Mi lesz veled, Amerika?

2020. október 24. 20:29

Az álom hirtelen rémálommá vált.

2020. október 24. 20:29
Veszprémy László Bernát
Mandiner

Az Egyesült Államokhoz való magyar konzervatív hozzáállás széles spektrumon mozog, a Reagan-imádattól a titokban Counterpunch-olvasókig. Ezen sorok írója deklaráltan az előbbi csoporthoz áll közelebb, mégis az utóbbi időben valahogy egyre kevésbé tűnik vonzónak az Egyesült Államok.

Olvasom, hogy a választások hatására fegyvervásárlási láz tört ki az Egyesült Államokban, a koronavírus megjelenése óta ez már a második. Azt is olvasom, hogy a zsidó biztonsági szervezetek felszólították a közösségeket: készüljenek az erőszakra a választás napján – de utána is, tehetnénk hozzá, hiszen akár a neonácik, akár a BLM fogja úgy érezni, hogy nem a terveik szerint alakultak a dolgok, dühüket lehet, hogy majd a kéznél lévő csoportokon töltik majd ki.

A Financial Times nemrég méltatlanul elsikkadt cikket közölt az egyébként masszívan balos Simon Kuper tollából, aki ugandai születésű búr szerző. Kuper kifejti, hogy fiatal korában mindenki – még az Amerikát gyűlölők is – Amerikába akart menni, 2009-re ugorva pedig felemlegeti azt a palesztint, aki a világgazdasági válságban tönkrement amerikai rokonának küldött pénzt. Ez manapság, tegyük hozzá, nem ritka. A koronavírus járvány kezdetén ismerősi körömben is pénzzel, csomagokkal, tanácsokkal és repjegyekkel segítették meg nyugati országokban ragadt rokonaikat az emberek – a nyugati álom hirtelen rémálommá vált.

Amerikánál maradva: Kuper szerint

„az Amerikához való európai hozzáállás az irigykedéstől az együttérzés felé halad”.

A szerző – aki a jelenséget nem kis mértékben Donald Trumpra keni – hozzáteszi, hogy nem egy amerikai keresgéli a poros dobozkban a nagyszülők születési anyakönyvi kivonatait, európai útlevélre ácsingózva. Valami hasonló jelenséggel ezen sorok írója is találkozott: az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában élő ismerősök költöznek haza, akik eddig az Amerikába költözés álmát dédelgették, hirtelen szegedi és pécsi ingatlanokat nézegetnek. Az „orbáni diktatúra” hirtelen vonzóvá válik, végül is van CSOK, van babahitel, és láttam már, hogy egyszerűen milyen gyönyörű a Börzsöny?! Mindez nem törölte ki a nyugati kultúra bizonyos tiszteletre méltó, pozitív elemeit, és biztosan lesznek, akik a nyugati fizetéseket létesítik előnyben a biztonság és kiszámíthatóság helyett, de mégis csak elgondolkodtató, hogy a korábban New Yorkot a mennyországnak tekintők hirtelen rádöbbennek, hogy Vác belvárosa talán mégsem maga Mordor.

Joe Biden nemrég Magyarországot és Lengyelország Belorussziához hasonlította, miközben totalitárius diktatúrákat emlegetett, bezzeg-bezzeg Amerika. Lehet, hogy a magát egyszer önmaga feleségének nevező úrnak van igaza, de olvastam másról is az Egyesült Államok kapcsán: rendőrgyilkosságok és fosztogatások, a BLM és a neonácik tombolása és merényletei, a katasztrofális koronavírus-kezelés és a talán minden idők leggyengébb elnöki vitáját produkáló 2020-as kampány. A marylandi republikánus kormányzó talán okkal írta a szavazólapjára, hogy ő Reaganra szavaz.

Biden kritikájának dacára talán mégiscsak elégedetten dőlhet hátra a magyar olvasó. Hiszen nálunk a fő vitatémákat egy belvárosi egyetemfoglalás és mindenféle ellenzéki politikusok Facebook-posztjai jelentik. Eközben a vírus dacára az élet megy tovább, a kormány eltökélt amellett, hogy az ország nem áll meg, a belföldi turizmus bőven kitolódott ősz elejére. Lehet, hogy még durvább lesz a járványhelyzet, aki ma jósolni mer, az magára vessen. De nekem még nem jutott eszembe fegyverkezni, hiába élek Biden szerint totalitárius diktatúrában.

Nekem nagyon szimpatikus Amerika, de még soha nem láttam ilyen szépnek a XI. kerületet.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2020. október 28. 10:57
Ne izguljatok alakulnak a dolgok hál' Istennek már ideje volt!!!!!!!!!!!
duhle78
2020. október 25. 20:18
Neonácik, persze...azaz minden ember, aki kételkedni merészel a hétköznapi elmebaj amerikai kiadásában, amely most éppen kommunista hatalomátvételt remél... Arról sem írt az éleseszű szerző, h Biden mennyire alkalmatlan már szellemileg bármilyen aktív tevékenység elvégzésére, nem h USA elnökség....és h a háttérben ezzel kiknek, mi a célja. Tipikus mainstream médiakurva, aki annyira képes, h az adott oldalnak (jobb, vagy bal), gazdáinak a céljaiért hazudjon, manipuláljon, ennél többet nem várhatunk tőlük.
Box Hill
2020. október 25. 14:41
Reagan elnök 1988-ban a Rabnemzetek Hetén beszédéből: Well, in the 20th century, we have witnessed nation after nation fall captive to a foreign power and an alien ideology. The tragic fate of these captive nations was foretold by Lenin with this simple instruction. He said: The interests of Socialism are above the right of nations to self-determination. Well, from that belief came the forcible occupation of the Baltic States and other lands, the subjugation of central Europe, the crushing of the Berlin uprising of 1953, the Soviet invasion of Hungary in 1956, Czechoslovakia in 1968, and Afghanistan in 1979, the repression of Polands Solidarity and of the people of Bulgaria and Romania, and the cruel Communist domination of Cuba, Vietnam, Laos, Cambodia, Angola, Ethiopia, Nicaragua, and others.
Mich
2020. október 25. 11:10
"a BLM és a neonácik"... Veszprémy is átveszi a libsibolsik kettős nyelvét... Egységesebb lenne, ha "fekete és fehér szélsőségesek"-ről vagy "fekete és fehér rasszisták"-ról beszélnénk...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik