Megmenekülhet a Wichmann-kocsma

2021. január 15. 20:20
Még nem dőlt még el a korábban Wichmann Tamás olimpikon által üzemeltetett Kazinczy utcai kocsma lebontásának kérdése.

Az ellenzéki irányítású erzsébetvárosi vezetés az előző, fideszes önkormányzatot hibáztatja a kialakult helyzetért, hangzott el péntek délután egy online sajtótájékoztatón, melyet az épület helyére tervezett szálloda ügyében tartottak. A Fidesz-frakció ezt cáfolja – számol be az Index.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón a kerület polgármestere és alpolgármestere mellett többek közt az Óvás! Egyesület alapítója, Perczel Anna, Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke és Bojár Iván András művészettörténész, építészkritikus vett részt – számol be az Index.

Niedermüller Péter a kerület polgármestere szerint törvényes eszközzel igyekeznek megvédeni a kerület kulturális örökségét, de „nincsenek könnyű helyzetben, mert a kormány ilyen tekintetben is erősen megkurtította az önkormányzatok jogkörét”.

Időközben petítciót indítottak civil szervezetek azért, hogy a Wichmann-kocsma legendás épületén kívül a környék további műemlékei is megmenekülhessenek a lebontástól. 

„Tiltakozunk a világörökségi terület védőzónájába tartozó zsidó negyed épületeinek újabb bontási hulláma, a Kazinczy utca 55. (volt Wichmann kocsma) bontása, a Király utca 25., 27., 29. szám alatti műemléképületek bontási szándéka, a Király utca és a Kazinczy utca sarkán található park és játszótér beépítése ellen” – áll a petícióban, mely szerint védett területen az épületek bontása megengedhetetlen.

Úgy vélik, hogy a beruházások figyelmen kívül hagyják az örökségvédelmi szempontokat, ami miatt az  UNESCO 2005 óta több missziót is küldött legutóbb 2019-ben a történelmi zsidónegyed bontása, valamint a világörökségi területeken tapasztalt, városképet zavaró nagyberuházások miatt.

„A Wichmann-ház melletti játszótér utáni három épület ügyében is pereskedés folyik, oda is valami mást akarnak építeni. A 27. szám alatti ház erkélyén olvasható az egykori fogadó német nyelvű felirata: Zur Stadt Pest. Mert az egyesítés előtt még német ajkú volt a főváros. Ez is történelem, ez is érték” – nyilatkozta az Indexnek a városvédő, Ráday Mihály.

Az UNESCO jelentések az elmúlt évtizedekben sorra marasztalták el a magyar államot a „védett negyedekben tapasztalható, világörökségi elvárásoknak ellentmondó beruházások és a törvényben előírt Kezelési Terv hiánya miatt”.

A városrész Fidesz frakciója közleményben reagált az ellenzéki városvezetés rájuk irányuló vádjaira. 

„Niedermüller parkolóhely-megváltási mutyija nyitotta meg a lehetőséget a Wichmann-kocsma épületének elbontására, a DK-s polgármester most már nem emlékszik a saját aláírására” – áll a kerületi Fidesz közleményében. 

„A napokban bejárta a sajtót a Kazinczy utca 55. számú épület bontásának ügye. Ennek kapcsán az önkormányzat is megszólalt, és a kormányhivatalt, illetve a Fideszt hibáztatta az épület bontása, valamint a szállodaberuházás kapcsán. Niedermüller Péter és csapata csak egy alapvető dolgot felejtett el megemlíteni. Mégpedig azt, hogy az építési engedélyezés előszobájának tartott parkolóhely-megváltási megállapodást ő maga hagyta jóvá a veszélyhelyzet első időszakában. Az előterjesztést még az akkori jobbkeze és párttársa, az áramlopáson kapott Borka-Szász Tamás vezette Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság véleményezte” írják. 

A baloldali vezetésű bizottság előterjesztése szerint a hotelberuházást egyszerűen „diákszállóként” értelmezték a Fidesz szerint, amellyel a leendő tulajdonos sokkal jobban járt anyagilag, miközben a kerületet emiatt kár is érhette. A törvényi előírások szerint ugyanis hotelberuházás esetén 11 db parkolóhelyet kellett volna létesíteni, míg ez diákszálló esetén csupán 3 parkolóhelyet jelent.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Utána kapartam egy kicsit. A háznak igen érdekes, bár inkább kulturtörténeti múltja van. Itt készítették az első dupla alakos (lentről vagy fentről tartva ugyanaz) un. magyar kártyát az ismert Tell motivumokkal, Piatnik később csak átvette. Aztán kupi lett, ahová irodalmunk olyan nagyjai jártak, hogy jobb, ha le sem írom a nevüket.

Budapest Európa egyik legszebb fővárosa, elég sokban jártam már. Ragyogó fekvéssel ( dombvidék-síkvidék találkozása és középen egy nagy folyó). Az épületei szépek és változatosak csak fel kell emelnünk a fejünket egy kicsit. Az, hogy pl. Prágához vagy Párizshoz képest kevés a régi emlék az egyszerűen a többszöri kegyetlen ostromnak tulajdonítható ( 1686, 1848, 1944...)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés