Választásokat befolyásoló kínai oldalakat távolított el a Facebook

2020. szeptember 23. 7:32
William Evanina, az amerikai elhárítás vezetője úgy nyilatkozott, Peking kiszámíthatatlannak tartja Trumpot, és arra törekszik, hogy veszítsen Joe Bidennel szemben.

Az amerikai és a világ egyéb országainak választásait befolyásolni szándékozó, Kínához köthető oldalak hálózatát távolította el a Facebook – tudatta helyi idő szerint kedden a közösségi oldalt működtető vállalat. A Facebook tájékoztatása szerint azonban az amerikai politikai akarat befolyásolására irányuló tevékenység csak töredéke volt az oldalak aktivitásának, és főleg délkelet-ázsiai országokra, például a Fülöp-szigetekre összpontosítottak. Az amerikai választásokkal kapcsolatban főleg Donald Trump elnököt, demokrata párti kihívóját, Joe Bident és Pete Buttigieg korábbi demokrata elnökjelölt-aspiránst támogató üzeneteket osztottak meg. A Facebook nem kötötte egyértelműen a kínai kormányzathoz a kamuoldalak működését. A vállalat közleménye szerint az oldalak működtetői virtuális magánhálózat (VPN) használatával igyekeztek elkendőzni kilétüket.

Az amerikai hírszerzés a múlt hónapban figyelmeztetett, hogy Oroszország, Kína és Irán is megpróbálhat beavatkozni az elnökválasztásba. William Evanina, az amerikai elhárítás vezetője úgy nyilatkozott, hogy Peking kiszámíthatatlannak tartja a hivatalban lévő Trumpot, és arra törekszik, hogy veszítsen Joe Bidennel szemben.

(Szöveg, fotó: MTI/AP/Richard Drew)

 

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hogy van kínaiul, hogy Goodfriend?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés