Lemondott az örmény védelmi miniszter médiahírek szerint

2020. november 20. 11:01
A lemondást és az utódlást hivatalos forrásból eddig nem erősítették meg.

„Davit Tonoján örmény védelmi miniszter benyújtotta lemondását, utódává egy korábbi védelmi minisztert, a kormányfő jelenlegi főtanácsadóját, Vagarsak Arutjunjánt fogják kinevezni” – jelentette pénteken az örmény közszolgálati televízió saját forrásokra hivatkozva.

A hírt először, szintén saját forrásokra hivatkozva az Aravot (Reggel) című napilap közölte. A lemondást és az utódlást hivatalos forrásból eddig nem erősítették meg. Tonoján 2018 májusa óta töltötte be a védelmi miniszteri tisztséget az országban lezajlott belpolitikai változások nyomán. Korábban a rendkívüli helyzetek minisztériumát vezette, és védelmi miniszterhelyettes is volt.    Utóda a nem hivatalos értesülések szerint Vagarsak Arutjunján altábornagy, a miniszterelnök főtanácsadója lesz, aki 1999-2000-ben egyszer már betöltötte a védelmi miniszteri tisztséget.

1991-ben végzett a moszkvai haditengerészeti akadémián és az orosz fegyveres erők vezérkarának katonai akadémiáján. 1992-94 között a szovjet utódállamok egy részét tömörítő Független Államok Közössége (FÁK) vezérkari főnökének helyettese volt. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök kormányának távozását tüntetők ezrei követelték az elmúlt napokban, miután a kormányfő aláírta a hegyi-karabahi konfliktust lezáró tűzszüneti megállapodást. Az egyezmény jelentős területi engedményeket tett Azerbajdzsánnak a vitatott hovatartozású térségben, Örményországnak vissza kell szolgáltatnia a megszállt területek egy részét.   

Azerbajdzsán és Örményország, a két szomszédos korábbi szovjetköztársaság között a Hegyi-Karabah hovatartozása fölötti vita miatt törtek ki ismét fegyveres harcok szeptember 27-én.

A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól, majd 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azóta rendszeressé váltak a fegyveres összetűzések a két fél között, amelyek most a Törökország támogatását élvező Azerbajdzsán győzelmével végződtek.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés