Elhunyt a Vatileaks-botrány kirobbantója

2020. november 24. 20:36
XVI. Benedek pápa személyi inasa, Paolo Gabriele 54 éves volt.

Meghalt kedden Paolo Gabriele, a nyugalmazott pápa, XVI. Benedek egykori személyi inasa, aki több ezer bizalmas vatikáni dokumentum kiszivárogtatásáról vált ismertté az úgynevezett Vatileaks-botrányban – írja az Euronews.

Paolo Gabriele 54 éves korában a Vatikán kórházaként ismert római Gemelli-klinika sürgősségi osztályán halt meg. Családja közölte: régóta súlyos betegségben szenvedett. A férfi 2006-tól XVI. Benedek pápa személyes inasaként szolgált, az egyházfőhöz legközelebb álló világi személynek számított.

Gabriele 2012-ben vált híressé, amikor májusban a vatikáni biztonsági szolgálat őrizetbe vette bizalmas dokumentumok kiszivárogtatása miatt. Paolo Gabriele otthonában több ezer bizalmas dokumentum fénymásolatát találták meg. A vatikáni rendőrség lakásában 82 dobozban több tízezer oldalnyi anyagot talált, olyan bizalmas, titkos iratokat, amelyeket például bíborosok és politikusok intéztek a pápához. Azok tartalmát a személyi inas megosztotta a feleségével és három gyermekével is. Az iratok egy része az egyházfő dolgozójából származott, sok lapra németül azt írták: megsemmisíteni. A megtalált okmányokkal egyező iratokat, vagy hasonlókat tett közzé az olasz sajtó is a házkutatást megelőző öt hónapban.

Az ügy bővebb részleteiről itt olvashat.

Nyitókép: MTI/EPA/L'Osservatore Romano

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés