Esper: Az amerikai hadiflotta a kínainál mozgékonyabb és autonómabb lesz

2020. szeptember 17. 7:06
A védelmi tárca 2021-es költségvetési terve 207 milliárd dollárt szán a hadiflottára, mondta a miniszter.

Szembesülve Kínának a Csendes-óceánon folytatott expanziós politikájával, a Pentagon dollármilliárdokat tervez beruházni az Egyesült Államok hadiflottájának fejlesztésébe, hogy azt mozgékonyabbá, autonómabbá és halálosabbá tegyék – mondta egy szerdai tanácskozáson Mark Esper amerikai védelmi miniszter. A Pentagon 2045-re olyan felszíni és víz alatti hadihajókat akar építtetni, amelyek képesek legénység nélkül, szakadatlanul cirkálni az óceánokon, és nem invesztálna hatalmas repülőgép-hordozókba, mert azok csak jelentős haditengerészeti légierő kíséretében tudnak helyet változtatni és minden évben hónapokra le kell álljanak a karbantartási munkák idejére.

„Egyre többet kell majd költenünk hajók építésére, ezért vissza kell térnünk ahhoz, hogy a haditengerészet a Reagan-korszakhoz hasonlóan 13 százalékkal részesüljön a katonai költségvetésből a jelenlegi 11 százalék helyett” – jelentette ki Esper a Rand Corporation nevű amerikai agytröszt székhelyén tartott tanácskozáson. A védelmi tárca 2021-es költségvetési terve 207 milliárd dollárt szán a hadiflottára – ismertette Esper. A 2 százalékos növekmény 4 milliárd dolláros többletet jelent, azaz ennyit lehet majd minden évben új hadihajók építésére fordítani. „A kínai fegyveres erőknek mindenekelőtt a hajózás terén megnyilvánuló destabilizáló tevékenységével szemben az Egyesült Államok képes kell legyen nemcsak arra, hogy Kínát elrettentse minden konfliktustól, de ha szükséges arra is, hogy győztes csatát vívjon meg a tengeren”– jegyezte meg a Pentagon főnöke, emlékeztetve arra: az Egyesült Államok célul tűzte ki, hogy a hadiflotta hajóinak számát tíz év alatt 355-re növeli a jelenlegi 293-ról.

Ahhoz, hogy az Egyesült Államok képes legyen fenntartani dominanciáját a tengereken 2045 távlatában, a cél „egy légi, felszíni és tenger alatti kapacitásai tekintetében kiegyensúlyozottabb haditengerészet megteremtése” – tette hozzá a miniszter. Említést tett arról is, hogy az eddiginél több és kisebb hadihajóban gondolkodnak, amelyek a 2016-ban vízre bocsátott Sea Hunter drónhoz hasonlóan távirányítással vagy akár teljesen autonóm módon hajthatják majd végre feladatukat, legyen az rakéták kilövése, aknák telepítése, utánpótlás szállítása vagy felderítés.

(MTI)

(Fotó: Az amerikai védelmi minisztérium által 2017. augusztus 2-án közreadott felvételen az új, elektromágneses indító-berendezést (EMALS) tesztelik az amerikai légierő egyik F/A-18F Super Hornet harci gépével az új, Ford osztályú Gerald R. Ford anyahajó felett az Atlanti-óceánon 2017. július 28-án. MTI/EPA/Amerikai védelmi minisztérium/Erik Hildebrandt)

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés