Soros György: Európának fel kell lépnie Magyarország és Lengyelország ellen

2020. november 19. 8:53
A milliárdos a helyi önkormányzatoknak adná az EU-s támogatásokat, mert ott „még mindig működik a demokrácia”.

Publicisztikát jelentetett meg a Project Syndicate nevű oldalon Soros György, a magyar származású amerikai milliárdos, tőzsdespekuláns. Írásában – amelyet a 444.hu szemléz – leszögezi, hogy az Európai Unió nem engedhet Magyarország és Lengyelország zsarolásának.

Ismeretes, a két ország megvétózta az Unió tervezett 1150 milliárd eurós költségvetését és a 750 milliárd eurós segélyalapját a kifizetésekkel összekötött, rendkívül homályos „jogállamisági mechanizmus” miatt. Soros szerint mindez annak ellenére történt, hogy a lengyelek és a magyarok a csomag „legnagyobb kedvezményezettjei”.

Soros szerint a jogállamiság e két ország tekintetében nem valami elvont, elméleti kérdés, hanem nagyon is gyakorlati akadály a két ország vezetőinek, elsősorban Orbán Viktor „személyes és politikai korrupciójának”. A milliárdos azonban úgy véli, a mechanizmus létezése már tény. Tehát az ő értelmezésében, ha a lengyel és a magyar vétó miatt el is bukik az EU költségvetési tervezete, akkor az év végén lejáró költségvetés él tovább, kiegészítve azzal, hogy a jogállamisági szabályok megsértői nem juthatnak támogatáshoz.

Orbán rendszerét „gondosan kimunkált kleptokráciaként” jellemzi,

amely „csupaszra rabolta” az országot. „Nehéz megbecsülni az összeget, amivel családját és barátait gazdagította, de sokuk rendkívüli módon meggazdagodott” – írja. A „rablásra” példát is hoz. Az állami vagyon közvetetten az ő irányításuk alatt álló magánalapítványokba tereléséről megjegyzi, hogy ezek alaptörvénybe emelésével garantálta, hogy csak kétharmados többséggel lehet ezt a vagyont visszavenni. De lopásként említi azt is, hogy a hatalomhoz közeli cégeken átfolyatott és megdézsmált pénzen vettek több mint 16 ezer lélegeztetőgépet, bőven többet annál, ahány intenzív ágy és lélegeztetőgépet kezelni képes egészségügyi személyzet van az országban.

Soros György megjegyzi azt is, hogy Orbán Viktornak szinte totális hatalma van a magyar vidék fölött, ahol az ország nagy része él. „Nem titok, hogy a választásokat és a vidékre eljutó információkat is kontrollálják” – teszi hozzá. A bevándorláspárti milliárdos a problémára megoldást is javasol: közvetlenül a helyi önkormányzatoknak kellene kapni az EU-s támogatásokat Magyarországon, mivel az önkormányzatokban még mindig működik a demokrácia, nem úgy, mint nemzeti szinten

Az EU nem engedheti meg magának a kompromisszumot a jogállamisági záradék ügyében. Hogy hogyan reagál az Orbán és Kaczynski jelentette kihívásra, az meghatározza, hogy képes lesz-e az értékeihez hű nyitott társadalomként túlélni” – zárja cikkét a milliárdos.

Nyitókép: MTI/CEU/Végel Dániel

Összesen 377 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Oszt mi közöd hozzá, macskajancsi?

Ő a főnök. Kiadta a parancsot a csicskáinak.

soros szerint orbán "csupaszra rabolta" az országot.
tudod, nekem valahogy sokkal jobban bejön anyagilag ez a csupaszra rabolt állapot, mint amikor fletó alatt bőségben volt az ország.

bár az igaz, hogy 2010 előtt akkora volt a bőség, hogy már a kezdő tanári bér is a legmagasabb adókulccsal adózott!
azóta meg itt sanyargat minket orbán ilyen szemét családi adókedvezménnyel, 30+ helyett 16%-os adókulccsal, csokkal, miegymással... nem is értem, hogy lehetnek olyan hülyék az emberek, hogy újra meg újra megszavazzák.

Elég nagy szarba került az EU. Kénytelenek lennének kompromisszumot kötni Orbánnal. Beszart a vén uzsorás, ha ilyen nyilvános utasítást kellett kiadnia az EU megvett szereplőinek.

Igen, ez lehet a magyarázat, hogy a vén uzsorás nem Magyarországot, vagy Lengyelországot fenyegeti, utasítja, hanem a saját sameszait, nyilvánosan.
Értitek, nyilvánosan fenyegeti a saját pénzbehajtóit.

Sőt, közvetve a lélegeztető gépeket is lopott pénzből vettük:-)))))
Fogják meg egymás kezét Bidennel.

Mielőtt nekilendülnénk, felhívnám a figyelmet, hogy kohntalan olvtárs a libsizmus paródiáját adja elő.
Szerintem remekül!

Franciaorszában két év börtönt kapott. Bevonulhatna már.
Ez ám a jogállam!!!!!!!

Más szóval: a Vén Álarcos Rabló buktatja le azokat, akik azt állítják, hogy a "sorosozás" indokolatlan. Maga a tény, hogy Soros az EU dolgaiba teljesen illetéktelenül belekotyog, igazolja, hogy a háttérben állandóan manipulál Magyarország ellen, de néha már nem bír magával, előlép a /fél/árnyékból, s ekkor buktatja le saját magát.

Soros mondja: csicska hopp
EP mondja: pattanok

Így világos, miért akar az EP nagyobb hatalmat magának, mint amekkora a minelnökök tanácsáé.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés