Lengyelország melletti állásfoglalást fogadott el az Országgyűlés európai ügyek bizottsága

2020. szeptember 22. 14:47
Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint a Lengyelországról elfogadott EP-dokumentum megbélyegzi a hagyományos heteroszexuális házasságot és a családokat támogató lengyel politikát.

A nagyobbik kormánypárt kezdeményezésére Lengyelország melletti szolidaritásról szóló állásfoglalást fogadott el az Országgyűlés európai ügyek bizottsága kedden. Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője az ülés után tartott sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy az EP bevándorláspárti baloldali képviselői már nemcsak a bevándorlókat akarják ráerőltetni az uniós tagállamokra, hanem saját szélsőséges ideológiájukat is.

Hörcsik Richárd, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának fideszes elnöke azt mondta: az Európai Parlament szeptember 17-én egy olyan határozatot hozott a lengyel jogállamisággal összefüggésben, ami nélkülözi az objektivitást és valótlan állításokat tesz. Ideológiailag motivált, politikai zsarolás Lengyelország ellen a dokumentum – értékelt a kormánypárti politikus, aki szerint az EP túlterjeszkedik a hatáskörén, olyan dolgokba kíván beleszólni, ami az uniós szerződés szerint nem dolga, hanem tagállami hatáskör. A magyar Országgyűlés képviselői elfogadhatatlannak tartják ezt a politikai zsarolást, ami méltatlan az európai parlamenti demokráciához – mutatott rá.

Az állásfoglalásban többek között kitérnek a két nép közötti szoros történelmi sorsközösségre, és felhívják a figyelmet arra, hogy nem csupán a két ország kormánya, hanem parlamentjei és az európai ügyek bizottságai is együttműködnek az európai fórumokon. Hangsúlyozzák, hogy minden olyan hatáskör, amelyet az európai szerződés nem ruház az unióra, a tagállamoknál marad. Különösen a büntetőjog, az igazságszolgáltatás, az oktatás és családjog. Rámutatnak, hogy a jogállamiság védelme az Európai Unió tagállamaiban nemzeti alkotmányos intézmények felelőssége. Felhívják a magyar kormányt, hogy folyamatosan álljon ki Lengyelország mellett az Európai Tanács ülésen, és törekedjen a hetes cikkely szerinti eljárás mielőbbi lezárására. Hidvéghi Balázs kiemelte: a Lengyelországról elfogadott EP-dokumentum megbélyegzi a hagyományos heteroszexuális házasságot és a családokat támogató lengyel politikát.

A jelentés kitér a gyermekek számára nyújtandó szexuális nevelésre is, értekezik a homofóbiáról, LMBTQ-közösségről, és ezzel összefüggésben fogalmaz meg követelményeket, kritikával illeti a lengyel pedofíliaellenes törvényt is. Élesen elítélik továbbá a lengyel püspöki kar állásfoglalását ezen erkölcsi kérdésekben. Innen már csak egy lépés az orwelli gondolatrendőrség bevezetése – értékelt. Szerinte ezen kérdéseknek semmi köze a jogállamisághoz, ez egy ideológiai támadás, egy politikai zsarolási kísérlet, egy megfélemlítési akció. Kijelentette, fontos, hogy kiálljanak Lengyelország mellett, senki sem mondhatja meg a közép-európai nemzeteknek, hogy mit gondoljanak a családról, a házasságról. Magyarország szolidáris Lengyelországgal, elutasítják ezt az alantas támadást – szögezte le Hidvéghi Balázs.

(MTI)

 

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés