A PDSZ most az egyetemek modellváltása ellen tiltakozik

2021. január 17. 14:42
Szerintük az SZFE „szétverése" annak az előképe volt, ami a magyar egyetemekre vár most.

 A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Országos Választmánya nyilatkozatban tiltakozik az egyetemek modellváltása ellen – közölte a PDSZ vasárnap az MTI-vel.

A kormány mindannyiukat megrövidíti

A közleményben hangsúlyozták: az egyetemek alapítványba  átszervezése az ott dolgozóknak jelentős munkajogi hátránnyal, a törvény szerint járó juttatásaik megvonásával jár. A szakszervezet emellett úgy véli, hogy a kormány mindannyiukat megrövidíti azzal, hogy állami támogatások vesztik el közpénz jellegüket. Az egyetemek magánosításával közpénzek vándorolhatnak magánzsebekbe, megszűnhet az egyetemek már eddig is jelentősen csorbult önállósága, és a közalkalmazotti jogviszony elvesztésével az egyetemen foglalkoztatottak a munkavállaló-ellenes Munka törvénykönyve hatálya alá kerülnek – fogalmaztak a tiltakozásban. Mint írták, a modellváltás miatt a pedagógusok elvesztik jogukat a jubileumi jutalomra, és a felmentési korlátozások többé nem lesznek érvényesek rájuk, azaz a munkáltató számára nemkívánatos munkatársaktól könnyen és olcsón meg lehet válni, mivel mind a felmondási idő, mind a végkielégítés kevesebb lesz, mint a közalkalmazotti jogviszonyban. Továbbá kevesebb lesz a szabadság, és megszűnik az állásfelajánlási kötelezettség, vagyis nem kell pályázni, a

munkáltató a „csókosokat" kénye-kedve szerint alkalmazhatja, adhat nekik vezető megbízást – tették hozzá.

Az SZFE „szétverése" annak az előképe volt, ami a magyar egyetemekre vár most

A szakszervezet szerint a legnagyobb vesztesek a 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők lesznek. Az átalakítást követően ugyanis már nem kérelmezhetik a felmentéssel történő jogviszony-megszüntetést. Ezzel nem kevesebb, mint kilenc havi illetménynek megfelelő pénztől fosztják meg őket – mutat rá az érdekképviselet. A tiltakozásban a PDSZ úgy fogalmazott: a szakképzésben dolgozók kálváriája, majd az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) „szétverése" annak az előképe volt, ami a magyar egyetemekre vár most.

Álláspontjuk szerint a „Corvinus-modellnek csúfolt" kiszervezés nem hozta meg a nyugati alapítványi egyetemek szabadságát és függetlenségét. 

A szakszervezet a tiltakozásban a dolgozók jogainak védelmét, az egyetemi autonómia helyreállítását, a közpénz és a közvagyon védelmét követelte.

(MTI)

Címlapkép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kiadták nekik parancsba.
Pont úgy, mint a nyugdíjas szervezetüknek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés