Egy évig működött Afganisztán védelmi-, külügy- és belügyminiszter nélkül

2020. november 21. 17:49
Több mint egy évvel a vitatott elnökválasztás után hagyott jóvá tíz új minisztert az afgán parlament szombaton.

Több mint egy évvel a vitatott elnökválasztás után hagyott jóvá tíz új minisztert az afgán parlament szombaton. A képviselők a kulcsfontosságú védelmi, külügyi és belügyi tárca vezetőiről is szavaztak. A szombati voksolással egy időben 23 lövedék csapódott be az afgán fővárosban, Kabulban. A támadásban nyolcan életüket vesztették, és harmincegyen megsebesültek. Asraf Gáni afgán elnök csak október végén ismertette a 25 tagú kormány miniszterjelöltjeit a parlamenttel. A késlekedés oka az volt, hogy belpolitikai viszályba keveredett riválisával és partnerével, Abdulla Abdullával, a kormányellenes tálibokkal folytatott béketárgyalásokat felügyelő nemzeti megbékélési tanács elnökével. A fennmaradó 14 leendő tárcavezető a napokban ismerteti programját a parlamentben. A miniszterek többségét Abdulla politikai szövetségesei ajánlották.

Gáni és Abdulla között pattanásig feszült a viszony a 2019. szeptemberi elnökválasztás óta, amelyet Gáni nyert meg. A két politikus több hónapig tartó vita után jutott megállapodásra a hatalom megosztásáról. A viszály a miniszterek kinevezésére is hatással volt, a tárcák többségét több mint egy évig ügyvivő miniszterek vezették.

(MTI)

Fotó: Asraf Gáni (jobbra) és Abdulla Abdulla rivalizálásának köszönhetően Afganisztán több mint egy évig nem rendelkezett se védelmi-, se külügy-, se belügyminiszterrel. (MTI/ EPA/ Afgán elnöki hivatal)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés