Mit kezdjen a baloldal a szovjet örökséggel?

2020. november 23. 15:17

Pogátsa Zoltán
Mérce
A baloldal nem vállalhatja fel a szovjet rendszert, még annak előnyösebb vonásait kimazsolázva sem.

„A létező baloldalt sajnos egyszerre fogja vissza az elmúlt évtizedek neoliberalizmusának ballasztja (Giddens, Blair, Schröder, Clinton, Mitterand, Gyurcsány, és a Harmadik Út), illetve az azt megelőző szovjet rendszeré. Képes volt két egészen eltérő káros és elnyomó örökséget a nyakába venni. Ez sajnos a tapasztalatok szerint generációkra bénította meg a demokratikus baloldalt.

Mindezekből az is következik, hogy a baloldal nem vállalhatja fel a szovjet rendszert, még annak előnyösebb vonásait kimazsolázva sem. Ezt a mazsolázást a szélesebb közvélemény nem fogja elfogadni. A jövő baloldala csakis a nyugati szociális demokrácia kiteljesedéseként jöhet létre (ahogy azt Bernie, Vfak, Ardern, stb. helyesen hangoztatják), amely képes volt összeegyeztetni az igazságosságot a szabadsággal, és legmesszebb jutott a baloldali gondolatok gyakorlatba ültetésében. A szovjet örökség folytathatatlan, még annak enyhébb, kádárista változata esetében is. Azaz a jövő baloldala csakis antikommunista lehet.

Érzésem szerint ugyanis a kommunizmus kifejezést is be kell áldozni. Az ugyanis olyan szinten vált a szovjet rendszer szinonimájává, hogy menthetetlen. Szofisztikált elemzés kimutathatja ugyan, hogy a rendszer ténylegesen developmentista államkapitalizmus volt. Ez a finomság azonban megmarad az értelmiségi diskurzus kincse, nem fog fordulatot eredményezni a szélesebb nyilvánosságban.

De nincs is erre szükség. A szociális demokrácia, a gazdasági demokrácia ideálja folytatható. Az elért szociáldemokrata vívmányok az újraelosztás és az erős szakszervezeti jogosítványok. Semmi okunk azt gondolni, hogy ne lehetne mindezt tovább vinni olyan irányokba, mint a feltétel nélküli alapjövedelem, a szövetkezeti vagy közösségi (commons, lásd Ostrom) tulajdon, a monetáris finanszírozás, illetve a nemnövekedés. A jövő baloldali programjának elemei összeálltak.  A múltba nézés semmi más, mint üres eszképista póz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pogi bazdmeg, mennyit fizetnek azért, hogy a rohadék kommunistákat mosdasd? A kommunizmus nem mint szó, hanem mint eszme bukott meg. Nem a szovjet változata volt tömeggyilkos diktatúra, hanem a szovjet, a kínai, a kambodzsai, az észak-koreai is, és ahol nem gyilkoltak milliókat meg, (Venezuela, Kuba), azokra se vágyik senki.

Ami pedig a demokratikus baloldalt, azaz a szociáldemokratákat illeti, őket is furcsa anyagból gyúrták, mert a döntő pillanatokban szinte mindig a kocsikhoz álltak át (más kérdés, hogy a komcsik előbb utóbb velük is leszámoltak).

Aki élt a kommunizmus alatt, az megtapasztalhatta a kommunisták "tízparancsolatát" a gyakorlatban. Ezek értelme pont ellentétes az isteni Tízparancsolattal.
Erre Filippi István mutatott rá az egyik amerikai emigráns újságban:

1. Tagadják Istent, de maguknak csalhatatlanságot tulajdonítanak. (A Pártnak mindig igaza van)
2. Isten nevét írásban és szóban szidalmazzák. (És aki hisz benne azt, jobb esetben, csak szidalmazzák)
3. A vasárnap megszentelését tagadják, a templomba járókat figyeltetik. (Sőt a hívőket hátrányos megkülönböztetésben részesítik munkahelyen, tanulási lehetőségben)
4. Az úttörőket arra oktatják, hogy a Párt előbbre való, mint a szülők. (A naiv gyerekeken keresztül is figyeltetik a szülők hozzáállását a rendszerhez)
5. Gyilkosokat, merénylőket képeznek ki, dicsőítik a partizánharcot. (A merénylőket aztán a Szabad Világra uszítják, hogy ott végezzenek a kommunista rendszerek viselt dolgainak leleplezőivel)
6. Hirdetik a szabadszerelmet és elősegítik a magzatelhajtást. (Kivéve, amikor ebben 180 fokos fordulatot hajtanak végre, a Párt vonal vonalas követésével)
7. Állami kötelességgé teszik a lopást, a rablást, és ezt államosításnak nevezik. (És tiltják, hogy bárki termelőeszközt birtokolhasson: cséplőgépet, teherautót, vendéglátóhelyet, bérlakást, stb.)
8. Jutalmazzák a hamis tanúkat. (Meg a hamis és nem hamis besúgókat, feljelentőket)
9. Nemcsak megkívánják felebarátaik házait és másféle jószágát, hanem el is veszik azokat.
10. Letartóztatott emberek feleségeit maguknak megkerítik. (De legalábbis megpróbálkoznak a fogoly számára különféle szívességek, könnyítések kilátásba helyezésével)

Filippi István egyértelműen fogalmaz: Két urat nem lehet szolgálni. Krisztust és a Sátánt nem lehet egyszerre dicsérni.
(Katolikus Magyarok Vasárnapja, 1983. augusztus 14.)

A cikkben említett két nehéz örökséget - neoliberalizmus és szovjet rendszer - a "létező" baloldal nem a nyakába vette, hanem kitermelte, megvalósította, akarta és ránk erőltette.

Ha valaki szerint a baloldal demokratikus, az más egyéb galádságokra is képes.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés