Lukasenka: A hatóságok taktikát változtattak a tüntetőkkel szemben

2020. október 20. 16:11

A fehérorosz hatóságok taktikát változtattak az augusztus 9-i elnökválasztás eredményeivel elégedetlen tüntetőkkel szemben – jelentette be kedden Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök. „Rossz, hogy Minszkben lézengenek és arcátlanul viselkednek. De mi taktikát váltunk” – hangoztatta a fehérorosz vezető, akit a BelTA állami hírügynökség idézett. Mint mondta, korszerű eszközökkel „nyugodt körülmények között” megtalálják és felelősségre vonják a szabályszegőket. Hozzátette: ennek meglesz a maga hatása.

Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések

Lukasenka úgy fogalmazott, hogy a fehéroroszok, de főleg a minszkiek ráébredtek, „ki tör hatalomra, ki kerülhet hatalomra és mi lesz az országgal”. „Megértették, mit veszíthetnek el. A sajtónak a minszkiek azt mondják, hogy nem lehet esténként nyugalomra térni, kimenni az utcákra gyerekekkel, aggódnak, és így tovább. Vagyis az emberek meglátták, mit veszíthetnek el és összehasonlították a nyugodt Minszket, a vasárnaponként forrongó Minszkkel” – tette hozzá. Lukasenka felhívta a figyelmet a belpolitika válság kapcsán folytatandó ideológiai munka fontosságára. Mint mondta, „dolgozni kell az emberekkel, meg kell mutatni mi zajlik”. Hangsúlyozta, hogy ez különösen a fővárosra igaz.

A megmozdulásokon többen meghaltak, százak megsebesültek és ezreket őrizetbe vettek

Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Lukasenka ellen, aki a hivatalos eredmények szerint a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg az augusztus 9-i elnökválasztáson. A fehérorosz ellenzék szerint a voksolást elcsalták, és a nemzetközi közösség több tagja sem ismeri el annak eredményét. A megmozdulásokon többen meghaltak, százak megsebesültek és ezreket őrizetbe vettek. A Lukasenkával szemben a hivatalos választási adatok szerint alulmaradt elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült és nemrég országos sztrájkkal fenyegetett, amennyiben az elnök október 25-ig nem jelenti be lemondását és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait.

(MTI)

Címlapképen: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök beszél támogatóihoz Minszkben 2020. augusztus 16-án, egy nappal az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozók tüntetése után. Fotó: MTI/EPA/Jauhen Jercsak

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés