Mire elég a pedagógusok 10 százalékos fizetésemelése? – MANDINER PODCAST

2020. augusztus 25. 19:15
A pedagógus-életpályamodell alapját képező vetítési alap érintetlen maradt. Mire elég most a tanári fizetés? Milyen volt a tanári pálya megítélése az elmúlt évszázadban? A pedagóguspálya anyagi és társadalmi presztízséről beszélgettünk.

Júliustól kezdve a pedagógusok bére 10 százalékkal emelkedett. A változás az alapfizetéseket nem érinti, egy új bérelemet vezettek be, amely a pedagógusok illetményébe épül be. Az intézkedést sok kritika érte, többek között a Pedagógusok Szakszervezete részéről. 

Erről beszélgettünk Constantinovits Milánnal, a Mandiner.hu főszerkesztő-helyettesével, aki korábban középiskolai tanárként is dolgozott, valamint Veczán Zoltánnal, a Mandiner újságírójával.

Műsorunk az alábbi felületeken is elérhető:

Apple Podcast

Spotify

Soundcloud

Google Podcasts

Radiopublic

Breaker

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem Veczán Zoltán nagyon el van tévedve, amikor a mezőgazdasági munkásokhoz hasonlítja a pedagógus béreket és a Horthy korszakból indít.
100 évvel korábban még alapfokú végzettségre sem volt szükség, hogy valaki mezőgazdasági munkás legyen.
Mára már a mezőgazdaságban a legtöbb munkához legalább középfokú végzettségre van szükség. Van olyan munkakör ahol már felsőfokú végzettség szükséges.
Egyetértek azzal, hogy a közalkalmazotti bérek alacsonyak, de ugyanez elmondható általában más területen is. Amit hiányolok a közalkalmazotti bértábla tekintetében: nem veszi figyelembe a végzett munka tényleges minőségét. Feltételezi, hogy az évek múlásával minőségileg jobb lesz. Ez azonban nem minden esetben igaz. Sőt! Tapasztalatom alapján csak kevés esetben igaz.

,,Miért nem válaszolsz arra, hogy miért lenne vonzó egy 23 évesnek a szakmunkás minimálbér?,,

Itt megtalálod rá a választ, ha logikusan gondolkodol.
https://bank360.hu/minimalber-..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés