Az ipari forradalom korába repített a Fidesz

2020. október 20. 7:39

Szél Bernadett
Facebook
Az, hogy Magyarország „klímabajnok”, kb. olyan, mintha a 2008-as gazdasági válság miatti visszaesést büszke klímavédelmi intézkedésnek kiáltanák ki. Abszurd.

„... időgépen az ipari forradalom korába repített a Fidesz az Európai ügyek bizottságának ülésén. Téma: az uniós klímacélok újabb blokkolása. Tényleg nem hiszem el, hogy vezető politikusok itt tartanak, a kollektív öngyilkosság sokunk számára nem a preferált jövőkép. Mutatom, mi volt. Mint kiderült, a múlt heti Európai Tanács-ülésen a Fidesz sem támogatta a klímacélok növelését. Alap, hogy szerintük mi klímabajnokok vagyunk, és különben is, még nincsenek tagállamokra lebontott hatástanulmányok, szegény kormányunk pedig nem tudja, mi lesz velünk, ha még jobban vissza kell fognunk a kibocsátást, mert Brüsszel nem számolta ki. Két kérdés adódik: az egyik, hogy a kormány miért nem számolja ki maga, mindene megvan hozzá, másrészt a hatástanulmányokat és számításokat tíz éve látványosan ignoráló Fidesz miért pont most jött rá arra, hogy nem tud felelős döntést hozni hatástanulmányok nélkül. Átlátszó időhúzás ez, semmi más.

Namost az, hogy Magyarország »klímabajnok«, kb. olyan, mintha a szocialista nehézipar összeomlását és a 2008-as gazdasági válság miatti visszaesést büszke klímavédelmi intézkedésnek kiáltanák ki. Abszurd. Magyarországon a Fidesz alatt, 2013 óta nőtt a kibocsátás, az ülésen is elmondtam ezt — mert ahogy kijöttünk a válságból, és felpörgött a gazdaság, nem volt semmi, ami ezt ellensúlyozza, mert a kormány nem tett semmit az ügy érdekében. 

Tíz éve adja elő a Fidesz a korlátlan gazdasági növekedés meséjét és azt, hogy ha munkahelyeket meg rezsicsökkentést akarunk, akkor nem szabad védenünk a természetet és a klímát. Ami tíz éve is hazugság volt, és most is az. És igen, ez a 21. század, és a kornak megfelelő gondolkodást várnék el Magyarország vezetőitől, aminek a lényege, hogy ha munkahelyeket akarunk teremteni, ha rezsit és energiafüggőséget akarunk csökkenteni, ahhoz zöld gazdasági és energiafordulat kell. És ez nem választás kérdése: ha túl akarunk élni, át kell alakítanunk a gazdaságunkat és azt, ahogy az energiát előállítjuk és felhasználjuk.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bernike, most a "COVIDtesztet minden háztartásba" című szappanopera
nézettségét kéne növelni, ez a "zöldet fingunk a műhústól" nem aktuális.

Ami NAGYON fontos lenne, az a csomagolás technika újra gondolása. Három személyes háztartást vezetek (lacikonyha, kenyérsütéssel, süteménnyel, igényes, sokzöldséges ebédekkel, van rá időm, és örömöt szerez) iszonyú a szemét mennyiség. A sárga zsák elnyeli az éghetőt, de akkor is! A zöldhulladék megy a kertvégi komposztba, de így is sok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés