Borrell: A Capitolium figyelmeztető jel az európai demokráciák számára

2021. január 10. 21:11
A diplomata szerint a leghatározottabban ki kell állni a populista vezetők demagóg uszításai ellen.

Az Európai Unió első számú diplomatája szerint a Capitolium ostromának figyelmeztető jelként kell szolgálnia az európai demokráciák számára, mivel rávilágított arra, hogy milyen veszélyekkel jár az, ha engedik a demokratikus értékek fékevesztett gyengülését és a hamis információk terjedését a közösségi médiában. Josep Borrell, az unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője vasárnapi személyes blogbejegyzésében úgy fogalmazott, hogy az utóbbi évek aggasztó globális politikai tendenciái csúcsosodtak ki a szerdai washingtoni eseményekben. „Ha elfogadjuk a kudarcokat, egyiket a másik után, még ha jelentéktelennek is tűnnek, a demokrácia és értékei, valamint intézményei végül visszafordíthatatlanul eltűnhetnek” – figyelmeztetett Borrell.  

A főképviselő kiemelte, a washingtoni események világosan megmutatták, hogy a dezinformáció valós fenyegetést jelent a demokráciák számára. „Ha emberek elhiszik, hogy a választásokat elcsalták, csak azért mert vezetőjük ezt sulykolja beléjük, akkor ennek megfelelően fognak viselkedni” – írta. Ennek elkerülése érdekében a lehető leghatározottabban ki kell állni a demokratikus intézmények függetlenségének megsértése, a populista vezetők demagóg uszításai, a dezinformációs kampányok és álhírek ellen. Úgy vélte, hogy hatékonyabb szabályozás szükséges a közösségi oldalakon megjeleníthető tartalmakat illetően, mindezt a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartása mellett.    

„Nacionalista, autoriter rezsimek térnyerése”

Borrell kijelentette: a társadalmi egyenlőtlenségek, az adóelkerülések, a multinacionális vállalatok nehézkes szabályozása, az ipar leépítése és a magas munkanélküliség mind az Egyesült Államokban, mind Európában hozzájárul a képviseleti demokrácia gyengüléséhez és a populizmus térnyeréséhez. Hangsúlyozta: a nyitott és demokratikus társadalmak és gazdaságok fenntartásához át kell alakítani a globalizációt és olyan multilaterális rendszert kell felépíteni, amelyek képes szembe menni a demokráciát gyengítő trendekkel. „A feladat nem lesz könnyű, mivel a nacionalista és autoriter rezsimek nagy befolyásra tettek szert világszerte az utóbbi években, de elengedhetetlen mindazok számára, akik hisznek a demokráciában. Ennek a feladatnak kell a Joe Biden vezette amerikai kormánnyal kiépítendő kapcsolatunk központjában állnia” – emelte ki.    

Donald Trump amerikai elnök szerdán Washingtonban, röviddel a kongresszus két házának együttes ülése előtt egy tüntetésen megismételte, hogy soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson. Trump beszéde is közrejátszhatott abban, hogy tüntetők egy csoportja azután megostromolta a kongresszus épületét. Az erőszakos behatolás során öt ember életét vesztette, négyen Trump hívei közül, illetve egy rendőr, aki összetűzésbe került a zavargókkal.    

A Twitter két nappal ezelőtt határozatlan időre felfüggesztette Donald Trump fiókját, aláhúzva, fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít. A még hivatalban lévő elnököt a Facebookról és az Instagramról is letiltották a napokban hasonló okokból, legalább utódja, Joe Biden január 20-i beiktatásáig, illetve a Twitch és a Snapchat is elérhetetlenné tette az oldalát. A Google, az Apple és az Amazon is eltávolította alkalmazáskínálatából ideiglenesen a Donald Trump híveinek körében népszerűvé vált Parler közösségi oldalt, kiemelve, a platform nem tesz eleget az erőszakra buzdító tartalmak terjesztésének megelőzése érdekében.

(MTI)

Fotó: MTI

Összesen 159 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a Borell az amerikai demokráciát akarja elhozni pl nekünk. Eddig a világban a demokrácia elvitele mindig háborúval járt .
Gondolom, kellenek majd blm szabadcsapatok is......

Olyan jó az amerikai demokrácia, hogy ott született magyarok haza költöznek.
Azt hallani, hogy az ottani baloldal kommunizmust épít.

Válaszok:
oskar | 2021. január 11. 0:31

Az nem demokrácia, ahol egy ellenséges elit csalja kezébe a hatalmat.

Gondolom te a BLM és az antifák tavasszal, nyáron bemutatott akcióit tartanád demokráciának. Várod az alkalmat, hogy ilyen módon végre szerezhess egy lapos tévét?

Ezekről fosztogatásokról, erőszakról, gyújtogatásokról, gyilkosságokról nem beszéltek itthon, mert ezt odakinn a demokraták hallgatólagos támogatása kísérte. Sőt demokrata kormányzók a csőcselék követelésére visszavettek a rendőrség pénzéből. Itt is erre készültök, mert 2022-ben bukta lesz az szedett vedett megélhetési összefogásnak. Baranyi Krisztina pedig már BLM szobrot akar állítani. A Capitoliumnál is azért történt ami történt, mert a rendőrállamot hangoztató terroristák követelésére kevesebb rendőr volt az utcákon. Olyan nincs, hogy a tömeg behatol egy épületbe ha azt meg akarják védeni. Persze, ha nem akarják, az más.

Ezeknek mi közük a magyar belpolitikához? Alakul az újabb szovjet típusú beavatkozás?

Bármit, ami eltért az agresszív Obama-Clinton vonaltól, már kedvezőnek kell tekinteni.

Tegyük fel,hogy 2018-ban a választások miatt tüntetők közé (mi vagyunk a többség) titkos provokátorokat küldött volna Orbán, és a parlmentet védőket is beszervezve beengedték volna azt szétverni. A tömeghisztéria tette volna a dolgát.
Jó ok lett volna a felbujtókat Karácsonyt, Fekete Győrt.....stb ellehetetleníteni örökre.
Ha ilyen törvényeket hozunk akkor meg is teszik.

Ki ez az ismeretlen faszkalap?

Ott voltam 2006-ban.
Csak a hülye nem látta, hogy arra ment ki a az egész, "nesze nektek 56 ötvenedik,majd mi megmutatjuk.
Az Astóriától amikor vége volt az ünnepségnek, -Mert ott mindenki békésen gyerekekkel vett azon részt-akartunk hazamenni.
Astoria metró lezárva, Deák téri metró lezárva,és már áltak fel a rendőrkordonok. Gondolom azzal a paranccsal, hogy innem márpedig nem mentek haza.
Nekem sikerült a Király útcán lelépnem. Siettem mert indult a vonatom. De már már ott tartottam, hogy odamondtam a rendőröknek,hogy miért nem engednek hazamenni.
18 órakor vége volt az ünnepségnek és 18:43- kor vettem meg a jegyem.
A Király útcáról a Kazinczy utcán mentem a Rákóczira. De már hallottam a lövéseket és éreztem a könnygázt
Másnap. Napkelte. Gergényi gúnyosan hazudik,hogy két órát kaptak a Fidesz megemlékezésen résztvevőknek,hogy hazamenhessenek.


Olyan parancs sem volt,hogy Floyd nyakára addig kell térdelni míg lélegzik.
Latszik a videón,hogy embermagasságba lőnek a rendőrök.
2018-ban ugyanezt megtehették volna. Csak néhány agent provocatort kellett volna beszervezni,és a rendőrök azonosítóját eltüntetni.
Most a " mi vagyunk a többség" panaszkodna.

Én a 80'-s években azt mondtam egy vitán egy KISZ-es nek, hogy az USA- ban előbb lesz szocializmus mint nálunk.

Elhatározták, hogy szétverik az EU. Ez Biden igazi programja.

Ez, Borell: a G. Soros-terror 138. hangja.
zsidó G. Soros-terror=az értelmes élet halála

Kedves Soros-fan, ne nyugtalankodj: a Soros örökké élni fog.
Legalábbis addig, míg rablás, gyilkolás, kifosztás, pedofília, lesz a Földön...
És addig mindenképp, míg adrenochromia...

Úgy gondolom, hogy ez a riport jól rávilágít Borelli kétarcúságára.
https://hu.euronews.com/2020/1..

Borelli is volt már minden csak .....
Tevékenységében több a negatív, mint a pozitív.

"Borrell kijelentette: a társadalmi egyenlőtlenségek, az adóelkerülések, a multinacionális vállalatok nehézkes szabályozása, az ipar leépítése és a magas munkanélküliség mind az Egyesült Államokban, mind Európában hozzájárul a képviseleti demokrácia gyengüléséhez és a populizmus térnyeréséhez. "

Na ja!
Spanyolországban a szocialista kormányok, melyeknek esetenként Barelli is tagja volt, milyen jól megoldották. Ja mégse! Mindig akkor került Spanyolország lejtőre, amikor a szocialisták átvették a kormányzást. Ez van most is.

Finoman szólva mosolyogtató vagy.

Azt azért nem nevezném vitának, amikor Hadházy kétes eredetű videókkal próbál sejtetni valamit. Tudom, most kell megdolgoznia azért, hogy felkerülhessen a listára, de ez, amit művel inkább pánikreakció.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés