Ferenc pápa: Az evés és a szex öröme isteni eredetű

2020. szeptember 10. 18:37
A katolikus egyházfő szerint az egyház a múltban néha túl szigorúan ítélte meg ezeket.

A környezetvédelemről és más társadalmi kérdésekről készített az olasz slow food mozgalom alapítója, Carlo Petrini egy interjúkötetet Ferenc pápával. A most megjelent könyvet a France24 szemlézte. A cikkben rámutatnak: a pápa kimondta, hogy a jó ételek vagy a szeretetteli szex öröme isteni eredetű, és az egyház néha túl szigorúan ítélte meg ezeket.

Az interjúban Ferenc pápa kifejtette, hogy valójában az „embertelen, állatias, vulgáris” örömöket ítélték el az elődei, az egyszerű örömforrásokat nem. Mint mondta, az evés öröme azért is van, hogy egészségesek maradjunk, a szex pedig azért jó, mert ettől még szebb a szerelem, és fennmarad a faj. Az ezzel ellentétes nézetek óriási károkat okoztak – tette hozzá.

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tévedsz: az emberi evés és szex nem állati evés szex, mert szellemi tartalma is van. Például, az állat nem tud éhségsztrájkolni, az ember igen. Az ember szükség esetén tudja magát megtartóztatni a szextől- pl. ha beteg a házastárs - az állat nem, mert kizárólag ösztön vezeti. Az Isten-kapcsolat az, ami lehetővé teszi az ember szellemi viselkedését.

Igaza van a pápának. Az egyháztörténelemben voltak teológusok, akik túl gyanakvóan ítélték meg a szexet, de ez sohasem volt az egyház hivatalos tanítása. Házastársak között minden szexuális ajándékozási mód lehetséges, ha kölcsönös beleegyezéssel, szeretetben történik.

Az ember viselkedésében is van biológiai, ösztön-mozzanat, s ezt átjárja a szellem, de úgy, hogy a szellem egyben felül is múlja a biológiait, nem oldódik fel abban. Például, a párok szexuálisan, "testileg is" kívánják egymást, de az erotika közegébe emelve a testi-biológiai mozzanatot, s ezt értelmes-szellemi módon még variálni is tudják.

Nem gondolom, hogy ez félelmetes, mert az emberi szellem nyitott a lét teljességére. Másrészt, ez a valóság...

Ha neked csak ennyi jött le, akkor nem túl sok agysejttel rendelkezel.

Minden Isteni eredetű-ha van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés