Megmenekülhet a Wichmann-kocsma

2021. január 15. 20:20

Még nem dőlt még el a korábban Wichmann Tamás olimpikon által üzemeltetett Kazinczy utcai kocsma lebontásának kérdése.

2021. január 15. 20:20
null

Az ellenzéki irányítású erzsébetvárosi vezetés az előző, fideszes önkormányzatot hibáztatja a kialakult helyzetért, hangzott el péntek délután egy online sajtótájékoztatón, melyet az épület helyére tervezett szálloda ügyében tartottak. A Fidesz-frakció ezt cáfolja – számol be az Index.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón a kerület polgármestere és alpolgármestere mellett többek közt az Óvás! Egyesület alapítója, Perczel Anna, Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke és Bojár Iván András művészettörténész, építészkritikus vett részt – számol be az Index.

Időközben petítciót indítottak civil szervezetek azért, hogy a Wichmann-kocsma legendás épületén kívül a környék további műemlékei is megmenekülhessenek a lebontástól. 

„Tiltakozunk a világörökségi terület védőzónájába tartozó zsidó negyed épületeinek újabb bontási hulláma, a Kazinczy utca 55. (volt Wichmann kocsma) bontása, a Király utca 25., 27., 29. szám alatti műemléképületek bontási szándéka, a Király utca és a Kazinczy utca sarkán található park és játszótér beépítése ellen” – áll a petícióban, mely szerint védett területen az épületek bontása megengedhetetlen.

Úgy vélik, hogy a beruházások figyelmen kívül hagyják az örökségvédelmi szempontokat, ami miatt az  UNESCO 2005 óta több missziót is küldött legutóbb 2019-ben a történelmi zsidónegyed bontása, valamint a világörökségi területeken tapasztalt, városképet zavaró nagyberuházások miatt.

„A Wichmann-ház melletti játszótér utáni három épület ügyében is pereskedés folyik, oda is valami mást akarnak építeni. A 27. szám alatti ház erkélyén olvasható az egykori fogadó német nyelvű felirata: Zur Stadt Pest. Mert az egyesítés előtt még német ajkú volt a főváros. Ez is történelem, ez is érték” – nyilatkozta az Indexnek a városvédő, Ráday Mihály.

Az UNESCO jelentések az elmúlt évtizedekben sorra marasztalták el a magyar államot a „védett negyedekben tapasztalható, világörökségi elvárásoknak ellentmondó beruházások és a törvényben előírt Kezelési Terv hiánya miatt”.

A városrész Fidesz frakciója közleményben reagált az ellenzéki városvezetés rájuk irányuló vádjaira. 

„Niedermüller parkolóhely-megváltási mutyija nyitotta meg a lehetőséget a Wichmann-kocsma épületének elbontására, a DK-s polgármester most már nem emlékszik a saját aláírására” – áll a kerületi Fidesz közleményében. 

„A napokban bejárta a sajtót a Kazinczy utca 55. számú épület bontásának ügye. Ennek kapcsán az önkormányzat is megszólalt, és a kormányhivatalt, illetve a Fideszt hibáztatta az épület bontása, valamint a szállodaberuházás kapcsán. Niedermüller Péter és csapata csak egy alapvető dolgot felejtett el megemlíteni. Mégpedig azt, hogy az építési engedélyezés előszobájának tartott parkolóhely-megváltási megállapodást ő maga hagyta jóvá a veszélyhelyzet első időszakában. Az előterjesztést még az akkori jobbkeze és párttársa, az áramlopáson kapott Borka-Szász Tamás vezette Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság véleményezte” írják. 

A baloldali vezetésű bizottság előterjesztése szerint a hotelberuházást egyszerűen „diákszállóként” értelmezték a Fidesz szerint, amellyel a leendő tulajdonos sokkal jobban járt anyagilag, miközben a kerületet emiatt kár is érhette. A törvényi előírások szerint ugyanis hotelberuházás esetén 11 db parkolóhelyet kellett volna létesíteni, míg ez diákszálló esetén csupán 3 parkolóhelyet jelent.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. január 17. 18:30
Én ezt nem tartom jónak. Egy hirtelen hozott határozat teljesen idegen egy jogállamiságtól. A jogállamiság, jogalkotás olyan, mint ahogy az egyház fordul pl. a cölibátus ügyében. Régesrégen még nem volt, aztán lett, és most csak rebesgetik az eltörlését. A börtönmutyi, szegregáció ügyében is milyen príma törvényeint vannak, voltak. Most meg megy a kapkodás. És a miniszterelnök meg jogász. (és rá szavazok) És a szegedi mutyi oknyomozót meg rabosítják. És a vörösiszap ügy. Hipp-hopp. Hova lett ez a gyakorlat? Lehet máról holnapra jogot javítani, hülyeséget eltörölni? Na, ne, ilyen jog nincs is. Vagy ha lehet ilyet, akkor az 56-ban apámtól elvett földeken, ahol ezer szilvafát telepített, akkor kérem a következő nyugdíjjal küldeni annak a pálinkának az árát, amit azóta abból az 1000 szilvafa terméséből lehetett főzni (65 év). Persze a pálinkaadót levonva. Nézem a következő havi nyugdíjamat. Ha ilyen gyorsan is lehet jogászkodni, akkor ez nem lehet gond. Ha a rabszolgaságot elő lehet hozni, ez az imént volt, szinte.
Vakfolt
2021. január 17. 15:16
Egy csatak jellegtelen kuplerájon mit kell ennyit szeretni.. libernyákék színvonalát mindenesetre megmutatja.
mucsay
2021. január 17. 07:22
vmiér egy zsidó szenthely ez
Secnir
2021. január 16. 11:59
ún. rendeleti úton történő, egyszemélyi döntésen alapuló kormányzás. van ennek egy másik neve is, de most nem jut az eszembe...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik