Bevezetik a minimálbért Genfben, a világon a legmagasabbat

2020. szeptember 28. 14:48

A teljes munkaidőben dolgozók óránként legalább 23 svájci frankot (25,21 euró) kapnak.

2020. szeptember 28. 14:48

Bevezetik a minimálbért Genfben és rögtön a világon a legmagasabbat: a Genf várost magába ölelő azonos nevű kanton lakosai a vasárnap tartott népszavazáson jóváhagyták, hogy a teljes munkaidőben dolgozók óránként legalább 23 svájci frankot (25,21 euró) kapjanak. A világon eddig Ausztráliában volt a legmagasabb az órabérminimum. A 19,84 ausztrál dollár 13,15 svájci franknak felel meg, de a Svájccal szomszédos Németországban és Franciaországban is jóval kisebb a minimálbér, a németeknél 9,35 euró, a franciáknál pedig 10,15 euró.

Svájcban nincs országos szinten meghatározott minimálbér, és a szavazók 2014-ben elutasították egy nemzeti szintű bérminimum (22 frank/óra) bevezetésének lehetőségét. Genf lakosai maguk is korábban már két alkalommal – 2011-ben, majd 2014-ben – mondtak nemet egy helyi szinten érvényes minimálbérre. Most a 26 svájci kanton közül – Jura és Neuchatel után – harmadikként hagyták jóvá az órabérminimum bevezetését. A jövő év elején Ticino is csatlakozik hozzájuk, Basel-Stadt kantonban pedig népszavazáson döntenek e kérdésben.

A vasárnap tartott országos népszavazáson, amelyen számos fontos kérdésben nyilváníthattak véleményt a szavazójoggal rendelkező polgárok, kezdve az európai uniós munkavállalók szabad mozgásának korlátozását célzó javaslattól a vadászgépbeszerzésen és farkasvadászaton keresztül a helyi fontos ügyekig, a genfiek 58,2 százaléka támogatta a szakszervezetek által javasolt bérminimum bevezetését. A 23 svájci frankos (25,21 eurós) órabérminimum a heti 41 órás munkaidővel számolva 4086 frankos havi fizetést jelent. A szakszervezetek azzal indokolták az összeget, hogy ennél kisebb jövedelemből lehetetlenség emberhez méltó megélhetést biztosítani. Abban, hogy a szegénység és bizonytalanság kezelését célzó kezdeményezést ezúttal támogatta a genfiek jelentős többsége, valószínűleg szerepet játszott a vagyoni különbségeket is tovább mélyítő koronavírus-járvány. A dúsgazdag Genfben ugyanis a járvány kezdete óta a szegénység szembeszökő jeleként mindennapos látvánnyá vált, hogy nélkülözők hosszú sorokban várakoznak élelmiszerekre és más létfontosságú termékekre. Az is fontos tényező azonban, hogy Genfben kiemelkedően magasak a megélhetési költségek, részben amiatt, hogy az ENSZ és más nemzetközi szervezetek alkalmazottai adómentesen magas béreket kapnak. Egy tipikus kétszobás lakás havi bérleti díja háromezer frank, az élelmiszerárak a németországi duplájára rúgnak, egy csésze kávé pedig négy-öt frankba kerül. A Mercer nemzetközi tanácsadó cég felmérése szerint Genf a világ kilencedik legköltségesebb városa a külföldiek számára.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2020. szeptember 29. 13:27
Tegyük hozzá: a megélhetési költség Európa szerte Genfben a legmagasabb. Így kissé más a leányzó fekvése...
Bitrex®
2020. szeptember 29. 07:46
Na, befürdött devizahitelesek. Lehet menni Genfbe mosogatni, pincérkedni, taxizni. De legalább két nyelvet kell beszélni a négy hivatalosból.
Robur
2020. szeptember 28. 23:16
Hülye svájciak.
Csigorin
2020. szeptember 28. 22:08
igen, ez nagyon jol hangzik, csak add ossze, hogy akkor kb 3000 eurora jon ki havonta. Mikozben ugye "Egy tipikus kétszobás lakás havi bérleti díja háromezer frank" akkor mennyi is marad neki? majdnem semmi. sajat lakasrol meg az ember nyugaton ne is almodjon. a minimalber ott is csak tengodni eleg, ahogy barhol. es nyugaton nincsenek akkora berkulonbsegek, ott egy mernok, vezeto nem keresi meg a minimalber tizszereset, hanem maximum 2-3szorosat. lehet matekozni hogy milyen sokat keres, de sokat is kolt... ha idejon akkor persze o a kiraly, de ne felejtsuk el, hogy Gulliver csak Liliputban orias, otthon o is atlagos ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik