Hegyi-Karabah: győzelmi körútra indult az azeri elnök az elfoglalt területeken

2020. november 17. 19:30
Aliyev bejelentette, hogy nemzetközi bíróságok elé fogják vinni a „térségben okozott pusztításokért felelős örményeket”.

Győzelmi körútra indult Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és felesége, Mehriban Aliyeva alelnök kedden a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban elfoglalt területeken – derült ki az államfői hivatal által közzétett fényképekből és videófelvételekből.

A katonai egyenruhába öltözött Aliyev az egyik ilyen felvételen bejelentette, hogy nemzetközi bíróságok elé fogják vinni a „térségben okozott pusztításokért felelős örményeket”. „Visszatértünk hazánkba” – közölte az azeri elnök egy páncélozott jármű volánja mögött ülve. Kijelentette: Hegyi-Karabahnak nem lesz autonóm státusza. „Azerbajdzsán egységes ország, a térség különleges státuszáról ezért szó sem lehet” – hangoztatta Aliyev az elfoglalt Füzuli városában tett látogatása alkalmával.

Hozzátette: az örmény lakosság az új körülmények között is tud majd élni.   

A felvételen éljenző tömeget is mutattak.Nikol Pasinján örmény kormányfő, Vlagyimir Putyin orosz államfő és  Aliyev elnök november 10-én állapodott meg a szeptember 27-én kiújult hegyi-karabahi harcok lezárásáról. Az egyezség részeként a konfliktus szereplői kicserélik a harcokban elesett katonák holttestét, emellett Jerevánnak vissza kell szolgáltatnia Azerbajdzsánnak több, általa megszállt régiót, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő folyosó kivételével.

Az említett területekről kivonuló örmény csapatok helyét egy nagyjából kétezer fős orosz békefenntartói kontingens veszi át a demarkációs vonal és a korridor mentén. Aliyev a megállapodást ellenfele kapitulációjaként ünnepelte a múlt héten. Pasinján hétfői videókonferencián úgy vélekedett, hogy az örmény fegyveres erők azért szenvedtek vereséget Hegyi-Karabahban, mert nemcsak az azeri hadsereggel, de a török légierővel, továbbá a Közel-Keletről érkezett zsoldosokkal is harcolniuk kellett. A nagy belpolitikai nyomás alá került örmény kormányfő kijelentette, hogy nem szándékozik lemondani a katonai vereség miatt.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Azerbajdzsáni elnöki sajtóiroda/Vugar Amrullayev

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem az, de mit lehet tenni? Azerbajdzsán (és Törökország) NATO tag, Örményország meg nem. A törökök is gyakorlatilag bármit tehetnek, amíg az Usa érdekeit nem sértik, senki nem mer nagyon keresztbe tenni nekik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés