Az állatkísérletek szerint hatékony a magyar fejlesztésű Covid-gyógyszer

2021. január 23. 22:58
A megelőzésre is alkalmas szert a tervek szerint hamarosan az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) is benyújtják törzskönyvezésre.

December végén kezdték tesztelni hörcsögökön azt a koronavírus elleni gyógyszert, amit egy négy tagú magyar konzorcium fejleszt – írja az Infostart. Kacskovics Imre immunológus, a konzorcium vezetője, az ELTE Természettudományi Karának dékánja szerint sikeresek voltak az első vizsgálatok, és egyértelműen igazolást nyert, hogy a Richter Gedeon Nyrt. munkatársai közreműködésével fejlesztett szer megóvta az említett állatokat attól, hogy súlyos betegségük alakuljon ki.

A konzorcium által március óta fejlesztett hatóanyag hasonlóan működik, mint a szervezetben a koronavírus hatására termelődő ellenanyag: a vírus úgynevezett tüskefehérjéjéhez kapcsolódva megakadályozza, hogy megfertőzze a sejteket – magyarázza Kacskovics Imre. A készítmény nemcsak megakadályozza a súlyos betegség kialakulását a Covid-pozitív személyekben, de meg is előzi a fertőzés kialakulását.

Kacskovics Imre szerint a készítmény törzskönyvezését hamarosan elindítják az Európai Gyógyszerügynökségnél, amiben egy brit szakértő is segédkezni fog. Az év végén pedig a klinikai vizsgálat, azaz az embereken való tesztelés is elindulhat – tette hozzá az ELTE Természettudományi Karának dékánja.

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: Christophe ARCHAMBAULT / AFP

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lesz. Épül Debrecenben. Kb addigra elkészül a vakcina is. Jól összehangolt terv.
Csak az EMA csipkedje magát.

Az elmúlt hetekben egy pécsi virológus fogalmazott úgy, hogy a következő évtizedek a vírusról fognak szólni. Nincs okunk megkérdőjelezni egy szakember véleményét. Ezért is előrelátó döntés a magyar vakcina fejlesztése.

Sciantillator szerint hagyni kell az időseket tízezrével meghalni, mivel 22-ben az életben maradó fiatalok fogják a választást eldönteni.

A szakemberek egységesnek tekinthető értékelése szerint tehát évtizedekig meghatározza majd a társadalmak életét a vírus jelenléte, sciantillátor is beléphet majd a szép korúak társaságába, még sokáig együtt fog élni a problémával, s akkor is lesz módja feltenni kérdését, kit oltsanak, s kit hagyjanak meghalni.
Azért az élet hoz magával humánus példákat is, igazolva, hogy az emberség még nem ismeretlen fogalom. Egy olasz kórházba vitték súlyos állapotban a kilencven éves férfit. Amikor az orvossal találkozott, annyit mondott, hogy: "Lasciatemi andare...." hagyjatok elmenni...nem hagyták, megmentették, az idős ember mély hálával beszélt megmentőiről. Ennél is érdekesebb volt a kezelőorvos nyilatkozata, melynek lényege, hogy abból, hogy sikerült a betegüket meggyógyítani ők maguk, az orvosok merítették a legnagyobb lelkierőt a további gyógyító munkájukhoz.

A vírussal kapcsolatos számos reakció sajnálatosan tükrözi az emberi morál drámai romlását, az érzéketlenséget, az ordas gondolkodás terjedését.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés