Szijjártó: A WHO nagyra becsüli hazánk teljesítményét a védekezésben

2020. október 13. 12:43
Az innovációs világranglistán a harmincadik hely környékén állunk.

Az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) egyértelműen nagyrabecsüléssel figyelik Magyarország és a magyar kormány teljesítményét a koronavírus-járvány elleni védekezésben, egyértelmű a szervezet véleménye arról, hogy hazánk kifejezetten jól teljesített a járvány első hulláma idején – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután kedden tárgyalt Tedrosz Adhanom Grebrejeszuszszal, a WHO főigazgatóval a szervezet genfi központjában. A tárcavezető szerint ugyanakkor az is világos, hogy a járvány második hulláma más típusú, az elsőnél jóval nagyobb és nehezebb kihívásokat tartogat majd az egész világ számára. Az első hullámnál a nagy nehézséget az okozta, hogy a világ teljesen felkészületlen volt egy ilyen világméretű járványra, de mostanra már volt idő, hogy az egészségügyi rendszerek felkészüljenek a következő hullámra.    

Az Egészségügyi Világszervezetnél egyértelműen pozitívan nyilatkoznak arról, hogy Magyarország a védekezéshez szükséges eszközöket be tudta szerezni – mondta az MTI-nek nyilatkozva Szijjártó Péter, aki szerint a WHO-ban is látják nyilván azt a vitát, amelyet az ellenzék folytat Magyarországon a védekezéshez szükséges eszközök beszerzéséről, legyen akár lélegeztetőgépekről, maszkokról vagy védőruházatokról szó. A szervezet azon az állásponton van, hogy inkább legyen túlbiztosítva egy ország a védekezéshez szükséges eszközökből, minthogy hiányukból fakadóan embereknek kelljen meghalni. „A magyar egészségügyi rendszert felkészült, és ezt a WHO-nál is elismeréssel figyelik” – szögezte le Szijjártó Péter. A tárcavezető szerint a WHO vezetőivel folytatott tárgyalásokon egyetértés volt abban, hogy egy ország teljes lezárása - kijárási tilalom elrendelése, iskolák és munkahelyek bezárása - csak a legvégső esetben fordulhat elő. A WHO előírásai gyakorlatilag teljesen egybecsengenek a magyar emberek akaratával, amelyet a nemzeti konzultáción kifejeztek, jelesül azt, hogy az országnak működnie kell.    

Az ország működőképessége és az emberek egészségének, illetve életének megvédése abszolút összehangolható. Ezen az  állásponton vannak a WHO-nál is: amennyiben az érzékenyebb csoportokat meg tudjuk védeni, az egyéni felelősséget ki tudjuk hangsúlyozni, a nagy tömegek képződését meg tudjuk gátolni, akkor az országok működőképessége fenntartható. „A nemzeti egészségügyi intézkedések meghozatala és az országok működőképessége abszolút összehangolható egymással” – hangsúlyozta a miniszter. A magyar kormány teljes mértékben a WHO előírásainak és javaslatainak megfelelően jár el, hiszen a maszkviselésre vonatkozó szabályok, a tesztelésre vonatkozó eljárások, a karanténba vonulási kötelezettségek és az idősek megvédése, mind összhangban van a WHO rendelkezéseivel.    

A WHO-nál minket egyértelmű elismerés övez, egyetértenek velünk abban, hogy az ország működőképessége és az emberek megvédése egyszerre lehetséges. Magyarország az első hullám idején is jól teljesített, és az egészségügyi rendszer felkészültsége alapján minden esélyünk megvan arra, hogy a második hullám idején is jól tudjunk teljesíteni” – mondta a tárcavezető. Szijjártó Péter tárgyalt Genfben Daren Tanggal, a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) új főigazgatójával is. A megbeszélés után elmondta, hogy a szabadalmakat szabályozó nemzetközi ügynökségnél is egyértelműen pozitív vélemény alakult ki Magyarországról. A hazánk az innovációs világranglistán a harmincadik hely környékén áll, ami kifejezetten jó pozíciónak mondható, ha figyelembe vesszük, hogy a lakosság lélekszámának tekintetében a 92-ik. „De ezen a jövőben még fogunk javítani. Dolgozunk azon,  hogy a földrajzi eredetjelzők minél szélesebb körben védelemre legyenek jogosultak, hiszen az élelmiszeripari és mezőgazdasági termékek szempontjából - például a tokaji, a csabai, a gyulai -, vagy mási ipari tevékenységek (herendi) vonatkozásában Magyarország számára ez gazdaságilag rendkívül fontos” – mondta Szijjártó Péter.

(MTI)

Kép forrása: Facebook

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az égvilágon semmit nem csináltak nyáron, amikor kis esetszám mellett lehetett volna kontaktuskutatást végezni, nem teszteltek eleget, nem biztosították, hogy rosszabb esetben legyen meg a szükséges tesztkapacitás, aztán most, amikor kellene, akkor nem tudnak eleget tesztelni, és hiába 5% a who-ajánlás, nálunk 14%-nál járunk most, mégis a who-ra hivatkoznak.

Mindegy, mit mondanak az orvosok, mára Nyunyóka maradt a szakember, aki bármikor meg tud kötni egy zoknit és közben idézni is tud Wass Alberttől, aki egyébként Márai.

Mire ez általánossá válik, eltelik minimum 2-3 hét. Ember meg akkor se lesz több, aki levegye a tesztet.
Mennyiben cáfolja azt, hogy nem volt kontaktuskutatás és izolálás akkor, amikor ez még megtehető volt vagy azt, hogy keveset tesztelünk?
Elkéstünk. Jelenleg tíz naponta duplázódik a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. Számolj előre csak egy hónapot, és vesd össze a kórházi kapacitásokkal (nem elsősorban ágy, pláne nem a kib.ott lélegeztetőgép, hanem a szakképzett személyzet számával). Mostantól szabadon terjed a vírus, teszteléssel, izolálással nem lehet kordában tartani. Jön az influenza és egyre inkább átterjed az idősebb korosztályra a vírus. Na, akkor fognak hullani, mint a legyek.

levegye a mintát, elnézést a magyartalanságért.

A kontaktuskutatás és izolálás első lépése a tesztelés, ez minimálisra csökkent nyáron. Kevés teszt, kevés kimutatott pozitív eset, kevesebb kontaktszemély felkutatására és izolálására van lehetőség. Ezt alacsony fertőzöttség mellett kellett volna csinálni, mert most már b.hatjuk.

A fejlesztés remek, de mint mondtam, már annyira nagy az átfertőzöttség, hogy ugyan csökken az idő- és erőforrás-igény, de már csak annyira, hogy a még nagyobb szart esetleg elkerüljük.
Dániában 20 ezer feletti volt a betegek száma tavasszal, ott is volt második hullám, de tíz napja csökken az aktív esetek száma, és 30 ezer körül van az összes fertőzötté.
Mi pár ezerről indultunk neki ősszel és 40 ezernél tartunk, exponenciálisan emelkedik a szám.
Igaz, ott tiltott mondjuk egy fedett pályás sportrendezvény, és a 6 milliós lakosságra már kb 4,5 millió tesztet végeztek el (ingyen kérheted, nem hatósági áron), ami ötszöröse a magyarnak.
A gazdaságuk sem csökkent úgy, mint a miénk.
Tavaszi mintára bezárkózni nem lehet, de ettől még a nyarat nagyon csúnyán elcseszte Magyarország (is), és nem látszik, hogy hajlandó lenne reagálni, korrigálni.

"Dánia lakossága fele a miénknek."

tisztában vagyok vele (nem a fele, mert 6M vs 9,7M), de ez mire érv? A trendek a lényeg, meg a 4,5 millió teszt.
Hogy mi az elégséges, éppen erről folyik a vita.

de, azt vázoltam, hogy náluk nemhogy robbanás nem következett be a második hullámban, hanem már ismét stabilan csökken az aktív fertőzöttek száma. A számok ezt akarták érzékeltetni. Nem tudsz úgy "kiragadni" számot, hogy abból mi jöjjünk ki jól lakosságarányosan sem.
A mintavétel alanyait nálunk úgy +választják ki" hogy mondjuk ha orvos, és mellette megbetegszik a közvetlen munkatársa, akkor sem tesztelik, csak ha láza van.
Dániában ingyen végzik, ha a repülőről leszállsz és kéred, ottani tb-vel meg felhívod a dokit, leveszi. Ingyen. PCR tesztről van szó, nyálkahártyás mintavétellel.

Ezek mind összehasonlítható adatok. Ahogy az eredményesség is. A WHO ajánlása meg akkor is 5%, ha a kormánynak van pofája azt hazudni, hogy 10. Miközben még a 10%-nál is jóval magasabb már a pozitív tesztek aránya.
Szóval lehet mesélni, hogy mi a who-át követjük, csak hát nem követjük. Hazudozni viszont bármikor tudnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés