„Kell-e már kötözni?”

2020. szeptember 22. 7:43

Csillag István
Népszava
Minden várakozás ellenére az Orbán-rendszer őrültségei és túlkapásai jottányit se konszolidálódtak, sőt ebben az évben újult erővel folytatódott az „őrjöngés”.

„»Hazament s nekiállt otthon a hajának, /    nekiesett tépni, homlokát öklözni:/     Csak    lesték a szolgák: kell-e már kötözni?«
Arany János: Toldi (Nyolcadik ének)

Legutóbbi írásom címét barátaim javaslatára változtattam az eredeti »kötözni«-ről – a szerintük jobban érthető és az uszító plakátözön várható következményeiről írt cikk tartalmával jobban összhangban lévő –  »költözni« szóra. Most visszatérek az eredeti ötlethez: a »kötözni« címhez, azaz Arany János Toldija Nyolcadik énekéhez, abban is Toldi Györgynek, Toldi Miklós bátyjának őrjöngési jelenetéhez, mert a korábbi írásom megjelenése óta az Orbántól mindenben függő hatalom újabb és a közönséget provokáló őrültségeket tett és mondott. Aki szerette a magyar irodalmat, jól emlékszik, hogy szól a Toldi.

Tapasztaltuk, hogy minden várakozás ellenére (ld. Stumpf István) az Orbán-rendszer őrültségei és túlkapásai jottányit se konszolidálódtak, sőt ebben az évben újult erővel folytatódott az »őrjöngés«, és Orbán megfiatalodva látott hozzá teljhatalma megerősítéséhez, amelyhez – a kezdeti bizonytalankodás ellenére – a koronavírus elleni védekezés és az ezzel összefüggésben ledermesztett gazdaság élesztése újabb lehetőséget szolgáltatott. Mint Putyin (és a túlélő szovjet, primitív, értelmiségellenes gondolkodás) legjobb követője ebben az évben végképp kiutálta a CEU-t, a Közép-Európai Egyetemet, majd – ahogy Sztálin és Putyin – a Magyar Tudományos Akadémiát herélte ki, vágta le róla a tudományos kutatás autonómiát élvező és csak ilyen körülmények között működőképes intézeteit.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csillag úr néha a Klubrádióban szokott őrjöngeni.

Erre nem emlékszem, de nem is ezért "szeretjük".

Medgyessy őrá gondolt, amikor lekorruptozta az SZDSZ-t?

Nicsak ki beszél a Népszavában? Csillag István!

Medgyessy Péter 2004-ben a Népszabadságban megjelent interjúban beszélt arról, hogy az SZDSZ "tele van korrupciós ügyekkel" és ezzel összefüggésben egy kormány-átalakítás során le akarta váltani Csillag István (Strabag Demokrata) gazdasági minisztert.
Mi lett a vége?
Nem Csillag István lett leváltva, hanem Medgyessy, akinek utódja Gyurcsány lett.

Részemről 90-től döglődött az SZDSZ, mert akkor akkor rájuk szavaztam, de soha többet.
Döjfös, sunyi "Isten ajándékai".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés