Decemberben folytatódik az Alstom-per

2020. november 18. 7:00
Az idén sem várható ítélet a Demszky-korszakhoz köthető büntetőeljárásban, a vádlottak padján pedig nem ülnek politikusok. Az ügyészség vesztegetés miatt fordult bírósághoz.

Az idén sem kerül pont az Alstom-metrókocsik beszerzésének ügyére. A büntetőper december 8-án ugyan folytatódik, ám lapunk értesülései szerint határozathozatalra aligha kerül sor ezen a tárgyaláson.

„Az elsőfokú ítélet várható időpontjáról egyelőre nem tudunk tájékoztatást adni” 

– közölte a Mandiner megkeresésére a Fővárosi Törvényszék.

Az eljárás tavaly októberben egy előkészítő tárgyalással kezdődött, miután a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) négy ember ellen emelt vádat. A büntetőper első tárgyalása azonban csak idén tavasszal került sor – ekkor „csatlakozott” ötödrendű vádlottként az ugyancsak az MSZP-SZDSZ-kormányokhoz köthető Strabag-botrányban is érintett Terner Géza. Ő, akárcsak a többiek, tagadja a bűnösségét.

Az ügy lényege a következő: a vádirat szerint a francia Alstom cég vezető tisztségviselője a BKV M2-es és M4-es metróvonalat érintő járműbeszerzésére 2005-ben kiírt közbeszerzési eljárásban milliós nagyságrendű euró átadásával vesztegetett meg az eredményt befolyásolni képes ismeretlen embert vagy embereket.

A jogtalan előny 2007-ben és 2009-ben történt kifizetéséhez, a multicég pénzéből három fiktív tanácsadói szerződést kötöttek meg a vesztegetési pénz átadásában közvetítő szerepet játszó dán és osztrák gazdasági társaságokkal, amelyeknek összesen 8 463 643 eurót, vagyis 2,8 milliárd forintot fizettek ki – véli az ügyészség, amely szerint valamennyi érintett tudta, hogy korrupcióban vesz részt.

Mindenesetre a 2010 előtti botrány miatt jelen állás szerint

egyik korabeli politikusnak sem kell felelnie. Legalábbis jogi értelemben.

Az egyik vádlott az előkészítő tárgyaláson – az M1 Hiradójának beszámolója szerint – szóvá is tette: a vádiratban csak azok szerepelnek, aki az ügyészség szerint a vesztegetési pénzt adták, azok viszont nem, akik azt elfogadták. Ugyanakkor a Pesti srácok és a Magyar Nemzet korábbi értesülései szerint a vádlottak között van Medgyessy Péter volt miniszterelnök egykori bizalmasa, T. Károly.

Medgyessy neve amúgy a 4-es metróval kapcsolatos, súlyos visszásságokra utaló, 167 milliárdos károkozásról beszámoló OLAF-jelentésben is feltűnt. Ebben az ügyben azonban a Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette a hűtlen kezelés, csalás, sikkasztás, vesztegetés és más bűncselekmények gyanúja miatt indult nyomozást.

Az ügyészség egyébként nem siette el a nyomozást. Az ugyanis még 2011-ben indult, egy visszásságokat feltáró számvevőszéki vizsgálat nyomán, s csak 2016-ban került a KNYF-hez. Az első gyanúsítottakat is ekkor hallgatták ki.

 

A nyitóképen: Zal Shahbaz, az Alstom Transport üzletfejlesztésért felelős alelnöke átadja Demszky Gábor főpolgármesternek az első elkészült metroszerelvényt az Alstom chorzówi gyárában 2008-ban. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés