A személyiség végzet – Trump örökségéről

2020. október 27. 7:03

Rod Dreher
Mandiner
Trumpnak megvolt az esélye, hogy alapvetően változtasson az Egyesült Államok helyzetén – de nagyrészt eljátszotta ezt az esélyt.

A Mandiner körkérdést intézett amerikai és hazai szakértők felé: hogyan értékelik Trump négyéves elnökségét, mi szerintük Trump öröksége? Válaszadóink – melyek közül többen az e hét csütörtökjén Trump-összeállítással jelentkező hetilapszámunkban is megszólalnak – között van Rod Dreher is.

Az ismert amerikai keresztény-konzervatív publicista és író válaszát az alábbiakban olvashatják!

***

A történelem úgy fogja számon tartani a Trump-éveket, mint a dekadencia tetőzését Amerikában. Trump azért kerülhetett hatalomra, mert a Republikánus Párt dekadenssé vált, és nem volt többé kapcsolatban saját választóival.

Trumpnak megvolt az esélye, hogy alapvetően változtasson az ország helyzetén – hogy megreformálja a külpolitikáját, gazdasági struktúráját és társadalompolitikáját –, de nagyrészt eljátszotta ezt az esélyt.

Miért?

A görögöknek igaza volt: a személyiség végzet is egyben.

Trump kudarcos és kaotikus elnöksége segített fokozni a baloldal ideológiai őrületét, nárcizmusa és inkompetenciája pedig oda vezetett, hogy nem harcolt sikerrel a baloldal ellen. Az elnök összetévesztette a valóságot a valóságshow-kkal, és az események minden alkalommal maguk alá temették. Orbán Viktorral szemben Donald Trump nem tudja, hogyan használja a hatalmat, és minden témát arra használ fel, hogy saját magát állítsa a középpontba és saját magát védelmezze – ami oda vezetett, hogy fontos ügyek rossz védelmezője lett. 

Például az utolsó elnökjelölti vitában Trumpnak lehetősége volt, hogy kritizálja a baloldal bizarr faji ideológiáját, ami démonizálja a rendőrséget, védelmébe veszi a George Floyd halála ürügyén zajló zavargásokat, és ami minden fehért egy sztálinista kirakatper vádlottjainak padjára ültet, ahol kötelező rituálisan beismerni, hogy bűnösek a rasszizmusban.

Miként válaszolt Trump erre a kérdésre? Azt mondta, hogy ő volt a fekete amerikaiak legjobb elnöke Abraham Lincoln óta.

Ez komédia – de nem túl vicces.

Ha Trump veszít, akkor a militáns baloldal, ami az elnöki évei alatt keresztülgyalogolt szinte minden amerikai intézményen, arra fogja használni a hatalmat, hogy az amerikai élet minden mozzanatát átitassa ideológai mérgével.

Az egyetlen pozitívum, amit látok, az az, hogy a jobboldal megszabadulhat ettől a bohóctól és arra koncentrálhat, hogy egy erős, okos és elvi alapokon álló ellenzéket építsen.

Ezen a ponton viszont van valami, amit kétségtelenül megköszönhetünk Trumpnak: hogy végleg lezárta annak lehetőségét, hogy a Republikánus Párt visszatérjen a zombie-reaganizmushoz. 
 

Rod Dreher a The American Conservative publicistája, a The Benedict Option, a Live Not By Lies és más könyvek szerzője. Általunk szemlézett cikkeit és vele készített interjúinkat itt olvashatja.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ugyanerre gondoltam magam is, az elképzelhetetlen - még számunkra, magyarok számára ismert, nemzetellenes - Trump-ellenes terrorra...
Azonban: Donaldnak időnként felül kellett volna emelkednie a személyes érintettségeken... túl kellett volna lépnie az érzelmi politizáláson és kizárólag pragmatikus szempontok alapján megnyilatkoznia.
De: még nincs későn, ha nyer, meg fogja tenni, mert ott már nem lesz vesztenivalója.
Még így is: Trump négy éve egy másik dimenzió volt az USA történelmében, olyan, amellyel a demokraták pusztításai még csak nem is említhetők egy lapon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés