Az Egyesült Államok kilép egy fegyverkorlátozási megállapodásból

2020. november 23. 7:24
Az amerikai kormányzat szerint az oroszok nem tartották be az egyezményt.

Az Egyesült Államok formálisan is kilépett a Nyitott Égbolt egyezményből – jelentette be vasárnap kiadott közleményében az amerikai külügyminisztérium. A tárca felidézte: az Egyesült Államok a szerződés által biztosított jogával élve május 22-én értesítette az egyezmény aláíróit a kilépéséről, amely az értesítéstől számított hat hónap múltán lép életbe. „A hat hónap eltelt, az Egyesült Államok kivonulása 2020. november 22-én életbe lépett, az Egyesült Államok többé nem résztvevője a Nyitott Égbolt egyezménynek” –olvasható a rövid külügyi közleményben.

A Nyitott Égbolt egyezményt – amely fegyverzetkorlátozási megállapodás – 1992-ben dolgozták ki, 2002-ben lépett életbe. Lehetővé tette a részt vevő 35 államnak  – köztük az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Kanadának, Ukrajnának, Lengyelországnak és Magyarországnak is –, hogy fegyvertelen megfigyelési repüléseket végezhessenek egymás területe felett. A cél a katonai tevékenység átláthatóságának biztosítása volt. Az amerikai kormányzat arra hivatkozva lépett ki az egyezményből, hogy Moszkva megsértette a megállapodást, mivel egyes vidékei felett korlátozta, vagy meg is tiltotta a repüléseket. Washington szerint az orosz fél a Kalinyingrád, valamint az Oroszország és Georgia határsávja feletti repüléseket korlátozta, továbbá az orosz hadgyakorlatok idején tartott ellenőrzéseket sem tette lehetővé.

Az egyoldalú amerikai lépés bejelentése után, még májusban Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára nyilatkozatban szögezte le, hogy az észak-atlanti szervezet valamennyi tagja továbbra is maradéktalanul teljesíti a szerződés rendelkezéseit, és a NATO változatlanul elkötelezett a biztonság szavatolása kulcsfontosságú elemének számító hatékony, felelős és ellenőrizhető fegyverzetellenőrzés mellett. Nyilatkozatában a NATO-főtitkár is említette az amerikai fél által kifogásoltakat, és felszólította Oroszországot, hogy térjen vissza az egyezményben foglaltak teljesítéséhez.

(MTI)

MTI/Ujvári Sándor

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na jó, hagy ezt az álszent szemforgató dumát. Minden szavad az újbolsevik liberalizmus mellett szól, bárhogyan fogalmazol. Ti vagytok a függetlenobjektívek, akik valamiért mindig Gyurcsányék mellett tűntök fel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés