Korai még temetni az MSZP-t – Hiller István a Mandinernek

2020. szeptember 17. 6:00
Az MSZP életben van, bár az EP-választások után valóban megroggyant, és óriási hátránya, hogy a falvakban alig van jelen – vélekedik Hiller István, aki akkor volt a párt elnöke, amikor még meg tudták verni a Fideszt. Az MSZP a legrégebbi baloldali brand a palettán, de az ellenzéki szavazókért folyó versenyből eddig nem jött ki jól, támogatottsága a mélyponton. A hétvégén tisztújító kongresszust tartanak, az új vezetéssel futnak majd neki a 2022-es kampánynak. Az Országgyűlés alelnökét, az MSZP várható új választmányi elnökét kérdeztük a megújulás esélyeiről, a baloldali értékekről, valamint az ellenzéki kényszerkoalíció életképességéről. Interjúnk.

***

Megmenthető még az MSZP? Sokan már temetik a pártot, az olvadást a megsemmisülés előtti fázisnak ismerik a politikai elemzők...

Én is hallom a siratókórusok koncertjét. Csak vigyázva, óvatosan a hangszálakkal, mert még sokáig tarthat a hangverseny! Az MSZP életben van.

A felmérések szerint 30 éves történetének mélypontján van a párt. Milyen rossz döntések, hibák történtek, amelyekről a párt tehet, illetve melyek azok a körülmények, amelyekről nem tehet a párt, de ellene hatottak?

A teljes és kimerítő válasz nyilván egy külön interjút igényelne. Most csak annyit, hogy a demokratikus oldalon a pártok között nagy a szavazói átjárás. Ezt egyébként nem tekintem véglegesen egyirányúnak.

Az biztos, hogy a legutóbbi európai parlamenti választás az MSZP számára súlyos kudarc volt.

Én személyesen is így éltem meg.

A jelenlegi mérések tehát rosszak, bár tudjuk, nem közvélemény-kutatást kell nyerni. Mégis, ezek az adatok jeleznek választói elégedetlenségeket. Saját választóinak jelentős része elhagyta az MSZP-t. Az MSZP egy ponton letért a szocdem irányvonalról, és emiatt büntették meg választói?

Annyira szeretném, ha a szavazók többsége politikai irányzatok, értékrendek, programok alapján döntene. Meg azt is szeretném, hogy legalább a választási kampányban legyenek, lehessenek nyilvános, a közszolgálatinak nevezett televízió által közvetített szakmai viták, főként miniszterelnök-jelölti vita. Hát nem miattunk nincs!

Az MSZP egyébként vállaltan szociáldemokrata párt,

egyszer kormányon, egyszer ellenzékben.

Sem a DK, sem az MSZP nem igazán karakteres baloldali párt. A baloldali-liberális vonalról vissza kéne térni a szociáldemokrata irányra?

Dettó.

 

Hiller István az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén 2019 novemberében


Szerethető, nem radikális, baloldali” MSZP megteremtésére van szükség – nyilatkozta nekünk tavasszal. Miként?

Ez azt jelenti, hogy a racionális, szakmai alapú politizálás mellett szükség van érzelmi politizálásra is. Ebben a kérdésben az MSZP-nek van mit pótolnia.

Szerethetőség nélkül nincs meg a kormányzóképesség üzenete.

A választók bizalmának elnyeréséhez az egyikre éppúgy szükségünk van, mint a másikra. A másik két jelző pedig nem szorul különösebb magyarázatra: mindig az Európához tartozást, a nyugati orientációt támogattuk, egy olyan országot, ahol mindenkinek egyenlő hozzáférése van az egészségügyi ellátáshoz, minden gyermek egyenlő színvonalú oktatást kap, és ahol a jelenleginél igazságosabb a nyugdíjrendszer.

2020-ban melyek lehetnek a jelszószerűen is felmutatható baloldali értékek?

Szabad ország - szabad oktatás! Színvonalas egészségügyet mindannyiunknak! Igazságosabb nyugdíjrendszert!

Pulai András szerint az MSZP egyik baja, hogy sérült a brand-je. Hogyan lehet újraépíteni a sérült MSZP brand-et?

Egy brand fontos ismertetőjele és vitathatatlan pozitívuma, ha sokan ismerik.

Az MSZP brand-je 31 éves, rengetegen ismerik az országban, jól azonosítható. Eszünk ágában sincs kidobni az ablakon.

A megújítása pedig az épp most megválasztandó elnökség feladata és célkitűzése a választásokig.

Hiteles baloldali emberek kellenek ehhez. Van elég a pártban?

Az önkormányzati választás ellenzéki sikere és az MSZP szerepvállalása ebben azt bizonyította, hogy igen, van. Nemény András, Őrsi Gergely, Tüttő Kata, Halmi József, Kis Andrea és sok társunk a fővárosban és vidéken élő példák arra, hogy ez így van. Helyben megválasztott, elfogadott, hiteles politikusaink ők. Kimondottan sokat várok tőlük és a többi megválasztott polgármesterünktől, önkormányzati képviselőnktől.

 


Hiller István felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén, előtte ül Kunhalmi Ágnes – az MSZP várható választmányi elnöke és egyik  jövőbeli társelnöke


Kovács László többször elmondta: az MSZP korábbi népszerűségének visszaszerzéséhez olyan emberek kellenek a párt vezetésében, akik öt fontos tulajdonsággal rendelkeznek, mind az öt „t” betűvel kezdődik: tehetség, tudás, tapasztalat, teljesítmény, tisztesség. Hány ilyen vezetőjelöltet lát a pártban?

Egyetlen társam tisztességét sem kérdőjelezem meg, sőt, kiállok értük. Persze, még sokszor eltérő a tapasztalat, még bizonyításra vár az országosan elismert teljesítmény, a tudás meg soha nem lehet lezárt. Egyébként az enyém sem az. Mindegyik jelöltben, aki a párt országos irányításában részt akar venni, látom a tehetséget. Másmilyen az egyiké, másmilyen a másiké, de mindegyikben ott van.

Társelnöki rendszer lesz. Miben hozhat ez a forma frissességet, újszerűséget a pártba?

Én ezt egy lehetőségnek, jó lehetőségnek látom. De valójában annyit ér, amennyit kihoznak belőle.

Az első társelnök-párosnak ezért különösen nagy a felelőssége.

A női társelnök Kunhalmi Ágnes lesz, a férfi Tóth Bertalan. „Koncepciózus, erős vezetés lesz”, ahogy tavasszal nekünk ennek szükségességét ön megfogalmazta?

A társelnöki megbízatásra Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan deklaráltan közösen készültek fel, néhány nappal ezelőtt együtt álltak az MSZP Kongresszusának jelölőbizottsága elé. Van koncepciójuk, és ezt írásban le is tették a Kongresszus asztalára.  Együtt hirdettek csapatot, vállaltan együtt társelnök-jelöltek. Remélem, sikerül nekik. Az MSZP közös érdeke ez.

Mesterházy Attila nem indul. Nem aggályos az eljárás, amely miatt végül kiszorult?

Szekeres Imréék - a jelölőbizottság - döntését, hogy zárt listás szavazás lesz a jelenlegi járványügyi kényszerhelyzetben, logikusnak és az alapszabályunknak megfelelőnek látom. Azt kimondottan sajnálom, hogy Attila nem állít saját csapatot.

Szerettem volna, ha több, de legalább két lista versenyéből születik meg a végeredmény.

Nem felejtem el, hogy Mesterházy Attila az addigi legnehezebb időben, 2010-ben vállalta a miniszterelnök-jelöltséget és volt a párt elnöke. Embert próbáló és kimondottan hálátlan feladat volt. Ma közülünk ő viseli a legmagasabb nemzetközi tisztséget, a NATO Parlamenti Közgyűlésének elnöke. Először magyarként.

Ön többször jelezte: a választmányi elnöki pozíciót szívesen vinné, és most ön az egyetlen jelölt a tisztségre. Miért ezt találja a megfelelő posztnak maga számára?

A Választmány a párt parlamentje. A stratégia, a választási felkészülés, a lehetséges szövetségesekkel való együttműködés kialakításának meghatározó fóruma. A Választmány dönt a párt majdani országos listájáról. Egyébként meg,

terveim szerint minden lényeges belső vita legitim színhelye.

Fontos feladatnak érzem, kedvem és ambícióm is van hozzá. Ha a társaim megszavaznak, szívesen csinálom.

 

Hiller István beszédet mond az MSZP EP-választást előkészítő, tavaly februári kongresszusán


Milyen állapotban van a párt a helyi szervezetek szintjén? Milyen a fundamentum, amelyre újra építkezni lehet?

A Pest megyei szervezeteinket újra kell alakítani. Ennek a munkának az irányítását vállaltam. Egyébként az ország összes többi választókerületében létezik és működik MSZP szervezet. Önkormányzati képviselőink száma másfélszerese a 2019 előttinek, és sokkal több polgármesterünk van, mint korábban. Hozzá kell tenni, hogy minden esetben olyan társunkról van szó, akit az ellenzék közösen támogatott, de az MSZP jelölte. A fővárosban és a vidéki városaink többségében élő szervezettel rendelkezünk.

Ugyanakkor a falvak világában szinte alig vagyunk jelen.

Pontosan tudom, hogy ez mit jelent a választásokon. Az elkövetkező bő egy év egyik legfontosabb feladata ez a terület. Nem csak nekünk, hanem az ellenzék egészének.

Az ellenzék fő célja a 2022-es kormányváltás. Ön pedig úgy fogalmazott nekünk anno: „a választók azt üzenték nekünk, hogy ha összefogunk, akkor nyerünk; ha nem, akkor nem nyerünk”. Az összefogásban való feloldódás nem jelenthet veszélyt az MSZP számára?

Inkább vagyok egy győztes összefogás részese, mint egy „csakazértis megmutatjuk egyedül” vesztes társaság tagja. A választókra kell hallgatni! Az ellenzékkel szimpatizálók döntő többsége azt akarja, hogy

minden választókerületben egy ellenzéki jelölt legyen, közös lista és közös miniszterelnök-jelölt.

Feloldódás: nem, együttműködés: igen!

Jelenleg az EP-választásokon előretört DK a baloldal vezető ereje. Egy MSZP közeli forrásunk szerint a politikusok átcsábításával a DK „háttérüzenete az lehet, hogy aki 2022-ben nincs velünk, az 2024-ben nem lesz újrajelölve”. Az MSZP is jelezte, hogy nem fog támogatni olyan politikust, aki az MSZP támogatásával vált képviselővé, polgármesterré, majd otthagyta a pártot. Nem feszítheti szét az összefogást ez az igazodási kényszer?

Hadd bontsam ketté a választ! Az „MSZP közeli forrás” nekem annyit jelent, mint Anonymus születési anyakönyvi kivonata. Nem hitelt érdemlő. Ettől még a kérdésben megfogalmazott állítást lényegesnek tartom. 2024-ről, vagyis a soron következő önkormányzati választásról, az azon indulókról beszélni 2022, vagyis az országgyűlési választások eredményének ismerete nélkül nem lehet, és nem is érdemes.

Az összefogás jelenleg bomlik több önkormányzatban. A kérdést sokan felteszik: mi a garancia, hogy egy 2022-es ellenzéki győzelem esetén nem jelenik majd meg ez a széthúzás országos szinten is, a kormányzás szintjén is?

A koalíciós kormányzás már csak ilyen. Egyébként sokkal-sokkal több helyen jól, a vártnál is jobban működik, mint ahány településen, önkormányzatban probléma van. De kétségkívül igaz, a ma még ellenzékben lévő pártok hosszú éveken keresztül néhány kerület, város kivételével nem voltak döntéshozó, irányító pozícióban. Mindannyiunknak,

minden részt vevő pártnak elemi érdeke, hogy az önkormányzatokban jól tudjunk élni a választói bizalommal.

Kiemelten igaz ez a fővárosra és Karácsony Gergely főpolgármesterre. Már csak azért is, mert biztos vagyok benne, nem kevés múlik ezen. Nem csak ezen, de ezen is. Például a választási győzelem.

--

fotó: MTI

Összesen 152 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A gödröt magatoknak ti ástátok meg.
Bele is felküldtetek, majd, Gyurcsány rátok szórja a földet.
És annyi, meg egy Bambi.

Persze. Nem eltemetik, hanem szétszórják.

Az MSZP egyszerre akar(t?) kommunista utódpárt és szocdem lenni.

Alig két évvel ezelőtt még az ő hátukon jutott parazitaként a parlamentbe a Párbeszéd.

Mára az MSZP is Párbeszéddé süllyedt...

A keselyűk majd széthordják.

Az MSZP temetésének korrekt dátuma 1989 lett volna, de ellacafacázta a jóérzésű társadalom.

MSZMP to mszp. Mindegy mit temetünk én azt látom komcsi mindig lesz. Ez egy végtelen küzdelem

Hiller, az egyetlen és utolsó intelligens, kulturált szocialista. Soha nem értettem, hogy miért viseli el ezt a prosztó, bunkó pártelitet.

István! Minden hasonlat sántít, de azért olvasd el Marosán, Fel kellett, hogy álljak című könyvét. De a többi könyvét is, hogy megértsd, mit jelentett igazi baloldalinak lenni, a prolikat, a munkásokat védeni, de a Te pártod, az MSZP, s az a párt , amelyikbe készültök beleolvadni, a hazai és a nemzetközi nagytőke érdekeinek a kijárója, milliárdos, leendő vezéreddel együtt.

Eddig többre tartottalak, most elnyel a láp.......

Nem értem a mandinert, miért nem szűri ki a hat osztályos bunkókat, antipli, vagy micsoda.......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés