Meghalt egy letartóztatott tüntető Fehéroroszországban

2020. augusztus 12. 22:25
A rendőrség szerint a 25 éves férfi egészsége az őrizet alatt „hirtelen leromlott”.

A fehérorosz hatóságok megerősítették szerdán egy tüntető halálát, akit az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása elleni demonstráción állítottak elő. Ő a két ismert halott egyike, aki a tüntetések erőszakos leverésének esett áldozatul.

A Nyomozó Bizottság közleménye szerint a 25 éves férfi a dél-fehéroroszországi Gomel egyik kórházában halt meg, miután egy vasárnapi „engedély nélkül tartott” tüntetésen őrizetbe vették. A hatóság nem közölte a halál pontos időpontját, csak annyit, hogy a férfi egészsége „hirtelen leromlott”, miközben őrizetben volt.

Az országban a vasárnapi elnökválasztás előzetes eredményeinek közzétételét követően kezdődtek tüntetések. A hivatalos, de az ellenzék által vitatott adatok szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg legfőbb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,09 százalékot szerzett.

Cihanouszkaja választási csalásra hivatkozva kijelentette, hogy nem fogadja el a közzétett eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének, majd nem sokkal később, hatósági nyomásra, elhagyta az országot, és a választási eredmény elfogadására, valamint a tüntetések beszüntetésére szólította fel híveit.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Michelle Bachelet is elítélte szerdán a fehérorosz biztonsági erők békés tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését.

(MTI)

Összesen 170 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

meg jo hogy ilyen csak diktaturakban fordulhat elo, demokraciaban soha, ld floyd...

nem emlekszem hogy Minszk szankciozott volna tavaly mikor Macron verette a sargamellenyeseket.
miert csak az EUnak van ez a kenyszeres beleugatasa mindenbe ami nem az o dolga?

Ha előre lehetett tudni, hogy ilyen necces a választás, miért nem küldött az EU (akárki) választási ellenőröket. Az nem válasz, hogy nem hívták őket, hiszen ezt az aggályokat figyelembe véve nekik kellett volna kierőszakolni vagy legalábbis a falig elmenni. Így most van ez az egyik oldalon 80%, a másik oldalon választási csalás szöveg, amit senki sem tud bizonyítani. De nem is kell, hiszen ha az egyik oldal azt mondja, hogy választási csalás volt, akkor az tény. Ez valahogyan nem tetszik.

Nagyon valószínű, hogy Lukasenko után jön az ukrán demokrácia fehérorosz módra.
De ott is kedvelik a Soros-féle feketelevest, hát, egyék csak.
Nem lesz gondjuk sem a fehérorosz földdel, sem iparral, nagyjából semmire nem lesz majd gondjuk, csak élni a nagy nyílt társadalom adományaival.
Lassan Oroszország körbe lesz véve időzített bombákkal.
Ami a Balti-államokra nézve nyugtalanító elsősorban, nem az oroszoknak.
Ők megoldják, mint mindig.

Ez egy elég gyenge lábon álló érvelés, ami nem teszi hitelessé csalás elméletet sem. Hogy lehetett volna ennél rosszabb? Maximum kiutasítja őket az országból, ami jelzés értékű, de nem szokás. Mintha nem számolnád meg a kasszánál a pénzt, de másnap visszamennél két verőemberrel, hogy rosszul adtak vissza, és ezért kéred a kassza tartalmát.

A REBISZ újra a műveleti területen van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés