Brüsszel nem tud elég vakcinát küldeni?

2021. január 18. 21:37
Müller Cecília az operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn a többi között arról beszélt: „fontos, hogy az európai uniós forrásokon kívül egyéb területeket is megkeressünk”.

Napról napra egyre több európai politikus bírálja Brüsszelt az oltóanyag-beszerzés miatt – olvasható a Hirado.hu összeállításában. Mint írják, különösen azok az országok vannak bajban, amelyekben nem tartották be a Pfizer ajánlását, és felhasználták a második vakcinát is első oltásra. Így ugyanis előfordulhat, hogy nem tudják beadni a második oltást a gyártó által kért időpontban, a 21. napon.

Kevés vakcina

A portál példaként említi Olaszországot, ahol már több mint 1 123 000 ember kapta meg az első vakcinát, vasárnap pedig megkezdődött a második kör. Csakhogy ezen a héten a vártnál már 30 százalékkal kevesebb oltóanyag érkezik az országba, a Pfizer–BioNTech szállítmánya ugyanis akadozik. Ez azt jelenti, hogy nem tudják mindenkinek a gyártó által kért időpontban beadni a második védőoltást. Az olasz járványbiztos, Domenico Arcuri szerint legfeljebb egy hetes késés elfogadható, ha ennél tovább kell várni, az olasz kormány jogi lépéseket tesz az ügyben.

Több európai államban is hasonló a helyzet, Svédország, Dánia, Észtország, Litvánia, Lettország és Finnország is hivatalosan tiltakozott az Európai Bizottságnál amiatt, hogy alig jutnak hozzá ahhoz az oltóanyag-mennyiséghez, amit Brüsszel lekötött a gyártónál. Ausztria, Görögország és Dánia együttesen döntött úgy, hogy nyomást gyakorol az Európai Gyógyszerügynökségre, hogy a lehető leggyorsabban hagyja jóvá az AstraZeneca COVID-19 vakcináját.

Hazai helyzet

Müller Cecília az operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn arról beszélt, hogy újabb, 35 685 ember beoltására elegendő vakcina érkezik kedden a Pfizertől, ám hozzátette: „az oltási terv megvalósításához elegendő vakcinamennyiségre van szükség, ezért fontos, hogy az európai uniós forrásokon kívül egyéb területeket is megkeressünk”.

A tisztifőorvos elmondta: a vizsgált kínai vakcina a teljes vírus elölt változatát tartalmazó vakcinák csoportjába tartozik, amelyek bevált oltóanyagok, megbetegedést nem tudnak okozni. Beszámolt arról, hogy a hétvégén a szociális ellátásban dolgozók tesztelésén 5920-an vettek részt, 0,7 százalékuknál, 41 embernél mutatták ki a fertőzést. Magyarországra eddig 129 860 embernek elég védőoltás érkezett, és 123 188-an kapták meg az oltást. Müller Cecília szerint az eddig érkezett vakcinákból az utolsó adagokat kedden fel is használják.

A hétfői nap folyamán nyilatkozott a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának gyártási folyamatáról Lukács Ferenc, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) hatósági ellenőrzési főosztályának vezetője. Lukács Ferenc azt mondta: a vakcinát biztonságos körülmények között, korszerű gyárban állítják elő. A vakcina hatásossága még további vizsgálatokat igényel – tette hozzá az OGYÉI főosztályvezetője.

Címlapkép: Elyxandro Cegarra / Anadolu Agency via AFP

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te konkrétan hülye vagy. Pfizer vakcinát nem vehetünk saját jogon. Oroszt, kínait, ha engedélyeztetjük, igen. Ezért teszünk ebbe az irányba lépéseket. Szerbia februárban már 250 ezer orosz vakcinát kap.

Talán lehetne gyorsabb is az eljárás, mindenesetre a probléma nem virológiai, hanem politikai jellegű, amit az ellenzék kommunikációja teljesen egyértelművé is tesz. Ez ugyanis egyértelműen lassítani és ellehetetleníteni akarja az alternatív források kiaknázását. Megjegyzendő, hogy az EU engedélyeztetési folyamatában sem nehéz felfedezni a politikai színezetet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés