyvereket bizonyítandó, mint Colin Powell? Minden fekete ember nagyobb dicsőségére.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés