WHO-igazgató: Európa a koronavírus epicentruma

2020. október 27. 7:39
Európa kormányai „jócskán le vannak maradva” a szükséges járványellenes intézkedésekkel.

Az európai kormányok „jócskán lemaradtak” a koronavírus elleni küzdelemben, a kontinens a betegség epicentrumává válik –figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet egyik vezető orvosa. Dr. Michael Ryan, a WHO egészségügyi sürgősségi programjának ügyvezető igazgatója hétfőn azt mondta, hogy „sokkal átfogóbb intézkedésekre lesz szükség, ha Európa felül akar kerekedni a víruson.”

Sajtótájékoztatóján Dr. Ryan elmondta:

„Nem kérdés, hogy az európai régió jelenleg a betegség epicentruma.

Jelenleg jócskán lemaradtunk a vírussal szemben Európában. Ahhoz, hogy felülkerekedhessünk rajta, komoly tempóváltás kell abban, mit is csinálunk, és sokkal átfogóbb intézkedésekre lesz szükség.”

A tudós azt az adatot kommentálta, miszerint hétfőn Európában a regisztrált esetek száma megközelítette a 210 000-et, miközben 209 542 halálesetetet regisztráltak ezidáig. Dr. Ryan elmondta, csak akkor válhat lehetővé, hogy az átviteli sebesség azon a szinten marad, ahol a közegészségügy még képes reagálni, ha az európai országok sokkal szigorúbb intézkedéseket vezetnek be.

Felszólította a kormányokat, hogy ne „pazarolják el a további lezárások lehetőségét”, támogassák polgáraikat a helyes magatartásban. Figyelmeztetett, hogy az emberek szabad mozgása az EU-ban hatalmas kihívás, mivel ezáltal az átvitel sebessége felgyorsul, így fel kell azt függeszteni a vírus ellenőrzésének érdekében.

„Európa 50-70 évet töltött a határok és falak lebontásával – nem egyszerű dolog koherens válasz adni ennyi országban, megannyi megközelítéssel és számtalan szárazföldi határral” – mondta.

Nagyon nagy arányú a szabad mozgás, a védelkezés elvei azonban megkövetelhetik annak leállítását és korlátozását, valamint otthon tartózkodási parancsok is kellenek, hogy ebben a szakaszban törhessék meg a világjárvány lendületét – tette hozzá. Dr. Ryan csalódottságát fejezte ki az összeesküvés-elméletek és a maszkellenes kampányok miatt, de szerinte nem mindenkinek volt lehetősége felfogni a probléma mértékét.

„Hogyan győzhet meg valakit, hogy tegyen valamit, ha nem hiszi, hogy probléma lenne?” – tette fel a kérdést. „A meggyőzés vita, a meggyőzés párbeszéd. A kormányoknak meg kell győzniük polgáraikat a helyes cselekedetről, támogatniuk kell ebben az embereket.”

Korábban már a WHO főigazgatója, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus is bírálta a világ vezetőit,hogy aláássák a tudósokat a világjárvány során. „Ahol országos szintű politikai megosztottság alakult ki, ahol a tudomány és az egészségügy szakembereivel szemben nyilvánvaló tiszteletlenség tapasztalható, ott terjed is a zűrzavar és a Covid-19 megbetegedések és halálesetek száma is. A járvány nem politikai futball. A vágyvezérelt gondolkodás és a szándékos félrevetetés nem ment életeket. Ami életeket ment, az a tudomány és a szolidaritás” – mondta az ENSZ Világ Egészségügyi Szervezetének vezetője.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés