Karácsonyék kitüntették Atkári Jánost

2020. november 27. 9:45
Miután megbízta azzal, hogy szerezze vissza a főpolgármester-helyettessége idején privatizált csatornázási műveket, Karácsony Gergely Pro Urbe-díjat adott Atkári Jánosnak, Demszky Gábor egykori bizalmasának. A főpolgármester jobbkeze, Tordai Csaba egyenesen példaképének tartja Atkárit.

Facebook-oldalán büszkélkedett el Tordai Csaba azzal, hogy főnökével, Karácsony Gergellyel közösen adta át a Pro Urbe Budapest díjat Atkári Jánosnak. A jogi főtanácsadó azt is írta, egyenesen példaképének tartja a díjazottat. „A főváros fejlődése érdekében gazdasági és pénzügyi területen, főpolgármester-helyettesként végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül” – a hivatalos indoklás szerint ezért kapta a díjat Atkári, vagyis alapvetően a Demszky-korszakhoz köthető ténykedése okán.

A volt SZDSZ-es főpolgármester egykori helyettese jelen állás szerint is aktív, hiszen

a pozíciók tavaly novemberi újraosztásakor bekerült a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. igazgatóságába, sőt, egyenesen annak élére.

Feladata elvileg az 1997-ben privatizált FCSM visszavásárlása a francia Veolia nevű cégtől, amelyre jelen állás szerint legkorábban 2022-ben kerülhet sor.

Tordai, Atkári, Karácsony. Elismerés és megbizatás (forrás: Facebook)

Küldetéses megbízás

Pikáns körülmény, hogy a privatizáció idején a jelenlegi igazgatósági elnök fontos pozícióban ült Budapesten: Atkári 1994 és 2004 között Demszky Gábor második embere volt, korabeli források szerint befolyása meghatározó volt a Városháza működésére. Hivatalosan a gazdálkodásért és a pénzügyekért felelt, így az olyan projektek is hozzá tartozhattak, mint a később az OLAF által elmarasztalt, súlyosan pazarló 4-es metróberuházás.

Bár még egy 2001-es interjúban is azt mondta, maximálisan lojális a főpolgármesterhez, illetve „azokhoz az elvekhez, amelyeket mind a ketten képviselünk”, Demszky 2004-ben megvált tőle.

Majd miután nyíltan bírálta a főváros vezetését, a közgyűlés SZDSZ-frakciójából is kizárták.

A 2006-os önkormányzati választás előtt pedig már így nyilatkozott egykori főnökéről: „Akárkit támogatok, aki ezt a paralízises konstellációt, ami a főváros vezetésében kialakult, megszünteti. A város még egy gyengébb képességű jelölttel is jobban járna, mint Demszky Gáborral.” Azon a voksoláson ez nem sikerült, ám 2010 őszén már igen, két évig pedig a Pénzügykutató Zrt.-nél is dolgozó Atkári tanácsadóként segítette Tarlós István munkáját. Azután lényegében visszavonult a nyilvánosságtól.

Tordai, a pecsétőr

Tordai pedig, bár magas beosztása nincsen, mégis kvázi Atkári utódja, ahogy Karácsony pedig Demszky Gáboré. „Van Karácsony szűkebb stábjában még egy ember, akinek a tisztsége ugyan szerény hangzású, de

városházi források szerint ő a főpolgármester legközelebbi bizalmasa.

Valójában ő az egyik legbefolyásosabb ember a Városházán. A pecsétőr” – írta városházi forrásaira hivatkozva a közelmúltban Tordairól a Direkt36 nevű portál.

Acikk szerint a főtanácsadó kulcsszerepet játszik olyan nagy horderejű projektekben is, mint a fővárosi parkolás átalakítása. Korábban több helyen dolgoztak együtt Karácsonnyal, majd 2008-tól, a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal jogi és közigazgatási államtitkára lett. 2010-ben ügyvéd lett, majd beszállt az Átlátszó blog elindításába, onnan érkezett tavaly a Városházára. „Olyan gócpontokat akar, ahol minden megvalósítás az ő embereinél van” – mondta egy olyan dolgozó, akit szintén az egykori balliberális városvezetés emblematikus alakját, Atkári Jánost példaképének tartó Tordai vitt be a szervezetbe.

címlapkép: MTI

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fantasztikus ez a fővárosi vezetés. Ebben a vérzivataros időkben is micsoda eredményeket produkálnak. A végén még új díjat is fognak alapítani, na az már tényleg egy másik dimenzió lesz!

No, ez derék. Az ellenzék ott folytatja, ahol abbahagyta, sőt, éhesen jöttek vissza, és tartják a markukat, ezért osztják a pénzt, mintha nem lenne holnap - ezzel pontosan megmutatják, hogy mire lehet tőlük számítani, ha kormányra kerülnének.
Annyi eszük nincs szerencsétleneknek, hogy ha kormányozni akarnának, akkor két és fél évig meg kellene húzniuk magukat, bevetni a mosolypolitikát, és a jóságos nagybácsi képében tündökölni Budapest élén.
Igaz, nagyon sokan vannak, akik akkor is az ellenzékre szavaznának, ha Karácsony és Gyurcsány nyugdíjasokat darálnának a Városháza előtt, náluk már beérett az 1993 óta folyamatos karaktergyilkosság, nekik minden mindegy, csak bukjon a zorbán.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés