Orbán: Állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát

2020. szeptember 4. 8:30
A miniszterelnök három feladatot jelölt ki: az életek mentését – az idősek védelmét –, az iskolák működtetéséhez szükséges feltételek megteremtését és a gazdaság felpörgetését.

Állig felfegyverkezve várjuk a koronavírus-járvány második hullámát – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A kormányfő kiemelte: „okosabbak vagyunk, mint voltunk”, mert van tapasztalat. „Márciusban csak néztünk ki a fejünkből, hogy mifajta vírus ez, honnan jött (...). Most már azért sok hónapnyi tapasztalat is van a hátunk mögött, meg van egy nemzeti konzultációnk is” – mondta, jelezve, hogy 1,7-1,8 millió ember küldte vissza a kérdőívet.

A miniszterelnök három feladatot jelölt ki: az életek mentését – az idősek védelmét –, az iskolák működtetéséhez szükséges feltételek megteremtését és a gazdaság felpörgetését. Orbán Viktor egyúttal arra kérte a fiatalokat, hogy tartsák be a szabályokat, mert a szülők, nagyszülők élete elsősorban az ő kezükben van.

Arról is beszélt, hogy Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének és Pintér Sándor belügyminiszternek „hálával tartozunk mindannyian”, mert a járvány első hulláma felett aratott győzelem után nem tették ölbe a kezüket, hanem azonnal a második hullámra való felkészülést szorgalmazták, és egész nyáron ezzel foglalkoztak. A kórházi kapacitásokról a kormányfő azt mondta: a magyar egészségügy tavasszal átment egy olyan gyakorlaton, hogy ma "pontosan tudjuk, az elképzelhető legrosszabb helyzetben is mit kell tenni". Kis túlzással "név szerint ismerjük a lélegeztetőkészülékeket", és most már saját gyártási kapacitása is van az országnak, a vakcinán kívül – amelyre úgy látja, még várni kell - mindent tudunk gyártani – tette hozzá.

A teszteléssel a WHO protokollja szerint haladnak

A miniszterelnök a tesztelés kérdésére is kitért, és azt közölte: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) protokollja szerint haladnak, és a tesztelést – ahogyan eddig – ezután is a nemzetközi sztenderdek szerint folytatják. Kiemelte, egész Európában Magyarország védekezett a legsikeresebben, ezért óvatosnak kell lenni egy esetleges változtatásnál, nehogy rosszabb helyzetet idézzenek elő, mint amit eddig sikerült elérni. Magyarország a védekezés sikerét emberéletekben méri – folytatta –, és "ott az első csatát megnyertük". A hasonló lélekszámú Svédországban tízszer annyian haltak meg, mint itt - jegyezte meg Orbán Viktor, aki ezért arra figyelmeztetett: Magyarországon nagyon kell vigyázni arra, hogy a kialakult és az eddig bevált kompakt védelmi rendszer melyik elemén változtatnak, nehogy épp ellenkező legyen a hatás.

Azzal kapcsolatban, hogy a bevezetett utazási korlátozások miatt az EU arra figyelmeztette Magyarországot, „nem diszkriminálhatja” az EU-tagállamok polgárait, a kormányfő úgy reagált: a brüsszeli bürokratáknak meg kell érteniük, hogy a V4-ek között mély járványügyi együttműködés alakult ki, és Magyarország meglehetős biztonságban van a másik három visegrádi országban zajló védekezés felől. Ausztriával is sok az egyeztetés, de „azzal még várnék” – tette hozzá.  A határzárat úgy kommentálta: a vírus már Magyarországon belül van, az itteni terjedését lassítani, fékezni kell, de az utánpótlásvonalakat is el kell vágni, ezért vezettek be utazási korlátozásokat, amelyben vannak ugyanakkor kivételek is. Jelezte egyúttal, hogy pénteken is kormányülést tartanak, és ezen a részleteket tovább finomítják, hogy minél inkább elérjék „a lehető legnagyobb szabadságot az összes fontos, szükséges korlátozás mellett”. A határzárat érő EU-s kritikákra Orbán Viktor egyébként úgy válaszolt: mondhatnak most, amit akarnak, de „majd néhány nap múlva azt fogják csinálni, amit mi”, mert nem fogják tudni féken tartani a járványt ők sem, ha a határoknál nem vezetnek be új gyakorlatot. Így arra számít, követni fogják a magyar példát, és akkor az egész ügy lekerül majd a napirendről.

A mostani megoldás nem rendszerszintű, ezért vissza kell rá térni

A tanévkezdésről szólva arról beszélt: tavasszal azért hoztak általános szabályt minden iskolára, mert egy ismeretlen ellenféllel álltak szemben, most viszont nem kell ilyet alkalmazni, nem mindenhol jelenik meg ugyanis a vírus. Ha viszont egy iskolában olyan erőteljes a fertőzés mértéke, hogy jobb átállni a digitális oktatásra, ott ezt megteszik. De ebből nem következik, hogy egy olyan kistelepülésen is így kellene tenni, ahol még sosem láttak koronavírusos gyermeket – közölte. A hátrányos helyzetű térségek tanárainak egyszeri, 500 ezer forintos juttatásáról Orbán Viktor elmondta: őt is meglepte a döntés, mert Kásler Miklós miniszter saját hatáskörben hozta meg, de gratulál neki, mert jó döntés volt. Régi vita, hogy a leszakadó kistelepülések orvosainak, tanárainak munkája nem ugyanaz a kihívás, mint az V. kerületben, és már 30 éve is látni lehetett, hogy állami intézkedés nélkül ezeket a munkahelyeket nem fogják elkapkodni – fejtette ki, hozzátéve: már akkor felmerült, hogy legyen például egy speciális kvóta, de azóta sem született döntés a kérdésben. A mostani megoldás nem rendszerszintű, ezért vissza kell rá térni a következő hónapokban – mondta.

Végül a hét elején tartott bledi konferenciáról szólva a miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a világban nagy változás megy végbe, ami arról szól, hol lesz a helye a Nyugatnak, Európának, azon belül Közép-Európának. Ő ezzel összefüggésben - látva a lengyel gazdaság eredményeit – arra számít, 10 év múlva Lengyelország lesz Európa új Németországa.

(MTI)

Összesen 139 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

X

(Nem vagytok normálisak, de komolyan. Amúgy már hetekkel ezelőtt x-re tettelek, nem tudom, miért jelentél meg mégis.)

Miről szól a vírus, milyen következményekkel jár, milyen a fertőzés dinamikája, milyen méretű egészségügyi rendszert, műszaki hátteret igényel, milyen társadalmi következményekkel járhat? Pontosan senki sem tudja. Kivéve persze az ellenzéket.

Készültek bizonyos matematikai modellek, megszólaltak komoly virológusok pro és kontra, de egyetlen kormányfő a világon nem volt olyan biztos információk birtokában, amely pontosan kijelölte volna a pontos, sikeres kormányzati döntéshozatali utat. Igen, tudom, Feri ebben kivétel lett volna....Ő mindenben a legjobb.

Szóval adva volt egy magyar miniszterelnök, aki semmivel sem többet tudva társainál a vírus hatásait illetően, arról döntött, hogy meg kell védeni a magyar embereket. Milyen közegben kellett tisztán látnia? A németek ellopták a Kínából másoknak érkező védőeszközöket, a farkastörvények uralkodtak Európában.

Kína monopolhelyzetbe került, nem lehetett megkerülni, ráadásul korrekt, baráti módon segített rajtunk. A segítség keletről, az ottani barátainktól érkezett, a nyugatiak leszartak bennünket, Brüsszel , az EU bizonyította teljes alkalmatlanságát.

Szóval lehet, hogy többet vásároltunk, de lehetett volna kevés is. A legkönnyebb primitív demagóg módon bekiabálni a pálya széléről. S ezek a bekiabálók persze a leghangosabban követelik, hogy a magyar egészségügy adott esetben a maximálisat legyen képes nyújtani.

A hozzászólások esetében nézem az intelligencia szintet is, szomorú a magyar átlag.

Viktor!

hajrá, védjétek meg az embereket, a Titeket ocsmány módon támadó ellenzékieket is, velük szemben Ti emberként viselkedtek.

Túl ezen állig fegyverezzétek fel magatok a média terén is. tegnap írtam, hogy az ellenzék, Soros pénzén kartáccsal lő Titeket, s csak az látszik, hogy felemelt kézzel mentek a "halálba".

Most kapcsoltam le a Kossuth Rádiót, Nógrádi György professzor és egy Petra nevezetű, Századvég kutató elemezte Európa jövőjét a német-francia-lengyel kontextusban. Az adást a felénél lecsaptam. Egy professzor mellé tenni egy makogó, őőőőőőző buta libát, felháborító, a hallgatók lenézése. Szóljál már a rádiónak, keressenek alkalmas szakértőket. lehet fiatal is, csak tudjon beszélni........

Neked nincs mit veszítened, a te IQ szintednek minden szar megfelel........

Figyelj!

Momentumosként eljátszod a konzervatív, Orbán-párti szavazót. Eddig soha nem sértegettelek, Te kezdted el. Ebben én nem vagyok partnered. A gondolkodó, kritikus kormánypártiakat szeretem, nem a vakhitűeket, legyenek bármelyik oldalon is. ugyanis azok sem Orbánnak, sem Gyurcsánnyak nem használnak.

észre kellene venned, hogy átrajzolják nem pusztán Európa, de a világ térképét is. Tíz év múlva nem lesz Európa, de Amerika sem. Mérvadó közgazdasági műhelyek - nem az itthoniakra gondolok - szerint tíz éven belül drámai átrendeződésre kerül sor, politikai, gazdasági pólusváltásra.

bennünket olyan pólushoz akarnak globális érdekcsoportok láncolni, amelyek már ma is inognak. Magyarországon ma egyetlen politikus van, aki stratégiában gondolkodik, aki nem kijárója, zsoldosa egyetlen külső erővektornak sem, csak a nemzetben, a magyarság, a többi itt élő ember megmaradásáért dolgozik, az Orbán Viktor.

Ugyanúgy látja a holnapot, mint az általam nagyon tisztelt Netanjahu, Izraelben. Ahhoz, hogy a zsidóság szempontjából is egyedüli túlélési opcióként, biztonsági garanciaként, vallási-kulturális támaszként Orbán kormányon maradjon, ahhoz igenis bírálni is merni kell a kormányt, ha kell, magát Orbán Viktort is.

Marosán akkor állt fel Kádár mellől, amikor a Hruscsov körüli személyi kultusz kezdte zavarni, s volt némi áthallása.

Észre kellene venni, hogy az ellenzék idegen tankokkal támogatva lépte át a határt, s életre kelt a belső ötödik hadoszlop is. Kossuth Debrecenbe menekült....jó lenne, ha Orbán Budapesten maradhatna. De ehhez ki kell törnie a mai tétlenségből......

Tőlem egyszer sem láttad, olvastad, hogy a saját oldali kommentelőket támadtam volna. Ez részedről tisztességtelen. ha a konzervatív táborba tartozol, akkor ezt nem teszed, s nem véded a Momentumot. Amely a hazai zsidóság számára is végtelen kockázatot rejt, ébren tartja, felerősíti az antiszemitizmust. Dönts el, hová tartozol.

Super Partes nem a hat osztályosoknak ír....., nem neked.

Olvastam most a Hírkeresőn egy idegesítő dolgot. Az olaszoknál is megint csúcsra fut a járvány. Úgy 1800 új esetet találtak és 113.000 (!!!) tesztet végeztek el. Nem kellene a WHO-hoz ragaszkodni ebben, növelni kellene a tesztek számát, túl sok eset fordult elő a napokban, ráadásul a vírus az ország több helyén is felbukkant, bár a Főváros messze vezet.

Szép hétvégét Neked!

Szép hétvégét Neked!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés