A richmondi bíróság utat nyitott Robert E. Lee szobrának eltávolításához

2020. október 31. 15:22
Eltávolíthatják a konföderációs tábornok utolsó szobrát a richmondi Monument Avenue-ról.

A virginiai bíróság utat engedett kedden Ralph Northam kormányzó utasításának, melynek értelmében hamarosan eltávolíthatják Robert E. Lee konföderációs tábornok utolsó richmondi szobrát is. A bíróság a szobor támogatóinak fellebzéséig ugyanakkor minden intézkedést megtiltott a hatóságoknak. A Monument Avenue-n található 13 tonnás szobor az utolsó, mely megmaradt az egykori konföderációs fővárosban, melyet 1890-ben állítottak a katonai géniusznak. A szobor eltávolítását feltételezhetően a rendőri és faji igazságtalanság elleni országos tiltakozásoknak köszönhetik a richmondiak. A helyi lakosok egy csoportja hevesen tiltakozik a szobor eltávolítása ellen, azzal érvelve, hogy ez nem csak a város identitását bántja, hanem a környékbeli ingatlanok értékének drasztikus csökkenését is eredményezheti. Notham kormányzó mellett Mark Herring virginiai főügyész is méltatta a bíróság döntését, aki egy tweetjében úgy fogalmazott, „hatalmas győzelem” ez Richmond számára.

 

 

A George Floyd májusi halála eredményeképp létrejött nemzetközi tüntetéshullám következtében az USA számos állama döntött a többek közt rabszolgatartásáról híres Konföderáció emlékműveinek eltávolításáról - derül ki a Southern Poverty Law Center kutatásából. A legtöbb szobrot eltávolító állam Virginia volt: az országos összes (102 darab) közül 40 itt történt.

Fotó: A Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) mozgalom egyik támogatója félautomata fegyverrel áll Robert E. Lee konföderációs tábornok összefirkált szobra előtt Richmondban 2020. június 20-án. A mozgalom tagjai a szobor eltávolítását követelik, míg a konzervatív csoportok ezt ellenzik. Az amerikai George Floyd május 25-i halála után kirobbant, világszerte tartó tüntetéssorozat egyik meghatározó eleme a köztéri szobrok ledöntése, megrongálása vagy elszállítása. A szobrok elleni akciók mutatják, hogy újra felizzott a vita a gyarmatosító és rabszolgatartó múlttal való szembenézésről. (MTI/ EPA/ Michael Reynolds)

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Helyes, töröljetek el minden nyomot, ami dokumentálja, hogy léteztek.
És egyszercsak valóban nem fogtok létezni.

Próbáljuk ezt helyre tenni. 1990 után a szovjet megszállók által biztosított erőszakos rendszer szobrait távolították el. De azokat sem semmisítették meg, hanem összegyűjtötték a Szoborparkba, oda nyugodtan elmehetsz leborulni előttük. Amerikában a polgárháború tábornokainak szobrait távolítják el, amelyek eddig közmegegyezéssel, nemzedékeken át léteztek.

Helytelen, hogy ott van, de nemzetközi szerződés alapján áll ott, nehéz lenne mit kezdeni vele. Része annak az egyezménynek, amelyik a második világháborús katonasírok kölcsönös tiszteletben tartását rendezik. Bécsben is van egy ilyen, még ennél is nagyobb, az ottaniak is elviselik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés