Magára vállalta az Iszlám Állam a bécsi terrortámadást

2020. november 3. 20:06
A Bécsben született támadó büntetett előéletű volt.

Az Iszlám Állam jelentkezett a hétfő esti bécsi merénylet elkövetőjeként kedden a dzsiahdista szervezet szócsövének számító Aamák nevű „hírügynöksége” közleményében, amelyet a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson tettek közzé.

Büntetett előélet

A terrorszervezet szerint a támadást „a kalifátus egyik katonája” hajtotta végre késsel és lőfegyverekkel mielőtt a hatóságok végeztek volna vele. Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított – albán gyökerekkel rendelkező – merénylő négy embert – köztük egy német nőt – ölt meg, huszonkettőt megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében.   

A Bécsben született támadó büntetett előéletű volt. 2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez. Az osztrák belügyminisztérium szerint kétségkívül az Iszlám Állam híve volt. Karl Nehammer osztrák belügyminiszter kedden este közölte, hogy vizsgálati őrizetbe helyezték a terrortámadással összefüggésben elfogott tizennégy gyanúsítottat. A tárcavezető az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy „ez mutatja a rendőrség és ügyészség következetes és magalkuvást nem tűrő harcát országunkban (Ausztriában)”.   

Az észak-macedón rendőrség időközben arról számolt be, hogy három személy akinek köze volt a terrortámadáshoz, osztrák-észak-macedón kettős állampolgár. Mindhárman Ausztriában születtek – tette hozzá a rendvédelmi hatóság, amely csak nevük kezdőbetűi alapján azonosította őket. Kedd délután őrizetbe vettek két svájci állampolgárt Winterthurban a bécsi merénylettel összefüggésben. A hatóságok szerint kapcsolatban állhattak a lelőtt támadóval. A 20 éves Kujtim Fejzulai albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A férfi Bécsben született és nevelkedett, és az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt.   

Folytatódik az oktatás

Karl Nehammer a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elkövető lakásán lőszerdarabokat és egyéb bizonyítékokat foglaltak le, amelyeket még ki kell értékelni. Ugyanakkor már most világos utalások vannak arra, hogy közel állt az Iszlám Államhoz – tette hozzá a tárcavezető. Mint mondta, Fejzulai ilyen vonatkozású Facebook bejegyzést tett. Franz Ruf, közbiztonságért felelős főigazgató szerint az elkövető ismeretségi és baráti köréből 14 embert vettek őrizetbe. Előzetes nyomozási eredmények szerint aktívan részt vehettek a terrortámadás előkészítésében. Az osztrák kormány szerdán tart virtuális ülést, amelyen Nehammer ad majd helyzetértékelést.   

Az osztrák parlament alsóháza (Nationalrat) csütörtökön ül össze, napirendjén pedig a kormány bécsi terrortámadással kapcsolatos nyilatkozata fog szerepelni – jelentette be Wolfgang Sobotka házelnök. Az osztrák oktatási minisztérium egyébként közölte, hogy szerdától ismét folytatódik a rendes tantermi oktatás Bécsben. Kedden ugyanis a merénylet nyomán a hatóságok úgy döntöttek, hogy nem lesz kötelező a diákoknak iskolába menni. Ausztriában egyébként is a napokban állnak át ismét a távoktatásra a koronavírus-járvány miatt.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A momentum szerint az IÁ nem is létezik. Ezt meg kéne beszélniük az áldozatok hozzátartozóival. Aztán fussanak, de jó gyorsan.....

Európa nem tehet mást mint illiberális választ ad!
Izrael azt tette az öngyilkos merénylők családjaival, hogy ledózerplták a házukat. Működik!
Nos az európai merénylőket nem elég ha lelövik. Az nem jó példa a későbbi elkövetők számára. A tettes hősnek gondolják aki már jól érzi magát Allah-nál.
Meggondolnák az elkövető jelöltek ha a felkutatnák a terrprista családját és azoknál teljes vagyonelkobzást és szabadságuktól való megfosztást foganatosítanának.
Ezt kellett volna tenni Brevik családjával is, és ezt kellene tenni a Charlie Hebdó félékkel is.

.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés