Kampányblöffök újbudai áldozatai

2020. augusztus 13.
Újbuda sok megyei jogú városnál népesebb, fejlődő kerülete a fővárosnak. Tavaly ősszel a Fidesz elveszítette, miután a jelenlegi polgármester, a DK-s László Imre teljesítetlen ígéretekkel kenyerezte le a környezetféltő lakókat. A lokálpatrióták azóta csalódtak.

Joó István írása a Mandiner hetilapban.

Látványos fejlődésen ment keresztül az utóbbi tíz évben a 152 ezres népességű XI. kerület. Országos, helyi és magánberuházások értek be, gondoljunk csak a Kelenföldről induló 4-es metró megépülésére, az M1-M7-es autópályák bevezető szakaszán az intermodális csomópont kialakítására, a meghosszabbított vonalon, füves pályán suhanó 1-es villamosra, a Bikás park, játszóterek megújulására, futópályák, szabadtéri kondiparkok kialakítására kerületszerte vagy éppen a Móricz Zsigmond körtér teljes rekonstrukciójára, közepén a Gombával… Éppen a közelmúltban épült fel a Budapest One irodaház, és még ebben az évben átadják az Etele Plazát.

Jól teljesített az egész önkormányzati-hivatali-­intézmé­nyi gépezet is. A városvezetés nem hagyott maga után zavaros ügyeket, a minap ezt állapította meg nyilvánosan a László Imréék által felfogadott átláthatósági biztos, aki egyben a Transparency International kuratóriumi elnöke. A Fidesz–KDNP mégis vesztett. Újbuda persze mindig billegő városrésznek számított. A jobboldal – Hoffmann Tamás polgármester nevéhez fűződő – két ciklusa után 2019-ben baloldali–liberális szivárványkoalíció nyert. Korábban szinte csak fideszes jelöltek győztek az egyéni helyeken, most viszont egyetlen olyan ember van a XI. kerületi közgyűlésben, akinek egyéniben sikerült a kormánypárt színeiben mandátumot szereznie.

Még hosszú ideig téma lesz a vasútbővítés a kerület szívében.<br>Fotó: Ficsor Márton

A Buda Gardens miatt jobboldaliak is átszavaztak

„Úgy érzem, sokkal inkább mi vesztettünk, mint az ellenzék győzött” – mondja a Mandinernek Junghausz Rajmund, Őr­mező, Sasad, Sashegy önkormányzati képviselője. Hogy ő miért tudta megőrizni választókörzetét? „A pártpolitika helyett arra helyeztem a hangsúlyt, hogy a lakossággal tartsam a kapcsolatot” – hangsúlyozza. Szerinte a városvezetésnek nem volt elég eleven a kapcsolata a lakosokkal, nagy port kavaró ügyekben késlekedett a tájékoztatás. Junghausz felveti, a korábbi ciklus alatt az érdemi döntéseket gyakran túlságosan szűk körben hozták, a frakcióbeli képviselőknek kevés beleszólásuk volt, ötleteikre alig mutatkozott fogadókészség. Állítja: a választási kampány részleteiről is egyedül Hoffmann Tamás döntött. Kérdésünkre, mit szól ahhoz, hogy a volt polgármester lett a héttagúra fogyatkozó Fidesz-frakció új vezetője, Junghausz így felel: „Ezzel nehezül a szembenézés, pedig ha nem ismerjük el a hibáinkat, nincs lehetőség a megújulásra.”

„Ha nem ismerjük el a hibáinkat, nincs lehetőség a megújulásra”

A továbbiakban két ügyet említünk, amely a kormánypárt számára végzetes lehetett a helyhatósági választás itteni kimenetelére. Ezek az esetek arról is szólnak, hogy nagyotmondással, blöffökkel azért rá lehet segíteni a győzelemre.

Címlapkép: Ficsor Márton

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés