Plágium-önkormányzat Szentendrén

2020. szeptember 18. 10:03
Plágiumbotrányba keveredett a szentendrei önkormányzat: a szeptember 9-i képviselő-testületi ülésre beterjesztett „Szentendre Klímastratégiájáról” címmel ellátott dokumentumról kiderült, hogy szinte teljesen megegyezik a XII. kerületi önkormányzat tíz évvel ezelőtti tanulmányával.

Szentendre Klímastratégiájáról – ez a neve annak a szentendrei önkormányzat által készített dokumentumnak, amely gyakorlatilag megegyezik a hegyvidéki önkormányzat megbízásából az MTA Szociológiai Kutatóintézet által készített 2010-es tanulmánnyal.

Lapunk megkereste a szentendrei képviselő-testületben jelenleg kisebbségben lévő helyi Fidesz-csoportot is, mivel az ügyet ők hozták a testületi ülésen nyilvánosságra. Azt, hogy az anyag szinte szóról szóra egyezik a hegyvidéki klímastratégiával, Laárné Szaniszló Éva, Szentendre fideszes frakcióvezetője szúrta ki, miután érezte, hogy a dokumentum stílusa nem hasonlít az azt jegyző Hernádi Krisztináéhoz, a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TÉSZ) képviselőjéhez. Laárné rákeresett hát az interneten, és a Google azonnal ki is dobta a másolt dokumentumot. Összehasonlítva a két stratégiát, valóban

már a tartalomjegyzék és a vezetői összefoglaló is szóról-szóra megegyezik,

Hernádi Krisztina egyszerűen csak kicserélte a két város nevét egymásra.


A helyiek szerint nemcsak Szentendréhez, hanem Hernádi Krisztinához is méltatlan ez az ügy, főleg, hogy

a stratégia alkotójának a klímaügy a szakterülete,

ugyanis környezetkutató geográfusként húsz éve foglalkozik természet- és környezetvédelemmel. Ráadásul Hernádi tanár is, így nyilván pontosan tudhatja, mit jelent a plágium.

Az eredeti és az arról másolt dokumentum alapján úgy tűnik, a képviselőnő a XII. kerületi stratégiából mindössze a számokat, adatokat, grafikonokat, a Szentendrére nem passzoló dolgokat törölte ki és csak a maradék általános szövegrészeket hagyta benne, így lett az eredetileg 68 oldalas dokumentumból 36 oldal. Még a lábjegyzetek is ugyanazok, a mellékletek és sorrendjük is, de jelentős szövegkivágásokkal. Fontos viszont, hogy a szövegben sehol nincs hivatkozás az eredeti hegyvidéki anyagra. Kétségtelen, hogy a képviselőnő az anyaghoz itt-ott hozzáfűzött némi saját szöveget is, de azon részek a szöveg tizedét sem haladják meg.

Információink szerint a helyiek nem értik, hogy Hernádi vagy Szentendre vezetése a történtekért semmilyen módon nem vállal felelősséget, sőt, a városháza azzal mentegeti Hernádit, hogy a másolt klímastratégia szabadon letölthető volt. „Az, hogy egy dokumentum elérhető az interneten nem érv amellett, hogy a forrás megjelölése nélkül le is lehet másolni.

Az ügy nagy port kavart helyben, sokan felháborodtak,

viszont a megoldás kulcsa a városvezetés kezében van, jó lenne, ha meghoznák a megfelelő döntéseket és rendes kerékvágásban folyhatna tovább az önkormányzati munka, levetve a súlyos jogi és etikai vétségnek súlyát” – érzékeltette a helyi közhangulatot egyik forrásunk.

A helyi Fidesz felkereste Fonti Krisztinát, a XII. kerületi alpolgármestert, akitől megtudták, tőlük sem kért engedélyt Hernádi a klímastratégiájuk lemásolására, annak ellenére sem, hogy a dokumentum az ő tulajdonuk, az önkormányzat költségvetéséből finanszírozták elkészítését.

Azóta sem Hernádi Krisztina, sem Fülöp Zsolt polgármester és egyik frakciótársuk sem határolódott el az esettől. Leszámítva a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület egyik képviselőjét, dr. Almási Csillát, aki szeptember 14-én reggel bejelentette, hogy kilép a koalícióból, otthagyja a TESZ-t, az elmúlt napok eseményeinek hatására. 

Hernádit és a XII. kerületi önkormányzatot is megkerestük

A Mandiner e-mailben kereste meg Hernádi Krisztinát, kíváncsiak voltunk, hogy kért-e engedélyt akár a XII. kerületi önkormányzattól, akár a hegyvidéki dokumentumot készítő MTA Szociológiai Kutatóintézetétől vagy az eredeti tanulmány szerzőitől, hogy a szóban forgó stratégiát oldalakon keresztül idézze. Szerettük volna azt is megtudni, hogy fizetett-e azért akár az MTA Szociológiai Kutatóintézetének vagy az eredeti szerzőknek, hogy tanulmányukat felhasználhassa, ha igen, mennyit. Illetve azt a kérdést is feltettük, hogy Szentendre polgármestere, vagy a frakciótársai tudtak-e a tanulmány eredetéről, ha igen, mikor és hogyan értesültek róla. Hernádi Krisztina ezidáig nem válaszolt kérdéseinkre, ha kapunk választ, frissítjük a cikket.

Szintén e-mailben fordultunk a XII. kerület önkormányzatának sajtófőnökéhez is, arra voltunk kíváncsiak, hogy Hernádi Krisztina vagy a szentendrei önkormányzat megkereste-e őket szeptember 9-e előtt, hogy a hegyvidéki önkormányzat által megrendelt, kifizetett és elfogadott stratégiai dokumentumot fölhasználhassa. Afelől is érdeklődtünk, hogy egyetértenek-e azzal, hogy az önkormányzatuk által megrendelt és kifizetett dokumentum szabadon felhasználható, valamint, hogy mit gondolnak arról, hogy még csak forrásmegjelölést sem alkalmazott a másoló. Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy mekkora összeget fizetett ki a hegyvidéki önkormányzat a tízéves stratégia megírásáért az alkotóknak. Ha kapunk választ, frissítjük a cikket.

***

A címlapképen Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere és Hernádi Krisztina önkormányzati képviselő látható, forrás: a Fidesz Szentendre közösségi oldala (Facebook)

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A mószerváltás előtt főleg vagyoni tulajdont loptatok, most már szellemit is. Megérkezett a sugárzó jövő a kommunista embertípusával.

Ha már felvetetted, akkor sorold a példákat!

Itt azért mégsem a saját képviselő testületét vert át valaki. Mint a rádiófrekvencia pályázatokkal sem.

Nono.
Schmitt Pálon kívül volt más kormányoldali elkövető is.

ÖÖÖgyesen elfeledkeztél
a derék Semjén Zsolt min.eln.h. és fővadász által elkövetett
plágiumról:
https://hvg.hu/itthon/20121211..

De természetesen EZ SEM MENTI a szentendrei képviselőnőt.
Bukta...

A szentendrei széndioxid ugyanolyan, mint a Pokorni-féle.

Megírják a klímastratégiát, copy/paste , kiszámlázzák, azt se tudják holnap milyen idő lesz.

Hát, te tényleg nagyon sötét lehetsz.

Válaszok:
Berecskereki | 2020. szeptember 18. 14:38

Mit várhatunk a diplomás kommunistáktól?
Ennyi telik tőlük, hogy még a főváros SZMSZ-ét sem ismerik.

,,Hát, te tényleg nagyon sötét lehetsz.,,

Na ja!
Ha lemegy a bányába a szén ijedségében feljön.

Lehetne érthetőbben? Vagy a sületlenség elvtársi privilégium.

21. századiak, na...

Az a röhej, hogy ezt az egészet simán meg lehetett volna oldani. A delikvens megkeresi a XII. kerületet ( ők fizettek a Tanulmányért), hogy annyira jó, hogy vázként fel szeretné használni Szentendrén, amiért nem kap majd díjazást (?). Majdnem biztos, hogy egy 10 éves anyagnál megkapja az engedélyt, és ő Tanulmánya elején köszönetet mond a Jogtulajnak. Különben az Egyetemen több hasonlóval találkoztam, a koleszban a végzősök ott hagyták az anyagot, de azért még elég jó volt a memóriám, felismertem a korábbi munka irodalmi részét és újraírattam.

Válaszok:
Box Hill | 2020. szeptember 18. 20:10

Azt még nem tudjuk, mert ha a jogtulajdonos perli a tolvaj állami alkalmazottat, akkor az még sokba kerül. Nálunknál normálisabb országokban még annál is többe.

Nem ilyen egyszerű. Az adás-vételi szerződés egy felhasználásra szólt vagy számosra?
Ha csak egyre, akkor a vásárló nem rendelkezik a további felhasználások felett.

Válaszok:
Gregorius | 2020. szeptember 18. 23:03

Perelted a szellemi tulajdonod tolvajait?

Persze, de általában a Szerződésben kitérnek arra, hogy a tulajdonjog a Megrendelőé, kivéve akkor, ha ő azt nyomatott vagy egyéb formában továbbértékesíti. De a Szerződésben tényleg egyéb részleteket is bele lehet foglalni. ( Itt nyilván nem, de az enyémekben gyakran benne volt az, ha szabadalmazható a megoldás, akkor azon százalékosan hogyan osztozunk a Megrendelővel.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés