Álljon ki a magyar Országgyűlés a belarusz nép mellett!

2020. szeptember 28. 14:14

Szél Bernadett
MTI-OS
Ötvenedik napja hallgat a magyar kormány arról, mi az álláspontja az egyre súlyosbodó helyzetről.

„Országgyűlési határozati javaslatot nyújtok be azért, hogy végre Magyarország is kifejezze szolidaritását a belarusz néppel, és világos üzenetet küldjön a nem demokratikusan megválasztott, illegitim elnök felé. Ötvenedik napja tartanak a tiltakozások a választási csalással hatalomra került Lukasenka ellen Belaruszban. Ötvenedik napja hallgat a magyar kormány arról, mi az álláspontja az egyre súlyosbodó helyzetről. Hiába várunk arra, hogy Orbán Viktor határozottan elítélje a tüntetők elleni hatósági erőszakot, hiába várunk arra, hogy illiberális befolyását latba vetve követelje a tüntetők szabadon bocsátását – a miniszterelnök nem fog saját hű szövetségese ellen fordulni. Ezért kezdeményezem most a magyar Országgyűlés állásfoglalását Belarusz ügyében.

A határozattal az Országgyűlés – összhangban a Lengyel Szenátus hasonló határozatával és a lengyel miniszterelnök nyilatkozataival – kifejezné, hogy nem ismeri el a belarusz választások eredményét, nem tekinti legitim elnöknek Lukasenkát, illetve felszólítaná a belarusz vezetést, hogy állítsa le az állampolgárokkal szemben alkalmazott rendőri erőszakot, engedje szabadon az őrizetbe vett tüntetőket, és kezdje meg az új, szabad és demokratikus választások előkészítését. Fontos, hogy a határozattal Magyarország üzenjen: a belarusz néppel vagyunk!

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő”

(MTI-OS)

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez se nem miniszterelnök és Orbán sem vetette tömlöcbe.

Nyanyus, Magyarország csatlakozott az idevágó közös EU-állásfoglaláshoz. Értve?

Én nem tudom, mi van ott.
Hogyan élnek az emberek, van-e munkájuk, mennyit ér a fizetés, szidhatják-e Lukasenkót, baja lenne-e valakinek ha pl. L1G-t mondana...stb.
Nekem Magyarpország a hasonlítási pont
Ha ott is ilyen diktatúra van mint itt, ha ott os ezt csinálja az ellenzél, akkor Szél Bernadett marhaságokat beszél. Ha rá hallgatnánk akkor az beavatkozás egy ország belügyébe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés