Hegyi-Karabah: hadifoglyokat cseréltek a felek

2020. december 28. 21:23
Az orosz közvetítéssel létrejött fogolycsere alkalmából két azerbajdzsáni és négy örmény állampolgár térhetett vissza hazájába.

A hírt Rusztam Muradov, a helyszínen szolgálatot teljesítő orosz békefenntartók parancsnoka közölte az Interfax orosz hírügynökség hétfői jelentése szerint. A felek december közepére több mint 50 hadifoglyot cseréltek ki egymással. Tigran Avinján örmény miniszterelnök-helyettes hétfőn közölte, hogy négy örmény hadifogoly tért haza Oroszország és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) közvetítésével.

Az Örményország és Azerbajdzsán között Hegyi-Karabahért vívott háború szeptember 27-én újult ki ismét, és november 9-ig tartott. Azerbajdzsán számos területet visszaszerzett, amelyeket még a kilencvenes évek elején vesztett el. A legutóbbi konfliktusban több mint 4700 ember halt meg, többségében katonák. Mindeközben újabb állítólagos incidens rázta meg a térséget. Az azeri védelmi minisztérium szerint örmények megöltek egy azeri katonát, további egyet pedig megsebesítettek vasárnap. Beszámolók szerint örmény katonák is életüket vesztették.

A hegyi-karabahi térség védelmi minisztériuma az azeri fél állítását „propagandisztikus provokációnak” minősítette. „Egyetlen lövést sem adtak le örmény oldalról” – fogalmazott a tárca egy közleményben. Eleinte egymásnak ellentmondó információk jelentek meg az állítólagosan megölt személyeket illetően. A tűzszünetet több mint két hete már megsértették: több ember vesztette életét vagy sebesült meg egy lövöldözés során egy katonai állásnál Hegyi-Karabahban. Örményország és Azerbajdzsán egymást vádolta a feszültség újbóli kiéleződésével.

(MTI)

Címlapképen: a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus örmény áldozatainak emlékére szervezett gyászmenet. Illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Photolure/Vahram Baghdasaryan

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés