Kína engedélyezte a WHO-nak a koronavírus eredetének felkutatását

2021. január 11. 17:50
A WHO főigazgatója üdvözölte a pekingi döntést a nemzetközi szakértői vizsgálatok engedélyezéséről.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Twitter-üzenetében kifejezte reményét, hogy a nemzetközi egészségügyi szervezet a jövőben szorosan együttműködhet a kínai hatóságokkal. „Remélhetőleg szoros együttműködésben dolgozhatunk majd kínai kollégáinkkal e sorsdöntő misszió keretében, hogy azonosítsuk a vírus forrását, valamint azt, hogy milyen úton terjed a kórokozó az emberekre” – írta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

A főigazgató ezekkel a sorokkal a kínai nemzeti egészségügyi bizottság hétfői bejelentésére reagált, amely szerint csütörtökön érkeznek Kínába a WHO nemzetközi szakértői a vizsgálatok megkezdésére. A WHO nemzetközi szakértői kínai kutatókkal együttműködve vizsgálják majd a vírus eredetét. A szakértőcsoport pontos munkatervéről azonban a bizottság nem közölt részleteket.

A WHO korábbi közlése szerint az eredetileg január elejére kitűzött misszióban részt vevő tíz nemzetközi szakértő egyebek mellett a közép-kínai Vuhanba utazna, ahonnan 2019. december 31-én jelentették hivatalosan az első „ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket”. A mostani kínai bejelentést annál is inkább kedvezően fogadta a WHO főigazgatója, mert Peking mostanáig nem véglegesítette a szakértői csoport Kínába érkezéséhez szükséges engedélyeket. Bár úgy tűnt, hogy a vízumkérdés volt az akadály, a kínai külügyminisztérium szóvivője később közölte, hogy nem csupán vízumproblémákról volt szó. A WHO már tavaly februárban és júliusban is küldött szakértőket Kínába hasonló céllal, ám a látogatások eredményeiről később nem közöltek érdemi információt.

(MTI)

Címlapképen: Járókelők Vuhanban. Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pedig ebben nem neked van igazad.
Ez egy ilyen biofegyver, amely hosszú távon éppen hogy csak 3 millió embert öl meg, de közben tönkre teszi éppen annyira a nyugati gazdaságot, hogy Kína szépen beelőzzön.
Ez egy tökéletes fegyver.

Ki az, aki a saját népére ráereszt egy vírust?
Akik háborúba küldik a katonákat. (Itt széthordani a vírust.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés