Telefonon beszélt az amerikai külügyminiszter Lukasenkával

2020. október 25. 7:18
Aljakszandr Lukasenka továbbra sem hajlandó lemondani.

Telefonon beszélt egymással Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök – tudatta az amerikai külügyminisztérium helyi idő szerint szombat este.

Pompeo a minisztérium közleménye szerint felszólította az Európa utolsó diktátoraként emlegetett Lukasenkát, hogy azonnal engedjék szabadon Vitali Skljarov politikai tanácsadót, aki amerikai állampolgár. A tárca azt is tudatta, a miniszter értésre adta, hogy Washington támogatja a fehérorosz nép demokratikus törekvéseit, de további részleteket nem közöltek. Skljarovot az ellenzék tájékoztatása szerint előbb őrizetbe vették, majd házi őrizetbe helyezték a fehérorosz hatóságok.

A fehérorosz állami média szerint Lukasenka közölte Pompeóval, hogy Minszk és Moszkva közösen fog válaszolni a külső fenyegetéseke. Lukasenka kitart amellett, hogy nem hajlandó lemondani, holott az augusztusban tartott elnökválasztás óta hétről hétre hatalmas tömegek követelik a távozását. A hivatalos eredmények szerint a voksok 80 százalékával választották hatodszor is elnökké, de az ellenzék szerint csalás történt. Szvjatlana Cihanouszkaja korábbi ellenzéki elnökjelölt ultimátumot intézett az elnökhöz, felszólította, hogy vasárnapig távozzon hivatalából vagy általános sztrájkra szólítja fel az embereket Fehéroroszországban.

(MTI)

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

szoval ha az oroszok kiadnak egy hasonlo nyilatkozatot az amerikai valasztasokrol az eleg indok lesz hogy beavatkozzanak

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés