Több tucatnyi tüntetőt vettek őrizetbe Minszkben

2020. szeptember 8. 22:10
Összetűzés kezdődött a rendőrök és a tüntetők – többségükben nők – között.

Összetűzés kezdődött a rendőrök és a tüntetők – többségükben nők – között, akik megpróbáltak eltorlaszolni egy utat, hogy megakadályozzák a rendőrök előrenyomulását. Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető az őrizetbe vett Marija Kalesznyikava ellenzéki aktivista szabadon bocsátását követelte kedden. Marija Kalesznyikavát, Viktar Babarika volt elnökjelölt-aspiráns kampányfőnökét, a tüntetések egyik fő szervezőjét fehérorosz médiajelentések szerint hétfőn elrabolták, majd kedden az ukrán-fehérorosz határon őrizetbe vették.

Cihanouszkaja nemzetközi nyomást szorgalmazott, hogy rákényszerítsék Lukasenkát a tárgyalásra

„Remélem, hogy rövidesen elengedik, mert a hatóságok újabb hibát követnének el, ha minden ok nélkül bebörtönöznék” – mondta a Reuters brit hírügynökségnek a Vilniusba menekült politikus, aki a hivatalos végeredmény szerint a második helyen végzett az elnökválasztáson a hatodik mandátumért induló Aljakszandr Lukasenka mögött.

„Ez a fehéroroszok országa, és meg akarjuk őrizni a függetlenségünket”

Ukrajna szerint a fehérorosz hatóságok erőszakkal akarták kiutasítani Kalesznyikavát, aki összetépte az útlevelét a határon. Fehérorosz határőrök szerint őrizetben van, de azt nem közölték, hol tartják fogva. Cihanouszkaja azt mondta, hogy Kalesznyikava közölte vele: attól tart, hogy őrizetbe veszik, egy táskába meleg ruhát és váltás fehérneműt csomagolt arra az esetre, ha börtönbe kerül.

„Csak a fehérorosz nép dönthet arról, hogyan akar élni az országunkban”

Cihanouszkaja nemzetközi nyomást szorgalmazott, hogy rákényszerítsék Lukasenkát a tárgyalásra. Litvánia, Lettország és Észtország már szankciókkal sújtott 30 fehérorosz vezetőt, közöttük az elnököt.

Litvánia hétfőn aggodalmát fejezte ki, hogy az Oroszországgal való mélyebb integrációra vonatkozó szerződés aláírása Fehéroroszország függetlenségét kockáztatná. Cihanouszkaja szerint egy ilyen megállapodás törvénytelen lenne. „Ez a fehéroroszok országa, és meg akarjuk őrizni a függetlenségünket” – mondta. „Felszólítom a vezetőket: emlékezzenek vissza, hogy csak a fehérorosz nép dönthet arról, hogyan akar élni az országunkban”.

Franciaország a lehető leghatározottabban elítélte kedden az „önkényes őrizetbe vételeket” és az ellenzék több tagjának „kitoloncolását”, egyben sürgette, hogy tisztázzák Kalesznyikava ügyét – közölte a külügyminisztérium szóvivője.

(MTI)

Címlapképen: Marija Kalesznyikavát, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács tagját támogató nőket vesznek őrizetbe rendőrök Minszkben 2020. szeptember 8-án. Fotó: MTI/EPA/str

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Címlapképen: Marija Kalesznyikavát, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács tagját támogató nőket vesznek őrizetbe rendőrök Minszkben 2020. szeptember 8-án. Fotó: MTI/EPA/str"

Én meg már azt hittem, hogy valami Brazzers videó. Egy csomó fiatal nő, akiket maszkos férfiak sarokba szorítanak, majd kisvártatva!!!

Nesze neked LMBTQ.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés