A világ legmagasabb minimálbérét szavazhatják meg a genfiek

2020. szeptember 7. 18:45
Ha megszavazzák a törvénytervezetet, az heti 40 órás munkával számolva 4086 svájci frankos havi minimálbért – körülbelül 1 millió 363 ezer forint – jelentene.

A svájci Genf kanton lakosai szeptember 27-én négy másik kérdés mellett szavaznak a világ legmagasabb minimálbéréről, hogy törvénybe kerüljön-e a 23 svájci frankos órabér (körülbelül 7650 forint) – írja az Euronews. A portál hozzáteszi, hogy ezzel Svájcban lenne a világ legmagasabb minimálbére, ami jóval meghaladja az eddigi rekorder Ausztrália minimálbérét, ahol csaknem 20 ausztrál dollár/per óra a kötelező minimum juttatás, ez körülbelül 4400 forint.

Ha megszavazzák a törvénytervezetet, az heti 40 órás munkával számolva 4086 svájci frankos havi minimálbért – körülbelül 1 millió 363 ezer forint – jelentene. Jelenleg az átlagbér 6500 svájci frank az országban. A népszavazási kezdeményezést a Communauté genevoise d’action syndicale (CGAS) genfi szakszervezet indította, és támogatja a baloldal. A kezdeményező szakszervezet véleménye szerint ennél az összegnél kevesebből nem lehet rendesen megélni. Davide de Filippo, a CGAS elnöke egy svájci lapnak azt mondta, hogy a kötelező minimálbér körülbelül harmincezer embert érint a kantonban, és a kétharmaduk nő.

A javaslat kidolgozói a svájci Neuchatel kanton rendszerét vették példaként. Ott lépett életbe Svájc történetében elsőként a minimálbér 2017-ben (16 évvel a sikeres referendum után), amit 20 frank/órában állapítottak meg. Ezt követően vezették be Jurában is. Hasonló minimumot fogadtak el Ticino kantonban is a közelmúltban, de még nem vezették be. Bázelben pedig szintén 23 svájci frank per órás bérről dönthetnek majd az emberek, de ennek a voksolásnak még nincs meg a pontos dátuma.

A portál emlékeztet, hogy kilenc évvel ezelőtt már tartottak népszavazást a kötelező minimálbérről, de akkor a szavazók 54 százaléka utasította el az ötletet. 2014-ben a legnagyobb svájci szakszervezeti szövetség országos népszavazást kezdeményezett a 22 svájci frankos minimális órabérről, és ugyan ezt a választók 76,3 százaléka elutasította, de a genfi kantonban ez az arány alacsonyabb, 66 százalék volt. A kezdeményezés támogatói ezúttal reménykedhetnek abban, hogy a minimálbér mellé állítja az embereket a koronavírus-járvány, ami rávilágított a fontosságára több alapvető, a benne dolgozóknak bizonytalansággal járó szakmára.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés