Michel: Fel kell venni a harcot mindenkivel szemben, aki a demokráciát, az alapvető értékeket veszélyezteti

2020. október 29. 18:39
Az igaz vallás békés, az igaz vallás egyesítő – jegyezte meg az Európai Tanács elnöke.

A világ kormányainak a megértésre és az elfogadásra kell törekedniük, ugyanakkor el kell ítélniük és fel kell venniük a harcot mindenkivel szemben, aki a demokráciát, az alapvető értékeket veszélyezteti – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, a videókonferencia keretében tartott EU-Kanada vezetői találkozót követően csütörtökön.

Michel a dél-franciaországi Nizzában csütörtökön elkövetett, három ember halálával járó merénylettel összefüggésben hangsúlyozta, a gondolat, a kifejezés és a szólás szabadsága alapvető értékek a demokráciák számára. A kormányoknak meg kell védeniük ezeket a szabad társadalmak alapját képező értékeket – szögezte le. Az amerikai elnökválasztással kapocslatban azt mondta, az Európai Unió tiszteletben tartja az amerikai szavazók választását. Amerikával, mint fontos partnerével az unió a legjobb kapocslatra, erős szövetségre törekszik a jövőben is egyebek mellett olyan feladatok és kihívások kezelésében, mint a kereskedelem, vagy a klímaváltozás – mondta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Nizzában elkövetett merénylettel összefüggésben azt mondta, az Európai Unió védelmezi a szólás szabadságát, tiszteletben tartja mindenki vallási meggyőződését, ugyanakkor nem tűri a vallási köntösbe bújtatott erőszakot. Az igaz vallás békés, az igaz vallás egyesítő – húzta alá. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolatokról folyó tárgyalásokkal kapcsolatban a bizottsági elnök azt hangsúlyozta: több terület, egyebek mellett a halászat és az állami támogatásokkal kapcsolatos szabályozás továbbra is kérdéses kimenetelű.

Jól haladunk, de a felsoroltak mellett az egyenlő versenyfeltételek terén is mihamarabb nagyobb előre lépést szeretnénk látni” – fogalmazott. Az unió olyan rendszer kiépítésén fáradozik, amely mindkét fél számára igazságos, ez ugyanis elengedhetetlen feltétele annak, hogy az Egyesült Királyság hozzáférhessen az unió egységes, vámmentes és kvóta nélküli piacához – tette hozzá von der Leyen. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki Ottawából videókapcsolaton keresztül vett részt a sajtótájékoztatón, azt közölte, egy jó megállapodás London és Brüsszel között biztonságot nyújtana a brit, a kanadai és az európai vállalatok számára is. Az amerikai elnökválasztással összefüggésben azt mondta, országa a lehető legjobb együttműködésre, a jelenleg is szoros kötelékek további erősítésére törekszik déli szomszédjával a voksolás eredményétől függetlenül.

A Franciaországban csütörtökön és a közelmúltban elkövetett merényletekről azt mondta, „a hidegvérű gyilkosok” semmilyen módon nem képviselik az iszlámot és a muzulmán embereket.

(MTI)
 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés