Novák: Indul Magyarország történetének legnagyobb otthonteremtési programja

2021. január 1. 10:57
A családokért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta: a programmal az a céljuk, hogy mindenkinek biztos fedél legyen a feje fölött.

Új év, új lehetőségek a magyar családoknak, indul Magyarország eddigi történetének legnagyobb otthonteremtési programja – hangsúlyozta a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken a Facebook-oldalán. Novák Katalin videójában azt mondta: a programmal az a céljuk, hogy mindenkinek biztos fedél legyen a feje fölött. Azt szeretnék, hogy Magyarországon a lehető legjobb körülmények között, a lehető legnagyobb biztonságban tudják várni és nevelni gyermekeiket a családok.

Kifejtette: mostantól, január elsejétől lecsökkentik az új építésű ingatlanok áfáját 27-ről 5 százalékra. Ráadásul, ezt az 5 százaléknyi áfát sem kell kifizetni azoknak, akik a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is igénybe veszik az új építésű ingatlan vásárlásához. Tehát mostantól, akik csokkal új építésű ingatlant vásárolnak, vagy építtetnek, azoknak egyáltalán nem kell áfát fizetniük. Továbbá az illetéket is elengedik azok számára, akik csokkal vásárolnak akár új, akár használt ingatlant. Szintén január elsejével bevezetik az otthonfelújítási támogatást is. Ez arról szól, hogy a saját otthon felújítási költségeit fele részben, maximum 3 millió forintig visszaigényelhetik azok, akik legalább egy gyermeket nevelnek háztartásukban. Ráadásul ehhez, február elsejétől hozzátesznek egy otthonfelújítási kölcsönt is. Ez elsősorban azoknak szól, akiknek nincs elég pénze ahhoz, hogy megfinanszírozzák az otthonfelújítás költségeit. Ők igényelhetik február elsejétől az otthonfelújítási kölcsönt, ami egy maximum 6 millió forintos, maximum 10 éves futamidőre felvehető, maximum 3 százalékos kamatozású ingatlanfedezetű jelzálogkölcsön.    Ezen felül támogatják a többgenerációs otthonok létrehozását is – mondta Novák Katain, kifejtve: ez a tetőtér beépítéshez nyújtott csok formájában adott támogatás.

Mostantól a csok teljes összegét igénybe vehetik azok, akik egy otthon tetőterét beépítik, ahová beköltözik a fiatalok családja, vagy a még gyermekvállalás előtt álló pár, és ott saját külön bejáratú, saját tulajdonú ingatlant hoznak létre. Ez a támogatás három gyermek vállalása esetén 10 millió forintos, két gyermeknél 2,6 millió forintos, egy gyermeknél 600 ezer forintos vissza nem fizetendő segítséget jelent. Ráadásul két gyermeknél 10 millió forintos, nagycsaládnál 15 millió forintos kölcsön is igényelhető a csok tetőtér-beépítésre felhasznált támogatása mellé. Ehhez képest újdonság, hogy január elsejétől 5 millió forintig visszaigényelhető az áfatartalom, ha valaki saját maga építkezik – mondta a miniszter. Tehát akik építkeznek, azokra nem az áfa elengedésének szabályai vonatkoznak, hanem 5 millió forintig visszaigényelhetik az áfatartalmat. Kiemelte azt is, hogy a közjegyzői díjat is maximálják azok számára, akik csokkal vásárolnak ingatlant.

A kormánynak az otthonteremtési programmal is az a célja, hogy Magyarországon a lehető legjobb legyen gyermeket várni és gyermeket nevelni – jelentette ki a miniszter, aki bízik benne, hogy sokan fognak élni ezekkel a lehetőségekkel.

(MTI)

(Fotó: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb nagyszabású eleméről tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületében 2020. október 28-án. MTI/Kovács Attila)

Összesen 395 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vagy ÁFA van, vagy jövedelemadó plusz vagyonadó.
ÁFA helyett akarsz mást? 99%-os jövedelemadó megfelel?

És a lakásokat a csókosoknak utalta ki a Tanács Lakásügyi Osztálya. Te is haszonélvező pribék voltál?

Az elvtársak a kezdeti államosításokból semmit sem tanulva folytatták a családiházas tulajdonok lebontását és a panel és egyéb tömblakások építését. Így született például a népnyelven "Rákos borzasztó"-nak keresztelt lakótelep-tünemény.
(Megjegyzem: a 70-es évek elején Ausztráliában is megpróbáltak szociális lakásokat építeni ilyen magasházas megoldással, "Housing Commission flats", de azonnal realizálták a káros társadalmi mikroklíma kialakulását és felhagytak vele.) Mert tanulni azért lehet.

A barátomék egy gyerek után már disszidáltak. Amikor a Belügyiek kimentek a lakásba "háztűznézőbe" az egyik meg is jegyezte az anyósnak, hogy most már érti miért mentek el a fiatalok.

Akkor körültekintőbben kell véleményt alkotni.
Például erről se tudnál:
A paneles tömb- szalag- és toronyházak kommunista logikájáról Dr Király István, a Magyar Nemzeti Bank nyugalmazott kereskedelmi igazgatója mondta nekem Melbourne-ben, hogy azok célja a lakosság esetleges zár alatt tartása volt, mert a hagyományos magyar családiházas lakhatási modellel ellentétben, a tömeglakások lakóit lépcsőházanként akár egy-egy munkásőr vagy karhatalmista, a géppisztolyával, helyben tud tartani zavargások esetén.

Egyszerűen nem igazolható:
A hazai egy főre jutó GDP az osztrák százalékában:
1870-ben 58,6%
1910-ben 60,8%
1938-ban 74,6% (Horthy rendszer utolsó békeéve)
1990-ben 38,2%
2010-ben 34,7%
(Hazafi Zsolt, Hetek, 2013. július 20.)
A kapitalista, horthysta idők határozott felzárkózási trendje után a kommunisták alatt határozott leszakadás.

Ausztráliában 10% ÁFÁ-t fizetek de 49 %-ig megy a jövedelem adó, amibe mindent be kell venni, borravalótól, banki kamatig.
Ezeket az összefüggéseket csak barmok nem értik.

Nem voltál még kapitalizmusban épített bérházban? Ezért nem láttad, hogy azoknak egymástól távol két lépcsőháza van? És a szovjet vívmány, a davaj gitár se volt hozzá.
Már biztos medvebőr lettél egy vadász falán.

A 70-es évek elején Ausztráliában is megpróbáltak szociális lakásokat építeni ilyen magasházas megoldással, "Housing Commission flats", de azonnal realizálták a káros társadalmi mikroklíma kialakulását és felhagytak vele. Mert tanulni azért lehet. Útban a világ legélhetőbb városai felé.

Nem. Az a Király István az irodalom történész. Az általam említett Dr. Király István a Magyar Nemzeti Bank kereskedelmi igazgatója volt plusz egyetemi tanár. Egy tanítványa hívta meg Ausztráliába, így találkoztam vele. Irodaszomszédja volt Fekete Jánosnak az MNB alelnökének.

A ház tetején való megközelítéssel mit akarsz mondani?

A Magyar Nemzeti Bank kereskedelmi igazgatója nem akárki volt.
Talán nem kellett volna kitalálni a kommunizmust és akkor a természet rendje szerint kialakul az egészséges lakásviszony. És lakás piac.

Minden iparágban megvan az ideális kölcsönhányad, a "gearing".

1938-at, mint az utolsó békeévet tanították még a kommunista iskolák rabhallgatóinak is.

A győri program, amiről 1938. március 5-én döntöttek, az nem szerepelhetett még annak az évnek a költségvetésében se, nemhogy annak az évnek a GDP-jében.

A panellakások szociális kára nyilvánvaló bármely józanul gondolkodó ember számára.
Bejegyzésem nem is erről szólt, hanem az építészetének rendészeti alkalmazásáról.

A fasizmus-nácizmus nem félt tömeges ellenállástól, mint a kommunizmus, ahogy azokat a történelem be is mutatta a szovjet gyarmatbirodalomban: 1953, 1956, 1968, 1981, 1989.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés