Serious concern – aggódó nyílt levél Amerikához

2021. január 6. 23:41

Kohán Mátyás
Mandiner
Idestova nyolcszáz éves alkotmányos hagyományú, európai történelmi nemzetként rávilágítanánk fejlődő államberendezkedésük néhány kockázatos jelenségére.

Tisztelt Donald Trump, Joe Biden, Nancy Pelosi, Mike Pence, Kamala Harris, Soros György, Mark Zuckerberg, Elon Musk, Kanye West, Kim Kardashian, vagy bárki, aki éppen a főhatalmat gyakorolja a szabad világ vezető hatalmában!

Magyarország felelős értelmisége nevében tájékoztatni szeretném Önöket szorongással teli aggodalmunkról.

Ha tetszik, concernünk serious.

Nálunk is van ugyan konszern, de az csak enyhén füstölő csalódízeleket gyárt, Önök be is döntötték őket pár éve anyagilag, ez a concern megoldódott, megtalálták, elintézték, lecserélték a csalódízeleket ötszáz lóerős ökovényolcasokra, köszönjük.

Most az önök concernjét oldanánk meg mi szívesen, idestova nyolcszáz éves alkotmányos hagyományú, európai történelmi nemzetként rávilágítanánk fejlődő államberendezkedésük néhány kockázatos jelenségére, bízva abban, hogy Önök is haszonnal forgatják majd a nálunk felgyülemlett politikai knowhow-t.

Elöljáróban megjegyezzük, hogy – mindössze kétszázötven éves független történelmükre való tekintettel – nem várunk el Önöktől magas szintű politikai kultúrát. Megértjük, hogy a politikailag csak ön-, és nem közveszélyes viselkedés, illetve az elegáns, könnyen benyelhető hazugság, az opportunista taktusérzék, az észrevehetetlen csalás politikai alapértékeinek kialakulásához két és fél évszázad kevés, a svédek hatszáz éve csiszolják a technológiát, a németeknél Luxemburgi Zsigmond idejétől kezdve intenzívek a kutatások, a franciáknak és az olaszoknak meg úgy látszik, még mindig nem jött össze, hiába haltak farkasfiókák és pápajelöltek.

Tisztelettel és barátsággal viszonyulunk fejlődési folyamatukhoz,

megjegyzéseinket ennek szellemében fogalmazzuk meg.

Mindenekelőtt tájékoztatni kívánjuk Önöket arról, hogy civilizált országokban tüntetések kétféleképpen érhetnek véget: 1) sikerrel, melynek következtében a hatalom lemond vagy visszakozik, 2) kudarccal, melynek következtében a tüntetők sértetlenül otthonaikba távoznak.

Amennyiben a tüntetéseken bármilyen mennyiségű vér folyik, kirakatablak törik vagy lapostévé tűnik el, az antidemokratikus, fejletlen berendezkedésre, állami túlhatalomra

vagy a végletekig hergelt, rosszul informált választóközönségre utal.

Amennyiben ezen események bármelyikének bekövetkezte után a tömegmédia bármely szegmentumában hőseposzok jelennek meg akár a rablóbandává silányuló tüntetőkről, akár az őket fizikailag bántalmazó hatalomról, az Önök médialandschaftja nem objektív, hanem propagandisztikus, kormányuk legitimációja pedig erősen kétségbe vonható.

A média szerepét érintené egy további aggodalmunk is. Szeretnénk figyelmükbe ajánlani azt a montesquieu-i elvet, mely szerint a hatalom ágai a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói ág. Felhívjuk figyelmüket arra, hogy ugyan a felsorolásban a média nem szerepel, de ez az Önök fejletlen értelmezésével ellentétben nem azért van, mert a média mindhármon felül áll, hanem azért, mert a média nem gyakorolhat közhatalmat, és nem is törekedhet annak gyakorlására. Ennek következtében ha médiatulajdonosok, esetleg a közösségi médiumok tulajdonosai a végrehajtó hatalom megszerzésére ácsingóznak, esetleg anyagi vagy személyes érdekeltségük révén a végrehajtó hatalom gyakorlója tekintetében elfogultak, vagy médiumaiknak nem ideológiai, hanem pártos hovatartozása van,

akkor az Önök politikai berendezkedése oligarchikus.

Mindezt az sem legitimálja, ha a médiacégeken túl egyéb vállalatok, például a gyógyszercégek, a mezőgazdasági gigászok vagy a hadiipar, hasonló módon igyekeznek maguknak végrehajtó hatalmat vásárolni. A média feladata a civilizált országokban nem a nyílt politikai aktivizmus, hanem a legfeljebb értékrendek mentén szubjektív, de mindenképpen tényalapú tájékoztatás. A gyógyszercég gyártson gyógyszert, a mezőgazdasági gigászok arassanak, a hadiipar gyártson puskát, az újságíró mondjon igazat. Minden egyéb tevékenység kapitalizmusnak álcázott oligarchia.

Szeretnénk aggodalmunkat kifejezni az akadémiai szabadság vonatkozásában is. A marxista premisszákat előíró áltudományosságot közelről ismerő kultúrnemzetként szolidaritásunkat fejezzük ki a civil társadalom mindazon elemeivel, akiket a marxista hűségesküt követelő akadémiai berendezkedésük megkárosít. Javasoljuk a mielőbbi átállást a szabad, elsősorban kutatáson alapuló tudományosságra, mielőtt ennek az ártalmas szemléletnek tiszteletreméltó technológiai vívmányaik is áldozatul esnek.

Emellett nagyfokú rosszallásunknak adunk hangot az Önök egyházpolitikájának vonatkozásában is. Szeretnénk megismertetni Önökkel egyház és állam szétválasztásának alapelvét, melynek következtében a keresztény imádság lezárásának helyes módjáról, a katekizmus vagy a dogmatika tartalmi elemeiről a közhatalomnak nem dolga ajánlásokat adni. Amennyiben az Önök országában működő vallási felekezetek mindegyikéről, sőt még az egyházi sajtóról is kétséget kizáróan megállapítható a pártállása, Önöknél nem lelkipásztorok, hanem sarlatánok dolgoznak.

Zárásul segítségünket ajánljuk fel fejletlen postahivataluk, egészségügyi rendszerük, instabil víz- és áramellátásuk jó gyakorlatainkkal való fejlesztése tekintetében,

és tisztelettel megkérjük önöket, tanuljanak történelmet, latint és németet,

mindezek elsajátításáig pedig a mi tengerentúli ügyes-bajos dolgaink vonatkozásában ajkaikat tartsák szorosan csukva.

Tisztelettel, az aggódó magyar értelmiség

   

Összesen 210 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kristálytiszta. Hol kell aláírni?

#napkommentje :DDDD

Alkotmány a törvények és jó szukások összessége.

Nem, szerint!em ez így jó, sőt, szuper! Mázlista, mert fiatal kora ellenére nagyon okos. Nyilván volt honnan örökölni is, hiába, a lelkipásztor ős (azt hiszem, nagypapa).

Ha te irsz egy konyvecsket a fiadnak tele eletbolcsessegekkel az tenyleg nem lesz alkotmany. Mert nem vagy abban a helyzetben, hogy alkotmanyozz, ha erted, amit mondani akarok.
De ti ketten elvezni fogjatok, a ti csaladotokrol fog szolni.

Denia, Denia, te osszeteveszted a demokratikus zavargasokat a mindenfele trumpista, orbanista es mas leha, tereket osszevizelo zavargasokkal.
Hat eg es fold!
Trump ellen lehet, sot, _kell_ zavarogni, Biden mar oreg, Soros meg orgebb, elo kell venni a fekeket es az ellensulyokat, legyen beke, hogy az oreg bacsik tehessek a dolgukat vegre.
Minden problema megoldodott, a Rossz szobrok szerencsesen ledoltek, a halottak feltamadtak - egy szavazas erejeig- , tessek oszolni szepen es hazamenni, a Demokracia mar Jo Kezekben van. Tanitani lehetne, hogy milyen Jo es Tiszta Kezekbe kerult.
Johetnek a Demokracia Leckek Amerikabol!

Szegeny Jakabnak cipelnie kell a krumpliszsakot, Hadhazynak a lofaszos tablakat, a harmadiknak ereszdarabokat, Szabo Timeanak, Gyurcsanynak csak sajat magat, hogy meglegyen a mindennapi randalir, de ahogy te is mondod, ok torvenyesen cirkuszolnak, mert kenyeret nem tudnak adni, sot, kalacsot sem, de felhajtast, cirkuszt barmikor tudnak produkalni, meg almukbol felkoltve is, ha alszanak egyaltalan ezek a buzgo mocsingok.
Ugye, a kurvaeros kepek jol jonnek a vilagsajtoban, kedves Bangone...
Nem baj, ha ezekert egy kicsit rongaljuk az orszag, a Parlament jo hiret!

Te nagyon meresz vagy. Ha kell, meg Apro is mersz lenni, csak jojjon a vastaps Amerikabol es vigyen innen barki nyugati barmit, mert hat oooo, ize, ok nagyok, nekik biztosan jobban kell minden!

Ha a gyújtogató, gyilkoló BLM és az antifák ellen ugyanígy léptek volna fel, akkor a demokraták őrjöngtek volna. Azoknak a zavargásoknak az idején miért nem volt Nemzeti Gárda, határozott fellépéssel? Akkor egy drogos fekete bűnözőt, aki szembeszállt a rendőrökkel, szentté avattak. Most van négy halott, róluk senki nem beszél, hogy aránytalan volt-e a rendfenntartók fellépése.

Hol vannak most a George Floydot arany koporsóban eltemetők, hol vannak azok, akik nem győzték elítélni a rendfenntartók fellépését, hol vannak azok, akiknek annyira tetszett, hogy Seattleben a terroristák elfoglalták a rendőrség épületét?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés