Hegyi-Karabah: Ismét a tűzszünet megsértésével vádolták egymást a felek

2020. október 27. 18:28
Pompeo diplomáciai megoldást sürget.

Támadások végrehajtásával, a hegyi-karabahi humanitárius tűzszünet megszegésével vádolta ismét kölcsönösen egymást kedden Örményország és Azerbajdzsán, az amerikai külügyminiszter pedig a harcok beszüntetésére, a diplomáciai megoldás keresésére szólította fel a feleket.

A két ország már hétfőn a tűzszünet megsértésével vádolta egymást

Susan Sztepanján, az örmény védelmi minisztérium szóvivője azt állította keddi jelentésében, hogy az azeri erők örmény helyőrségeket lőttek az ország déli részén, az iráni határ közelében. A szóvivő közölte, hogy Jereván már vissza is vágott. Az azeri védelmi tárca „hamisnak és provokatívnak” nevezte a jereváni közleményt, és viszontvádolta Örményországot. Eszerint az örmény erők Terter azeri várost vették tűz alá, és több várost körbezártak, ezenkívül aknavetőkkel támadták Zangilan régió több körzetét. Hikmet Hajiyev azeri elnöki tanácsadó pedig a Twitter közösségi oldalon azt állította, hogy az örmény hadsereg rakétát lőtt ki Barda azeri városra, s e művelet következtében négyen meghaltak, köztük civilek is.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma vasárnap jelentette be a humanitárius tűzszünetre vonatkozó döntést, azt követően, hogy a tárca vezetője, Mike Pompeo és Stephen Biegun amerikai külügyminiszter-helyettes pénteken és szombaton Washingtonban külön tárgyalt az azeri, és külön az örmény külügyminiszterrel. A viszályban álló két ország ugyanakkor már hétfőn e tűzszünet megsértésével vádolta egymást.

Pompeo felszólította a feleket, hogy a konfliktust diplomáciai úton rendezzék

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a keddi hírekre reagálva külön-külön beszélt Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel és Ilham Aliyev azeri elnökkel. Az amerikai külügyminisztérium erről szóló közleményében azt írta, Pompeo felszólította a feleket, hogy tartsák be az ellenségeskedések beszüntetésére vonatkozó kötelezettségvállalásukat, a konfliktust diplomáciai úton rendezzék.

A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban a harcok szeptember 27-én újultak ki. Azerbajdzsánban és Örményországban hadiállapotot vezettek be, mozgósítást rendeltek el. Jereván és az egyes jelentések szerint Törökország támogatását élvező Baku orosz, illetve nemzetközi közvetítéssel kétszer is, október 10-től, majd október 17-től kezdődő humanitárius tűzszünetben állapodott meg a foglyok és a halottak kicserélése érdekében, de a fegyverek így sem hallgattak el. A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta vita tárgya Baku és Jereván között.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés