Morawiecki: Propagandista furkósbotként használják a jogállamiságot

2020. november 18. 20:29
Lengyelország készen áll a kötségvetés végleges vétójára is.

Lengyelország elutasítja, hogy propagandista furkósbotként használják az Európai Unióban (EU) a jogállamiságot – hangsúlyozta szerdai parlamenti beszédében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő jelezve: Varsó szükség esetén véglegesen is megvétózza az uniós költségvetést.

Morawiecki az uniós állam- és kormányfők csütörtöki videoértekezletét megelőzően beszélt a szejmben. Hétfőn Magyarország és Lengyelország a nagyköveti szintű uniós tárgyaláson megvétózta az uniós költségvetési csomagot a források tervezett jogállamisághoz kötése miatt.

A tervezett mechanizmus ma Lengyelország, Magyarország, „talán Szlovénia, illetve valamelyik más közép-európai ország ellen irányul”, de néhány év múlva más államok ellen is használhatják – húzta alá Morawiecki.

„Az európai oligarchia által irányított EU, amely ma a gyengébbeket bünteti és sarokba szorítja, az nem az az unió, amelybe Lengyelország annak idején belépett, és amelynek jövője lenne” – jelentette ki a lengyel kormányfő, aláhúzva: az EU-nak a jog betartásán, a jogi biztonságon kell alapulnia.

Morawiecki szorgalmazta: az EU ne legyen a kettős mércék uniója, az egyenlők és egyenlőbbek közössége. Varsó hangosan igent mond az EU-nak, egyúttal hangosan nemet mond az olyan mechanizmusoknak, amelyek lehetővé teszik, hogy Lengyelországot és más államokat egyenlőtlen bánásmódban részesítsenek – jelentette ki.

Úgy látta: az EU fordulóponthoz érkezett, és széteséséhez vezethet, ha az unióban a jogállamiságot illetően önkényes előírásokat tartalmazó határozatok alapján döntenek.

A kormányfő jelezte: amennyiben az uniós partnerek nem értik meg, hogy Varsó nem egyezik bele a tagállamok egyenlőtlen kezelésébe, Lengyelország véglegesen is megvétózza a költségvetési csomagot.

A miniszterelnök szerint az uniós forrásokat illetően Lengyelországnak a júliusi csúcstalálkozón nyert tárgyalási pozíciója erős, a következőkben nemcsak a koronavírus-járvány utáni helyreállítási programért fog harcolni, de elvekért, értékekért is. Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a lengyel kormánypárt elnöke a szejmben újságírói kérdésre elmondta: amennyiben a jelenlegi formájában fogadnák el a költségvetési csomagot, Lengyelország elveszítené szuverenitását, ezért a vétó a jelenlegi feltételek mellett teljesen egyértelmű.

(MTI)

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés