Újramikrózott Tavares-jelentés

2020. november 26. 8:38
„Hétévnyi kompromisszum és engedmény” után harcba hívta a jelentéséről elhíresült volt portugál EP-képviselő az Európai Uniót Magyarország és Lengyelország ellen. A politikus a vétó kapcsán szólalt meg, ismét hazánk megbüntetését szorgalmazva.

Kemény kritikákat fogalmazott meg a magyar és lengyel költségvetési vétóról Rui Tavares. A volt portugál EP-képviselő a Publico nevű napilap online kiadásában hétfőn megjelent, a Cassandra-levél jegyeit is magán viselő véleménycikkében arról értekezik, hogy az Európai Unió „naiv pragmatikusai csak görgették maguk előtt” azokat a problémákat, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök „antidemokratikus kormányzása” jelent, éppen ezzel járulva hozzá e probléma túlburjánzásához.

Ráadásul szerinte az EU-t kialakító szerződések szabálykövető tagállamokkal számoltak, arra az eshetőségre pedig a tagállami szavazati jogot felfüggesztő 7. cikkely kapcsán – amit csak a büntetni kívánt tagállamon kívüli összes ország konszenzusával lehet bevetni – nem is gondoltak, hogy adott esetben egyszerre két tagállam tér le „a demokratikus útról”, és ezek egymást támogatják.

Ezzel szemben ő mindezt már régen tisztán látta,

nem csak hónapokkal korábban, amikor Orbán Viktor július 14-én hivatalában fogadta a portugál kormányfőt, hanem hét évvel korábban is; akkori elhíresült jelentésében ugyanis felsorolta, milyen ötletei vannak még Magyarország megbüntetésére: ilyen egy úgynevezett Koppenhágai Bizottság felállítása a koppenhágai kritériumok ellenőrzésére a tagállamok körében (ezeket a kritériumokat a belépőkkel szemben támasztja az EU); egy, az európai alapértékek megsértése nyomán elindítható „vészhelyzeti eljárás” kialakítása, valamint a Bizottság, a Parlament és a Tanács részvételével kialakított jogállami ellenőrző folyamat kialakítása.

Ehelyett most, hétévnyi kompromisszum és engedmények után a költségvetéshez is egyhangú szavazás kell – fogalmaz meg éles bírálatot Tavares az engedékenyekkel szemben. A hazai ellenzéki mantrát átvéve hozzáteszi: Orbán vétózni fog, mert „az EU költségvetése tette multimilliomossá” családját és barátait, ezért nem engedheti meg magának, hogy politikai feltételrendszert érvényesítsen az EU pénzosztáskor. Nagy meglepetést nem okozva arra jutott, a megoldás az lenne, hogy az EU a helyreállítási alapot úgy alakítja át, hogy „jogállamiság nélkül ne legyen pénz sem”.

Európa már így is sok időt vesztett, hogy nem hallgatott Tavaresre – összegzi cikke végén Tavares,

aki a „naiv pragmatikusok” vélhető bírálatai nyomán szerdán már egy újabb véleménycikkben („Az elképzelhetetlen fasizmus makulátlan értelmezése” címmel) magyarázkodott annak kapcsán, hogy igazából nem is őket akarta bántani, nem a rendszer vagy a baloldal a hibás azért, ha valahol „fasizmus van”.

Újramelegített jelentés

Emlékezetes, a közbeszédben a portugál politikus nevét viselő jelentés az Európai Parlament – a médiában szintén hazánk és az EU közötti csörték nyomán gyakran szereplő – LIBE (az EP állampolgári, jogi, bel- és igazságügyi) bizottsága munkájára támaszkodott, és olyan politikusok játszottak benne döntő szerepet, mint a bizottság elnöke, a spanyol szocialista Juan Fernando López Aguilar vagy a román liberális Renata Weber, az egyéves munka során pedig saját bevallásuk szerint

mindössze három napot töltöttek Budapesten helyszíni vizsgálódással.

Tavares maga pedig egy interjúban egyenesen megnyugtatónak nevezte, hogy a magyar kormány nemtetszését fejezte ki a jelentésben foglaltakkal szemben, elsősorban annak megalapozatlanságát és a készítők tájékozatlanságát nehezményezve (az erre vonatkozó kérdést egyébként a politikus azzal söpörte le, hogy lehetnek tárgybeli tévedések, de „nekünk az irány a döntő”). Az Európai Parlament nem túl szoros többséggel el is fogadta a jelentést (érdekes módon több néppárti politikus ekkor már megszavazta Magyarország megbüntetését, zömmel románok, míg a Jobbik akkor még elutasította ezt), amely azonban egy erőteljes elmarasztaláson túl lényegében csak üres fenyegetőzés volt (maga Tavares a jelentés igazságügyi szakbizottsági elfogadása után úgy fogalmazott: „Aki bizonyítványt akar, hogy jól viselkedik, annak jól is kell viselkednie”).

Késő bánat, nagy fejvakarások

A LIBE később is egytől egyig leszavazta a jelentéssel kapcsolatban beterjesztett fideszes módosító indítványokat, mind a kétszázat, függetlenül attól, hogy adott esetben tárgyi tévedésekre világítottak rá; emellett aktivizálták magukat Magyarországon működő civil szervezetek, mint például a TASZ, amely több másik szervezettel közösen levélben szolgáltatott az EP-nek Magyarország elmarasztalásához érveket.

 A kormány érvelése az egész történet kapcsán akkor és most, amikor a helyreállítási alap pénzeit akarják liberális politikai értékek implementálásához kötni, ugyanaz volt:

semelyik uniós intézmény nem erőltethet rá utólag változásokat a tagállamokra azok akarata ellenére, így újabb jogállamisági kritériumokkal sem állhat elő;

ráadásul, mint azt Orbán Viktor a Die Zeit magazinnak elmondta, nyáron sem ebben alkudtak meg az állam- és kormányfőkkel, de hangsúlyozta: a bajba jutottakon segíteni kell, a jogállamisági vitát le tudják folytatni később is. Ma erről tárgyal Budapesten lengyel kollégájával.

Eközben a kifizetésekkel az állam megkerülését javasló francia tervek, sokak szerint ugyancsak a baloldalnak megfelelni kívánó nyugati jobboldal kórképét mutató, bár némileg megengedőbb német álláspont is kikristályosodni látszik. Sőt, már Soros György is letette a maga voksát, lényegében Tavares mellett, míg Tavares hazájának miniszterelnöke, Antonio Costa nem fogalmazott meg hasonlóan éles kritikákat. Ugyanakkor a korábbi francia elképzeléshez csatlakozva javaslatfélét tett egy kétsebességű EU-ra – amely lényegében engedné a például melegjogi vagy migrációs kérdésekben más véleményen lévő tagállamoknak a kimaradást a mélyebb politikai integrációból.

***
 

Címlapkép: MTI/Európai Parlament/Benoit Bourgeois

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Európa már így is sok időt vesztett, hogy nem hallgatott Tavaresre - összegzi cikke végén Tavares"
És ezzel megnyerte a Szily-plakettel ékesített Önfelszopó rend nagydíját.

"érdekes módon több néppárti politikus ekkor már megszavazta Magyarország megbüntetését, zömmel románok"
Miért nem vagyok meglepve. A bezzegrománozó hazai baloldal arról sohasem beszél, hogy a bezzegrománoknál van nemzeti minimum, és még a legliberálisabb bezzegromán képviselő sem szólna soha egy rossz szót jobboldali ellenfelére külföldön, illetve az EU parlamentben fontosabb számukra a nemzeti hovatartozás, mint az, hogy melyik párt székében ülnek.

Gyuri bácsi vezeti az operatív tanács ülését:

"Nem értem, hogy miután ennyi pénzt fordítottunk a Brüsszelt, az EU-t irányító, az EP működését meghatározó politikusok, pártok, képviselők megvásárlására, egy európai progresszív baloldali csomagolópapír kidolgozására, még mindig újabb embereimet kell harcba vetnem a lengyelek és a magyarok ellen.

Leyen gyenge harcos, a nőket soha nem tartottam nagyra, hisztiznek, a toalett fontosabb mint a munka, legtöbbjük szangvinikus alkat, celeb allűrökkel. A magyar különítményemmel sem vagyok elégedett, még akkor sem, ha Cseh, Donáth, Ujhelyi és a többiek naponta támadják Orbánt, s az EP-ben is mindent megtesznek a magyar diktatúra lejáratásáért. Ez mind kevés. Ezért vagyok a kénytelen a fiókból előhúzni egy Tovarest.

A szocik a legmegbízhatóbb ügynökeim, vigyázok is rájuk, még nagy feladatok várnak rájuk, így Magyarországon is. Nem értem Merkelt sem, annyi migráns munkaerőt szállítok nekik, mennyit akarnak, amennyi kell a német jóléthez, s csak pofozgatja Orbánt, mint macska az egeret.

Varsóval is könnyen le lehetne számolni. Merkelnek vissza kellene követelnie Sziléziát, mozgósítania kellene az onnan elüldözött németek szövetségét. De Magyarországon is újra lehetne szervezni a Volksdeutsche Kameradschaft csoportjait.

Kérdezzétek már meg Berg urat, hogy halad a magyarországi cigányság Orbán ellenes megszervezésével, ha nem elég az erre adott pénz, utaljanak nekik, amennyit csak kérnek. Orbán nem foglalkozik a cigányokkal, még államtitkára sincs, viszont a Momentumnak fel kell gyorsítania a cigány autonóm terület kérdésének napirenden tartását.

Amivel meg vagyok elégedve, az a Jobbik. Fontos, hogy a kisnyilas szavazókat is be tudják majd vinni 22-ben a fülkébe, s rávegyék őket, hogy a régi kommunistákra és zsidó kispolgárokra szavazzanak. Jakab számára nincs felső összeghatár.

A médiában kiket kell még lefizetnünk, elég lesz ez a csapat a 22-es győzelemhez? Erről részletesebb tájékoztatást kérek, mert a médiával nyertem meg az amerikai választást is. Orbán meg csak a focihoz ért, s nincsenek média szakemberei, a hírek szerint már a talpasai is lázadoznak.

jelentést kérek a magyarországi kisnyugdíjasok helyzetéről is. Ferinek szóljatok, hogy a 22-es programba építsenek be jelentős nyugdíjemeléseket, nem kell betartani, a magyarok már úgyis hozzászoktak ehhez, de minden réteget Orbán ellen kell fordítanunk. Kérem az ötleteket, kiket tudunk fellázítani.

sajnálom, hogy ilyen piszlicsáré ügyekkel, mint a magyarok és lengyelek kell foglalkoznom, s még cikket is írnom. Az ilyen kis legyekre nem szoktam ennyi időt áldozni. Különösen most, amikor sürget az idő, Biden januárban elnök, s indul a TTIP ügy is.

A brüsszeli munkatársaimat már beindítottam, készítik elő a talajt a NAFTA országaiból indítandó mezőgazdasági export fellendítésére. Brüsszel a tervek szerint építi le az európai agráriumot, a mai versenytársat. Az új kezdeményezés környezet-és egészségvédelmi jelmezben erősen korlátozni fogja az uniós gazdák műtrágya és növényvédőszer felhasználását, viszont nem kapnak semmilyen kompenzációt, vagyis be fognak dőlni, nem fogják bírni az árversenyt az import agrártermékekkel. Ugyanis Brüsszelben már elértem, tovább fogják bontani az unión kívüli termékekre vonatkozó szabályokat, vagyis vihetjük be a hormon kezelt marháinkat, s GMO szóját, s minden más, növény-és humán egészségügyi szabályozások alá nem eső termékeinket.

Szóval sokkal fontosabb kérdésekkel kellene foglalkoznom, miközben ezek a törpe diktátorok naponta felbosszantanak.

A végén, kérem azon képviselők, politikusok, pártok listáját, akiket még nem nyertünk meg, de erre komoly a lehetőség. Van például olyan magyar balliberális média munkás, aki a tudtunk nélkül blogol, aki magányosan küzd Orbán ellen? Azonnal segíteni kell őket is. "

Amikor rákerestem az EU parlamentben legnagyobb szájú baloldali főmegszólalókra, mind ilyen volt, hogy az őt delegáló országban konkrétan a kutyát nem érdekelte, hogy ki ő.

Szerintem nyomatékosan fel kéne hívni a figyelmet arra, újra és újra, hogyha nincs EU-s pénz, semmi okunk maradni bent. Nem áll érdekünkben.

Az őrültek olyannyira elárasztották a világot, hogy minden irányító pont a kezükben van.
Ez az ultraőrült judeobolsevizmus és judeoliberalizmus "eredménye".
Magyarország - Budapest nem keresztény tízezrei miatt, tisztelet a kivételnek! - fokozott veszélyzóna a normális emberek számára.
Mint 100 éve, Galilei Kör mindig!
Az, hogy Magyarország MÉG létezik, természetellenesnek - A VALÓSÁGBAN NAGYON IS AZ ISTENI TERMÉSZET RENDJÉNEK - köszönhető...
Becsüljük meg, tiszteljük és vessük alá magunkat a Teremtés Urának, Jézust kövessük, és csakis Őt.
Segítsünk a legkisebb testvéreinken, ahogyan meghagyta nekünk.
Segítsünk a magyarokon, ahol és ahogyan tudunk, így segítünk önmagunkon is...
Aki el akar pusztítani, a Soros, Tavares, Sargenthini, és a többi sátánalak, hatalmas energiát kaptak a Sátántól.
A mienk legalább ugyanannyi ellenerő, erre percnyi kihagyás nélkül: ÜGYELJÜNK.
És döntsünk, ha eljön az idő: MI FOGUNK TÁMADNI, könyörtelenül...
Dobrevek, Ujhelyik, Karácsonyok, Fekete-Győrök, Bolgár urak, és a többi szélfutta szemétnek ezt tudnia kell...

Figyelemre méltó a levezetésed, és tovább gondolandó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés