Önkéntes alapú tömegtesztelés indul Ausztriában

2020. november 20. 14:47
Sebastian Kurz: „A hihetetlen erőfeszítésük fantasztikusan jól működött.”

„Úgy számolunk, hogy új vírushordozók tízezreire bukkanunk a tervezett tömeges tesztek során, akik nem is tudják magukról, hogy azok. Viszont ők már nem fertőzhetnek tovább másokat” – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár az ORF közszolgálati televízióban szerda este. 

Sebastian Kurz twitteren is bejelentette az új rendelkezést. A tesztelésben való részvétel önkéntes lesz de azok „nem garantálnak abszolút biztonságot.” A november elején bevezetett, majd keddtől szigorított korlátozó intézkedések hatására lassan kezd javulni a vírushelyzet Ausztriában – számolt be a Híradó csütörtökön.

 

 

„A társadalmi élet elcsendesedett” – fogalmazott Sebastian Kurz az ORF Brennpunkt (Lobbanáspont) című műsorában, ahová interneten keresztül jelentkezett be. A kancellár elégedett a lezárások eredményeivel, de felszólította honfitársait, hogy „tartsanak ki”. A kancellár a műsorban megerősítette, hogy Szlovákiához hasonlóan Ausztria is el fogja végezni a teljes népesség Covid-tesztelését. 

 „A karantén által egy időre sikerült a fertőzötteket kivonni a forgalomból és ezáltal a fertőzés jelentős csökkenésnek indult” –mondta. A kancellár úgy véli Szlovákia „egy teljesen sikeres példa”, utalva arra, hogy az ország december 7-én újranyitásra készül. Ausztriában is „hasonló lépéseket terveznek” karácsony megünneplésére készülve.

„Szlovákia már végrehajtott egy tesztelést több hullámban, az osztrák hadsereg támogatásával, ezzel úttörő szerepet játszott Európában. Szlovákia tapasztalatainak felhasználásával még hatékonyabban elvégezhetjük a tervezett tömeges tesztelést” – írta még hétfőn Kurz a Twitteren, miután egyeztetett Igor Matovic szlovák kormányfővel az ott elvégzett tesztelés tapasztalatairól.

Pénteki tweetjében a kancellár felszólította Ausztria lakóit, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a tömeges tesztelésen. Mint írja: „A tömegteszteken való részvétel önkéntes. Ne feledje azonban, hogy néhány perc tesztelés megakadályozhatja az egész ország hetekre történő lezárását!”

 

Ausztriában szerdán 7091 új fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt, ez valamivel kevesebb, mint a múlt pénteken regisztrált 9586 fő, de a tendencia enyhe javulást mutat. Nyugati szomszédunknál több mint 222 ezer fertőzöttet találtak a világjárvány márciusi kitörése óta – számolt be a Híradó. 

 

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A magam részéről támogatnám, hogy kövessük az egyébként is mérvadónak tekintett Ausztriát e téren is. Még akkor is, ha ez tovább terhelné az egyébként is rendkívül igénybe vett magyar egészségügyet, az ott dolgozó, fantasztikus embereket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés