Karácsony második napjától újra teljes zárlatot rendeltek el Ausztriában

2020. december 27. 8:59
A január 18-ra tervezett nyitást tömeges teszteléshez köti a kormány.

Karácsony második napján újra életbe lépett a 24 órás kijárási korlátozás. Az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltokon és gyógyszertárakon kívül bezárnak az egyéb kereskedelmi egységek, és a közeli kontaktust igénylő szolgáltatók, köztük a fodrászok, a kozmetikusok, a manikűr- és masszázsszalonok. A már kinyitott múzeumokat, könyvtárakat, galériákat újra bezárják, és a hotelek, éttermek, bárok, lokálok továbbra sem fogadhatnak vendégeket, az éttermek csak elvitelre adhatnak ki ételt.

A rendelkezések elsődlegesen január 4-éig lesznek érvényben, mert az osztrák koronavírus-törvény meghatározza, hogy kijárási korlátozást csak maximum tíz napra lehet elrendelni. Ezért január 4-én rendkívüli ülést tart majd a parlament, hogy a kormány terveiben szereplő hosszabbításról ismét döntsön.

Az eredetileg január 18-ára tervezett nyitást megelőző hétvégén országszerte tömeges teszteléseket szerveznek, és aki ennek nem veti alá magát, annak még egy héttel tovább, január 24-éig tart majd a szigorú zárlat. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy a kereskedelmi egységek, az éttermek, kulturális és sportlétesítmények is kinyithatnak január 18-án, azok, akik nem rendelkeznek negatív teszttel, még egy hétig nem látogathatják ezeket a helyszíneket.

A december 19-e óta életben lévő beutazási korlátozásokat – melyek eredetileg csak január 11-éig tartottak volna – január 18-áig meghosszabbították. Ezek szerint annak, aki ezen idő alatt be akar utazni Ausztria területére, 10 napos karanténnak kell alávetnie magát, és csak a karantén 5. napján teszteltetheti magát.

Az iskolai oktatás – a korábbi hírekkel ellentétben – mégis elkezdődik január 7-én, mindazonáltal csak távoktatás formájában. A normál nyitás az iskolák esetében is január 18-ára várható.

A sípályák megnyitásáról szóló döntést már korábban a tartományok kezébe adta a kormány, ugyanakkor a felvonóknál és sílifteknél elrendelte az FFP2-es kategóriájú szájmaszk kötelező viselését, mely szabály a 14. életévüket be nem töltött gyerekekre nem vonatkozik.

A szigorítások csak karácsony második napján léptek életbe, és 24-én, valamint 25-én még tíz fős körben ünnepelhettek az emberek.

(MTI)
 

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hibbant-libbant-lib-bal mit ordít hónapok óta Korózstól Timikéig?
Tesztelni! Tesztelni! Tesztelni! Tesztelni! Tesztelni! Tesztelni!

Bezzeg Szlovákia, letesztelték az egész országot, erre két hét múltán kiugró, tragikus adatsorok heteken keresztül.
(A szlovákok ráadásul, csak a kimondottan egészséges és egyedül COVID-gyanús haláleseteket demonstrálják, ügyes.)
Magyarország minden halottat, a reménytelen, teljesen legyengült szervezetek halálát is COVID-halálnak számolja

Szóval, Ausztria, teljes zárlat, Szlovákia teljes tesztelés, Csehország teljes zárlat "Újra bezárkózik Csehország".
Magyarország? Az élet él és élni akar! - mindig, amikor patrióta-nemzeti kormány vezeti!
Magyarország? Az élet meghal és meghalni akar! - mindig, amikor hibbant-libbant-bal-lib kormány vezeti!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés